fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Masakr nad 81 srpskim civilom u Bravnicama kod Jajca pod lupom dva tužilaštva

Iako se danas navršavaju 24 godine od stravičnog zločina u Bravnicama, kod Jajca, kada je ubijen 81 srpski civil, uključujući i starce i djecu, za taj masakr još niko nije odgovarao.

Ipak, tračak nade za porodice žrtava postoji jer je ovaj slučaj, kako nam je potvrđeno, pod lupom Tužilaštva BiH, ali i Tužilaštva za ratne zločine Srbije.

“Čuli smo glas: ‘Četnici, izlazite iz autobusa!’ Napolju su stajali hrvatski vojnici s uperenim cijevima, prijetili su da će nastaviti da pucaju ako svi ne napustimo vozilo”, rekla je ranije žena koja je preživjela napad na izbjegličku kolonu srpskih civila iz Donjeg Vakufa, Jajca i Travnika.

Mnogi tvrde da se teško može očekivati da će se ovim slučajem pozabaviti pravosuđe Hrvatske, ali zato predmeti postoje i u BiH i u Srbiji.

“Predmet je u radu u Posebnom odjeljenju za ratne zločine Tužilaštva BiH”, rekli su za “Nezavisne” iz Tužilaštva BiH.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije takođe vodi predmet za zločin koji se desio u selu Bravnice, kod Jajca, 13. septembra 1995. godine.

“Predmet se nalazi u predistražnom postupku”, rekao je za “Nezavisne” Vasilije Seratlić, zamjenik tužioca za ratne zločine i portparol Tužilaštva za ratne zločine Srbije.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, ističe da za zločin u Bravnicama još niko nije odgovarao.

“Znamo da Hrvatska ne želi da procesuira svoje državljane za agresiju koju su izvršili na Republiku Srpsku, a onda i zločine koje su počinili nad nedužnim civilima, djecom, starcima”, rekao je Kojić za “Nezavisne”.

Dodaje da je hrvatska vlast zabranila pristup arhivama pravosudnim institucijama iz BiH. Podsjetio je i da je nekadašnji premijer Hrvatske Zoran Milanović rekao da pravosuđe te zemlje neće primati “političke” optužnice, odnosno ustupljeno krivično gonjenje protiv svojih državljana.

“Za njih je politička optužnica nešto što je bio u stvari zločin. Nažalost, pravosuđe im se upravo na takav način i ponaša i ne želi da zločine procesuira”, istakao je Kojić, te dodao da ovakav odnos ne može da doprinese pomirenju ni suživotu.

Beogradski advokat Dušan Bratić ranije je Tužilaštvu za ratne zločine Srbije podnio krivičnu prijavu protiv hrvatskog ministra odbrane i potpredsjednika Vlade Hrvatske Damira Krstičevića, zbog sumnje da je, s još nekoliko lica, odgovoran za ubistvo 81 civila srpske nacionalnosti u Bravnicama.

Bivši komandant Krstičević je ranije demantovao da je učestvovao u zločinu, te rekao da je njegov ratni put potpuno čist, a Bratić poručuje da eventualno krivično gonjenje Krstičevića u Srbiji zavisi od političke volje u toj zemlji.

“Ako bi aktuelna politička vlast u Srbiji iskazala volju da se zakon primenjuje onako kako glasi na svakoga, i da nema izuzetaka, onda bi Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu moralo da pokrene krivični postupak protiv Krstičevića i ostalih koji su u toj krivičnoj prijavi označeni”, rekao je Bratić za “Nezavisne”, te podsjetio da je za ovaj zločin ranije MUP RS podnio izvještaj Tužilaštvu BiH.

Podsjetimo, u autobusu i na zaprežnim kolima, u koloni koja se prema Jajcu kretala tog 13. septembra 1995. godine, iz ručne granate i pušaka ubijen je 81 srpski civil. Među žrtvama je i osmoro djece.

Izvor: Glas Srpske

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: