Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

МАЛЕШЕВИЋ: НИКАДА НЕ ЗАБОРАВИТИ ГЕНОЦИД У ЈАСЕНОВЦУ

Козарска Дубица

Козарска Дубица


У Козарскоj Дубици синоћ jе одржана мемориjална академиjа “Смртимице животом” поводом обиљежавања Дана сjећања на жртве усташког злочина – геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом наjвећем стратишту Доњоj Градини.

Академиjи jе присуствовао министар просвjете и културе Републике Српске Дане Малешевић, коjи jе рекао да традиционална мемориjална академиjа, уочи парастоса и помена у Доњоj Градини, ове године има додатни значаj због обиљежавања 70 година од пробоjа логораша из логора Јасеновац и Доње Градине.

“Ово jе приика да се присjетимо свих жртава геноцида и на неки начин пренесемо истину и сjећање на будуће генерациjе да се такав злочин коjи jе почињен над српским, jевреjским и ромским народом никада не заборави”, рекао jе Малешевић новинарима.

Он jе подсjетио да су у логору Јасеновац људи убиjени на наjсвирепиjи начин, а да жртве и данас почиваjу у Доњоj Градини, коjа jе 1941. године била српско православно село, коjе jе ушло у састав НДХ.

“Доња Градина jе због свог положаjа на обалама Уне и Саве била идеално мjесто за масовна убиjања у НДХ”, рекао jе Малешевић.

Он jе додао да се обиљежавање Дана сjећања на жртве усташког злочина геноцида сутра наставља парастосом у Спомен-подручjу Доња Градина, гдjе ће, како jе наjавио, присуствовати велики броj ученика и дjеце.

“То jе веома важно, jер су они ти коjи требаjу да спасу успомену на оваj злочин коjи не смиjе да се заборави”, рекао jе Малешевић.

У обраћању учесницима академиjе, начелник општине Козарска Дубица Миле Злоjутро подсjетио jе да jе НДХ логор Јасеновац формирала по узору на своjе менторе, нацистичку Њемачку, након што су донесени ратни закони коjима се ван правне заштите стављаjу Срби, Јевреjи и Роми.

“Циљ НДХ био jе рjешавање такозваног српског питања по плану jедну трећину побити, трећину покатоличити и трећину преселити, а логор Јасеновац био jе операционализациjа такве политике”, рекао jе Злоjутро.

Он jе подсjетио да jе због начина и масовног убиjања жртава таj логор био наjмонструозниjи на свиjету.

У име организатора мемориjалне академиjе, Злоjутро jе захвалио Јавноj установи Спомен-подручjе Доња Градина и Драмском студиjу “Артист” из Козарске Дубице, чиjи чланови су извели музичко-сценски перформанс “Смртимице животом”.

Злоjутро jе рекао да jе мемориjална академиjа традиционалан догађаj у Козарскоj Дубици у оквиру обиљежавања годишњице пробоjа jасеновачких логораша.

“Добро jе да се држимо те традициjе и да се сjећамо наших жртава сваке године, али ниjе добро да то радимо само ових седам дана уочи годишњице пробоjа”, рекао jе Злоjутро.

Он jе изразио наду да ће ова jубиларна годишњица послужити да неке ствари крену бољим током, да се више средстава издваjа за Доњу Градину и да то Спомен-подручjе постане “брига свеколиког српства”.

Организатор мемориjалне академиjе “Смртимице животом” су Спомен-подручjе Доња Градина, општина Козарска Дубица и Српско просвjетно културно друштво “Просвjета”.

Академиjи су присуствовали представници политичког, вjерског, jавног и културног живота, те велики броj ученика и грађана.

У Доњоj Градини данас ће бити обиљежен Дан сjећања на жртве усташког злочина – геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом наjвећем стратишту Доња Градина.

Ове године обиљежава се 70 година од пробоjа логораша из комплекса усташких концентрационих логора у Јасеновцу.

Извор: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Везане виjести:

СРПСКИМ ЖРТВАМА ДАТИ ИМЕНА ДА СЕ ЊИМА НЕ БИ МАНИПУЛИСАЛО

ДРЖАВНИ ВРХ СРБИЈЕ, ПАТРИЈАРХ И ПРЕДСТАВНИЦИ ИЗРАЕЛА НА ПОМЕНУ

ОБИЉЕЖАВАЊЕ 70 ГОДИНА ОД ПРОБОЈА ЛОГОРАША 19. АПРИЛА

СТРАТИШТА – ЈАСЕНОВАЦ – ЈАДОВНО 1941.

 

Атлас Покоља

 
 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: