fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

MANIPULACIJE BROJEM STRADALIH MUSLIMANA U KRAVICI

Milivoje Ivanišević

Milivoje Ivanišević

Direktor beogradskog Centra za istraživanje srpskih stradanja u 20. vijeku Milivoje Ivanišević izjavio je danas Srni da se ponovo uvećava i manipuliše brojem stradalih muslimana u Kravici, navodeći da je ekshumirano 330 tijela i da ne može biti govora o broju od 1.300 ubijenih.

On je rekao da su tijela muslimana u Kravici, ubijenih tokom pobune, kada su ubili jednog srpskog stražara i ranili jednog srpskog oficira, pokopana u dvije masovne grobnice Glogova jedan i Glogova dva, odnosno u prvoj je bilo 191 tijelo, a u drugoj, koja se sastoji iz šest manjih povezanih grobnica, pronađeno je 139 tijela.

Ivanišević je naveo da su ta tijela pronašli istražioci Haškog tribunala Tim Mening i stručnjak Toni Braun, te predstavnici Službe za kriminalistička istraživanja Pomorskih snaga SAD, Kriminalističko-tehničke laboratorije holandskog instituta i poseban tim stručnjaka iz Finske.

Ivanišević je napomenuo da je prilikom pobune muslimana u Kravici ubijen stražar Krsto Dragičević (1965) iz Skelana, a ranjen Rade Čuturović zvani „Oficir“.

On je naveo da je stražu čuvalo oko 30 srpskih boraca, ali da je do sada broj osuđenih Srba u sudovima u Hagu i Sarajevu za to djelo daleko premašio taj broj.

„Više će biti okrivljenih i osuđenih, nego što je bilo stražara“, istakao je Ivanišević.

On je dodao da se pominje i pogrešna kvalifikacija djela ubistva muslimana u Kravici, navodeći da se radilo o samoodbrani, koja je možda prerasla u osvetu, jer su muslimani tokom pobune ubili srpskog stražara i ranili oficira.

„Može se reći da se radilo o prekoračenju nužne samoodbrane, jer su se srpski stražari branili od muslimana koji su oteli oružje i krenuli na njih. Ti muslimani uopšte nisu bili vezani“, rekao je Ivanišević.

On je naveo da se u optužnicama Haškog tribunala pominje da je u Kravici ubijeno od 1.000 do 1.500 muslimana, a da je srpsko tužilaštvo već „presudilo“ cifru od 1.300.

„Prilikom svake nove tužbe, broj navodnih muslimanskih žrtava se utrostručuje i upetostručuje i uvek je veći nego što je nađeno u masovnim grobnicama“, rekao je Ivanišević.

Prema njegovim riječima, u svim masovnim grobnicama oko Srebrenice, gdje su pokopani ubijeni zarobljeni muslimani, muslimani koji su poginuli u borbama, zatim oni koju su poginuli tokom proboja, kao i oni koji su poginuli u međusobnom obračunu, ekshumirano je 1.849 tijela.

„A Haško tužilaštvo je podiglo broj stradalih muslimana na 4.900 do 6.700, a muslimani čak na 9.200. Vidite kako falsifikatima jedne činjenice dobiju različite brojke“, napomenuo je Ivanišević.

Ivanišević je rekao da je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine podiglo manje krivičnih prijava za zločine nad Srbima nego Haško tužilaštvo, a nije optužilo još nikoga za ubistvo više od 3.200 Srba u Srebrenici.

On je pomenuo slučaj Keme Mehmedovića iz sela Pale, kod Srebrenice, koji je, prema svjedočenju srpskih zarobljenika, nosio kroz Srebrenicu odsječenu glavu Anđelka Mlađenovića.

Srpsko Tužilaštvo za ratne zločine je juče saopštilo da je uhapšeno osam osumnjičenih da su kao bivši pripadnici Specijalne brigade policije Centra za obuku Jahorina MUP-a Republike Srpske učestvovali u ubistvima najmanje 1.000 zarobljenih Bošnjaka, muškaraca i dječaka, na lokalitetu Zemljoradničke zadruge Kravica u julu 1995. godine.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

hapšenje osumnjičenih ili zataškavanje … – Jadovno 1941.

stradala 721. 000 srba, što je 80 odsto ukupnih … – Jadovno 1941.

O PAKLU STRADANjA: Kroz srpska sela srebreničkog kraja

SLUŽEN PARASTOS ZA 305 UBIJENIH SRBA

PARASTOS ZA 109 POGINULIH SRBA

PODRINjE – JADOVNO 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: