fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

MAGNUM CRIMEN je kost u grlu onima koji zovu papu u Srbiju

„Ova knjiga je najbolji odgovor onima koji dočekuju papu u junu ove godine u Sarajevu, i onima koji ga zovu u Srbiju… Zato smo odlučili da odštampamo prvi necenzurisano izdanje na srpskom jeziku – i to ćirilicom!“

Branimir Nešić, direktor izdavačke kuće Catena mundi govori za naš sajt o novom izdavačkom poduhvatu, koji će obeležiti 2015. godinu.

Da li je tačna vest da se Vaša izdavačka kuća sprema za još jedan veliki poduhvat? Prošle godine ste objavili enciklopediju Catena mundi, tajnu istoriju Srba koju je priredio Predrag Dragić Kijuk, a šta planirate za ovu godinu?

– Posle drugog i trećeg izdanja enciklopedije srpskog naroda Catena mundi, naša izdavačka kuća, koja nosi ime po toj  značajnoj srpskoj hronici na svetskim verigama, rešila je da ove godine sprovede još jedan veliki izdavački poduhvat: objavljivanje Magnum crimen-a Viktora Novaka. Radi se o izuzetnoj knjizi, koja po svom obimu ne zaostaje mnogo za Kijukovom Catena mundi, a po značaju su svakako u istoj ravni.

Zašto Magnum crimen?

– Zato što do sada niko nije objavio celovito izdanje Magnum crimen-a na srpskom jeziku; zato što niko do sada nije objavio ovu značajnu knjigu o stradanju srpskog naroda od strane ustaša i rimokatoličkog klera na ćirilici; zato što čovek ili narod koji ne zna svoju prošlost neće znati ni u sadašnjosti da pronađe prave staze kojima treba da korača u budućnosti; zato što je ova knjiga bila uništavana i zapostavljana od strane naših vekovnih neprijatelja; zato što je ona bila kost u grlu onih koji su slavili i slave Stepinca za blaženog, a Oluju i Bljesak za svoja domovinska dostignuća… Ova knjiga je najbolji odgovor onima koji dočekuju papu u junu ove godine u Sarajevu, i onima koji ga zovu u Srbiju… Treba da znaju koga zovu, a Magnum crimen  daje pravu identifikaciju vatikanske politike. Mnogo je razloga zašto treba štampati Magnum crimen, a nema niti jednog valjanog razloga zašto ga ne treba štampati i čitati.

„Srpski narod će ubiti bibliotečka prašina koja se nalazi na najznačajnijim knjigama iz srpske istorije.“

Koje teme obrađuje Magnum crimen?

– U podnaslovu knjige piše da se radi o „pola vijeka klerikalizma u Hrvatskoj“. U najkraćem, Magnum crimen na objektivan način govori o poluvekovnom rimokatoličkom delovanju i potpirivanju ustaštva u Hrvatskoj, dakle, to je knjiga koja otkriva zločinačke planove Vatikana i rimokatoličkog sveštenstva u NDH nad pravoslavnim Srbima i drugim nehrvatskim narodima.

Koliki je značaj ove knjige?

– Čak ni posle 70 godina od objavljivanja prvog izdanja (1948. godine) Srbi kao narod nisu svesni koliki je značaj ove knjige. O njenom značaju najbolje govori delovanje onih koji su glavna tema Magnum crimen-a, a to je Vatikan, koji se svojski potrudio da se prvo izdanje što pre uništi. Postoje informacije da su većinu primeraka prvog tiraža od nekoliko hiljada primeraka otkupili i spalili. S druge strane, komunistička vlast, zbog održavanja kvazibratstva i kvazijedinstva, nije želela da otkrije prave dimenzije zločina nad srpskim narodom u Hrvatskoj. Ipak, knjiga Viktora Novaka je u svetskim krugovima nezaobilazna referenca u naučnim publikacijama. Magnum crimen je krajeugaoni kamen bez koga se istorija balkanskih naroda, i odnos Srba i Hrvata u prvoj polovini 20. veka, ne može upoznati u celosti. Nezaobilazna knjiga za svakoga ko pretenduje da nešto zna o Balkanu i krvavim tragovima koji su ostali u 20. veku iza nas, ali se na neki čudan, ontološki način i danas projavljuju…

Zašto niko nije smeo da štampa ovu knjigu u prethodnih 60-ak godina?

– Nije tačno da niko nije smeo da štampa Magnum crimen. Posle 1948. godine, kada je objavljeno prvo izdanje, i 1960. godine, kada je u Sarajevu objavljeno skraćeno (postavlja se pitanje zašto skraćeno) izdanje, objavljen je reprint 1986. godine u Beogradu, a izdavačka kuća „Gambit“ iz Jagodine objavila je dvotomno izdanje na engleskom jeziku. Ono što je bitno istaći jeste da ni prvo izdanje nije objavljeno u celosti. Naime, pod pritiskom funkcionera UDBE, Viktor Novak je bio prinuđen da izbaci dva poglavlja. Do sada za ovih skoro 70 godina na srpskom jeziku nije objavljeno celovito izdanje Magnuma. Naš plan je da po prvi put objavimo celokupno izdanje, i po prvi put na ćirilici.

Zbog čega se ova knjiga nalazi na Vatikanovoj listi zabranjenih knjiga?

– Novakova knjiga pokazuje da su Ante Pavelić i ustaška ideologija dobijale otvorenu podršku rimokatoličkog klera u Kraljevini Jugoslaviji. Pavelićev nacionalizam identifikuje rimokatolicizam i hrvatstvo, što rimokatolički kler aktivno podržava. Čak i kada ustaše sprovode nebivala zverstva nad srpskim narodom, ubijajući ga na najsvirepije načine maljevima, kamama, bacanjem živih ljudi vezanih bodljikavom žicom u jame ili Savu, rimokatolički kler im je čitao molitve i molio se za njihovo zdravlje. Po objavljivanju Magnuma, Vatikan je, po nekim informacijama, ovu knjigu stavio na spisak zabranjenih knjiga – Index librorum prohibitorum. Usled intelektualne impozantnosti i naučnog značaja, koju ova knjiga svakako ima, Vatikan je morao da osmisli taktiku njenog zanemarivanja i zapostavljanja.

Zbog čega ova knjiga ne može da se pronađe nigde u Srbiji u državnim bibliotekama?

– Nije baš da ne može da se pronađe u državnim bibliotekama. Ko kuca, otvoriće mu se… Žalosno je da tamo gde je i ima, ona je pod naslagama prašine. Znate, srpski narod će ubiti upravo ta bibliotečka prašina koja se nalazi na najznačajnijim knjigama iz srpske istorije.

Šta otkriva ova knjiga, a što se do sada sakrivalo?

– Viktor Novak je, posmatrajući delovanje Rimokatoličke crkve na tlu Jugoslavije u periodu dužem od pedeset godina, zaključio da je Vatikan zamenio crkvenu ideju služenja Bogu idejom služenja rimskoj kuriji, tj. državi rimskog pontifikata u ulozi svetskog vladara. Proizvod ove ideje u Kraljevini Jugoslaviji je poistovećivanje katoličanstva i hrvatske državnosti, što je većinu rimokatoličkog sveštenstva pretvorilo u vatrene pristalice ustaša.

Drugi deo ove knjige, tačnije četiri njene poslednje glave, govori o osnivanju i postojanju Nezavisne Države Hrvatske. Uspostavljanjem Nezavisne Države Hrvatske klerikalizam u Hrvatskoj je, prema autoru, stupio u svojevrstan brak sa ustaškim pokretom, i tako stvorio jedan od najgorih oblika klerofašizma.

Ko je zabranio 1948. godine da se objave dva poglavlja Magnum crimen-a?

– Na zahtev Vladimira Bakarića (začetnika Hrvatskog proleća i Tuđmanovog zaštitnika šezdesetih godina) i Maksa Baće, visokih komunističkih funkcionera i udbaša u ono vreme, dva značajna poglavlja su bila izostavljena, jer je u njima razobličena pogubna delatnost Hrvatske rimokatoličke crkve pre izbijanja Drugog svetskog rata. Dakle, ta dva poglavlja pokazuju neprekinuti kontinuitet rimokatoličke crkve na uzgajanju svih antisrpskih korova širom Balkana, posebno u Hrvatskoj. Zahvaljujući akademiku Vasiliju Krestiću, koji je pronašao tekstove u rukopisnoj zaostavštini akademika Viktora Novaka, ova dva poglavlja ugledala su svetlo dana.

