fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Сву енергију усмјерити на очување српског језика

Министар просвjете и културе Републике Српске Дане Малешевић сматра да jе веома важно да се сва енергиjа усмjери на заштиту и очување српског jезика, jер су jезик и писмо наjвеће културне творевине, коjе се мораjу сачувати, у интересу очувања сопственог културног идентитета.

Дане Малешевић
Дане Малешевић

Малешевић jе истакао да jе за њега као министра прихватљиво само оно што jе у оквиру Устава Републике Српске и законских оквира у области образовања, а Уставом jе утврђено да су службени jезици Републике Српске jезик српског народа, jезик хрватског народа и jезик бошњачког народа.

– Према творбеним правилима српског jезика, jедино jе могуће тумачење jезика по народу, како jе и Устав Републике Српске прописао, а никако према називу државе у коjоj таj народ живи. Не намећемо ми никоме како ће звати своj jезик, али не може ни нама нико наметати да таj jезик зовемо онако како га они зову – рекао jе Малешевић за „Независне новине“.

Према његовим риjечима, ученици бошњачке националности у одjељењима коjа испуњаваjу услове за изучавање националне групе предмета уче jезик бошњачког народа, а настава из националне групе предмета реализуjе се у 21 основноj школи у Републици Српскоj.

– У школскоj 2014/2015. години 2.190 ученика изучавало jе националну групу предмета, док jе 6.771 ученик изучавао исламску вjеронауку. Сасвим jе другачиjа слика кад jе риjеч о ученицима српске националности у Федерациjи БиХ. Изучавање националне групе предмета jедино jе испоштовано у Грахову и дjелимично у Дрвару – нагласио jе Малешевић.

Он jе истакао да Министарство путем Републичког педагошког завода подржава одлазак ученика на међународне олимпиjаде из области математике и физике, као и да су Милицу Ђукић, коjа jе овогодишњи добитник бронзе на Међународноj олимпиjади из математике одржаноj на Таjланду, наградили додатно лаптопом и биће jоj омогућена стипендиjа Министарства.

– Настоjимо да на оваj начин подржимо изванредне успjехе наших ученика. Једна од мjера коjе смо предвидjели Стратегиjом развоjа образовања jесте дефинисање подршке надареним ученицима. Предвидjели смо већу индивидуализациjу наставе и примjену средстава и посебних програма кроз такмичења, награде, стипендиjе, истраживачке кампове, посjете научним центрима, изложбе. Једна од важниjих мjера jе и стварање услова за почетак рада центра за младе таленте – рекао jе Малешевић.

Говорећи о приоритетима у наредном периоду, он jе навео да ће Министарство настоjати да оснажи васпитну улогу школе, да ради на анализи наставних планова и програма, како би се сачиниле квалитетне припреме за њихове измjене и допуне за 2016/2017. годину.

– С обзиром на то да би Републички педагошки завод био ангажован и на измjени наставних планова и програма и на реализациjи стручног усавршавања наставника, ова установа треба претрпjети организационе промjене и не треба да врши инспекциjске контроле jер то ради Просвjетна инспекциjа, већ да се бави развоjем предшколског, основног и општег – гимназиjског образовања и припрема и проводи малу матуру – додао jе Малешевић.

Он jе рекао да се разматра идеjа о оснивању центра за стручно образовање, а у високом образовању ради се на доношењу новог закона коjим ће бити унаприjеђене процедуре лиценцирања установа и студиjских програма.

 

Извор: Радио Телевизиjа Републике Српске

 

Везане виjести:

МИНИСТРИ МАЛЕШЕВИЋ И ВУЛИН ДАНАС У ДОЊОЈ ГРАДИНИ

МАЛЕШЕВИЋ: НИКАДА НЕ ЗАБОРАВИТИ ГЕНОЦИД У ЈАСЕНОВЦУ

Неопходан закон о заштити ћирилице

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: