Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:
Од 24. Јуна 1941, Дана сјећања на Јадовно, прошло је:

ЈАДОВНИЧАНИ ПОРУЧУЈУ:

Тече 80-та година од почетка Покоља, геноцида почињеног над српским народом од стране НДХ. Осамдесет година од трагедије на Велебиту, личком пољу, острву Пагу.

 

Сву енергију усмјерити на очување српског језика

Датум објаве: субота, 31 октобра, 2015
Величина слова: A- A+

Министар просвjете и културе Републике Српске Дане Малешевић сматра да jе веома важно да се сва енергиjа усмjери на заштиту и очување српског jезика, jер су jезик и писмо наjвеће културне творевине, коjе се мораjу сачувати, у интересу очувања сопственог културног идентитета.

Дане Малешевић
Дане Малешевић

Малешевић jе истакао да jе за њега као министра прихватљиво само оно што jе у оквиру Устава Републике Српске и законских оквира у области образовања, а Уставом jе утврђено да су службени jезици Републике Српске jезик српског народа, jезик хрватског народа и jезик бошњачког народа.

– Према творбеним правилима српског jезика, jедино jе могуће тумачење jезика по народу, како jе и Устав Републике Српске прописао, а никако према називу државе у коjоj таj народ живи. Не намећемо ми никоме како ће звати своj jезик, али не може ни нама нико наметати да таj jезик зовемо онако како га они зову – рекао jе Малешевић за “Независне новине”.

Према његовим риjечима, ученици бошњачке националности у одjељењима коjа испуњаваjу услове за изучавање националне групе предмета уче jезик бошњачког народа, а настава из националне групе предмета реализуjе се у 21 основноj школи у Републици Српскоj.

– У школскоj 2014/2015. години 2.190 ученика изучавало jе националну групу предмета, док jе 6.771 ученик изучавао исламску вjеронауку. Сасвим jе другачиjа слика кад jе риjеч о ученицима српске националности у Федерациjи БиХ. Изучавање националне групе предмета jедино jе испоштовано у Грахову и дjелимично у Дрвару – нагласио jе Малешевић.

Он jе истакао да Министарство путем Републичког педагошког завода подржава одлазак ученика на међународне олимпиjаде из области математике и физике, као и да су Милицу Ђукић, коjа jе овогодишњи добитник бронзе на Међународноj олимпиjади из математике одржаноj на Таjланду, наградили додатно лаптопом и биће jоj омогућена стипендиjа Министарства.

– Настоjимо да на оваj начин подржимо изванредне успjехе наших ученика. Једна од мjера коjе смо предвидjели Стратегиjом развоjа образовања jесте дефинисање подршке надареним ученицима. Предвидjели смо већу индивидуализациjу наставе и примjену средстава и посебних програма кроз такмичења, награде, стипендиjе, истраживачке кампове, посjете научним центрима, изложбе. Једна од важниjих мjера jе и стварање услова за почетак рада центра за младе таленте – рекао jе Малешевић.

Говорећи о приоритетима у наредном периоду, он jе навео да ће Министарство настоjати да оснажи васпитну улогу школе, да ради на анализи наставних планова и програма, како би се сачиниле квалитетне припреме за њихове измjене и допуне за 2016/2017. годину.

– С обзиром на то да би Републички педагошки завод био ангажован и на измjени наставних планова и програма и на реализациjи стручног усавршавања наставника, ова установа треба претрпjети организационе промjене и не треба да врши инспекциjске контроле jер то ради Просвjетна инспекциjа, већ да се бави развоjем предшколског, основног и општег – гимназиjског образовања и припрема и проводи малу матуру – додао jе Малешевић.

Он jе рекао да се разматра идеjа о оснивању центра за стручно образовање, а у високом образовању ради се на доношењу новог закона коjим ће бити унаприjеђене процедуре лиценцирања установа и студиjских програма.

 

Извор: Радио Телевизиjа Републике Српске

 

Везане виjести:

МИНИСТРИ МАЛЕШЕВИЋ И ВУЛИН ДАНАС У ДОЊОЈ ГРАДИНИ

МАЛЕШЕВИЋ: НИКАДА НЕ ЗАБОРАВИТИ ГЕНОЦИД У ЈАСЕНОВЦУ

Неопходан закон о заштити ћирилице

 
Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани вез упозорења.

КОМЕНТАРИ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Top