„Magnum crimen je krajeugaoni kamen bez koga se istorija balkanskih naroda, i odnos Srba i Hrvata u prvoj polovini 20. veka, ne može upoznati u celosti. Nezaobilazna knjiga za svakoga ko pretenduje da nešto zna o Balkanu i krvavim tragovima koji su ostali u 20. veku iza nas, ali se na neki čudan, ontološki način i danas projavljuju…“

Ko je bio Viktor Novak?

– Novak je bio izuzetan intelektualac, iskreni zastupnik jugoslovenskog jedinstva. Dvadesetih godina je radio na Univerzitetu u Zagrebu, gde je bio vređan i proganjan zvog svog jugoslovenstva. Već je tada shvatio ko raspiruje mržnju između Srba i Hrvata. Prelazi u Beograd 1929. godine, gde nastavlja da se bavi univerzitetskim radom i sakuplja građu za istorijsku trilogiju, gde je Magnum crimen trebalo da bude treća knjiga planirane trilogije. Za vreme Drugog svetskog rata Gestapo ga je uhapsio, i  jedno vreme je bio zatočen u Banjičkom logoru. Po oslobođenju Beograda 1944. nastavlja rad na Magnum crimen-u i drugim značajnim knjigama. Iza sebe je ostavio na desetine izuzetnih knjiga, a zbog nesebičnog zalaganja da se sazna istina o srpskom narodu, Srpska pravoslavna crkva mu je dodelila orden Svetog Save.

Ko je stopirao distribuciju izdanja na engleskom jeziku?

– O toj aferi je dosta govorio akademik Vasilije Krestić, koji je napisao predgovor engleskom izdanju, dok je pogovor napisao akademik Milorad Ekmečić. SANU, u to vreme pod dirigentskom palicom Nikole Hajdina, nije želela da preko svoje institucije pošalje knjigu u bibliotečku razmenu širom sveta, pravdajući se nekim besmislenim proceduralnim razlozima, da SANU nije izdavač engleskog izdanja itd. Šta reći sem da sve ljude možete prepoznavati po tragovima koje ostavljaju iza sebe.

Kome smeta štampanje ove knjige?

– Onima koji o njoj budu izbegavali da govore, onima koji preko laži i prikrivanih i neopojanih grobova pokušavaju da izgrade EUropsku NDHrvatsku, onima koji Stepinca pokušavaju za proglase za sveca, onima koji papu dovode u Bosnu i Republiku Srpsku, onima koji papu žele da dovedu u Srbiju… A takvih je, nažalost, u Srbiji sve više, počev od nekih naših najvažnijih državnih i drugih institucija.

Sa koje strane očekujete napade zbog štampanja ove knjige?

– Mislim da sam tu grupu dobro klasifikovao u prethodnom odgovoru.

Gde i kako može da se kupi ova knjiga?

– Naš cilj je da svaka srpska kuća ima ovu knjigu u svojoj porodičnoj biblioteci. Zato ćemo primeniti isti princip kao sa enciklopedijom Catena mundi: raspisujemo pretplatu na Magnum crimen, po prvi put na celovito i ćirilično izdanje na srpskom jeziku. Ono će moći da se naruči preko našeg sajta www.catenamundi.rs, a svim pretplatnicima nudimo mogućnost da knjigu kupe u više rata, i da njihovo ime bude upisano u knjizi. Dobro ćemo razmisliti da li će knjige biti u slobodnoj prodaji, jer ne želimo da ovo izdanje završi kao ono iz 1948. godine. Zato pozivamo sve ljude koji su svesni značaja Magnum crimen-a, da se uključe u ovaj zajednički nacionalni poduhvat i da upoznaju svoje prijatelje sa njim. Ništa nije gotovo, borba tek počinje!

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Dva izostavljena poglavlja iz knjige Magnum crimen Viktora …

Šta SANU ima protiv knjige o klerofašizmu u NDH? – Jadovno …

Mračne senke Prvog hrvatskog katoličkog kongresa – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: