Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Margelov institut: Poštedite nas rugla

Povodom ustašoidnog divljanja na obilježavanju godišnjice Oluje Margelov institut pozvao je predsjednicu da oduzme činove i odlikovanja svim vojnim osobama koje su se ogriješile o zakone i ustavne antifašističke vrijednosti

Foto: Duško Jaramaz/PIXSELLNevladina organizacija Margelov institut osudila je ustašoidno divljanje prilikom obilježavanja godišnjice Oluje, kao i nasilje nad onima koji misle drugačije.

– Osim toga, preko vladinog servisa esavjetovanja.gov.hr podnijeli smo prijedlog izmjene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira i to u članku 5. protiv veličanja ideja mržnje i nesnošljivosti – kaže direktor Instituta Alen Budaj. Naglasio je da aktualni državni vrh kao organizator proslave snosi isključivu odgovornost jer je propustio spriječiti incidente iako je na raspolaganju imao obavještajni i represivni aparat.

– Ne možemo zamisliti da njemačka vojska ispred Angele Merkel stupajući na državnoj paradi pjeva nacističke budnice, uzvikuje nacističke pozdrave i slavi Hitlera kao što su to neometano i uz pljesak činili umirovljeni hrvatski vojnici ispred nosa državnog vrha, slaveći ustaški, satelitski režim Trećeg Reicha. Ovo je posebno mučno kada se zna da je ustaški režim otvarao dječje logore kao što su oni u Sisku i Jastrebarskom i da je ustaškim rješavanjem ‘židovskog pitanja’ hrvatska židovska zajednica uništena do te mjere da se nikada nije oporavila – ističe Budaj.

– Oni koji besramno i javno slave zločinački ustaški režim, povezujući ga s novijim događanjima iz hrvatske povijesti i nastankom moderne hrvatske države, čine nemjerljivu štetu i sramote državu. Zar ubojice i teroristi imaju svoje vrijeme i mjesto da ih se slavi? Izgleda da imaju, i to pod patronatom nesretnog i nesposobnog državnog vrha – kaže direktor Margelovog instituta i dodaje da je država dopustila da se javnim slavljem ustaške države i njezinih zločinaca na proslavi hrvatske vojne pobjede pljuje po Domovinskom ratu.

Margelov institut poziva predsjednicu da iskoristi svoje ovlasti i razriješi činova i odlikovanja umirovljene ili djelatne vojne osobe koje su se grubo ogriješile o zakone i ustavne antifašističke vrijednosti.

– Tako bi pokazala da štiti pravnu državu, sve njene građane, antifašističku komponentu Ustava i poštuje saborsku Deklaraciju o antifašizmu. Nasuprot tome, izjave preko glasnogovornika Ureda predsjednice samo su prazne prodike bez učinka – kaže direktor Instituta, koji zakonskim prijedlogom poziva da se novčanim kaznama i/ili zatvorom kazne svi koji slave ili veličaju fašističke, nacističke, ustaške, četničke i druge političke stranke, pokrete, udruge, države, pojedince i ideologije koje se temelje na mržnji i nesnošljivosti.

– Time bismo dosegnuli stupanj netolerancije društva prema nacizmu i fašizmu te njegovim derivatima, a zakonski bismo, kao i Njemačka, riješili problem nekažnjenog glorificiranja mračnih zločinačkih ideologija – navodi Budaj.

Margelov institut stoga poziva predsjednicu da podrži, potakne i ohrabri zakonodavca, odnosno buduću Vladu RH i Sabor da donesu zakone o zabrani veličanja ustaškog režima.

– Samo u zakonskim okvirima možemo riješiti problem fašizacije Hrvatske i poštedjeti naše društvo rugla i sramote kojima nas izlažu oni kojima još nije jasno da su ustaše zla prošlost Hrvatske – zaključuje Budaj.

Autor: Nenad Jovanović

Izvor: Portal Novosti

 

Vezane vijesti:

Hrvat koji je palio srpsku zastavu: To je bila krpa sa kukastim krstom

Borislav Komad: Zločini kao nadahnuća!

Kotromanović: Americi danas žao što nije dopustila da Hrvatska vojska uđe u Banjaluku

 

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: