Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

LUKIĆ: NETAČNI I ŠTETNI PODACI KUSTOSA CVETKOVIĆA

vladimir-lukicPredsjednik Izvršnog odbora Udruženja „Jasenovac – Donja Gradina“ Vladimir Lukić smatra da su netačni i štetni podaci višeg kustosa Muzeja žrtava genocida u Beogradu Dragana Cvetkovića koji procjenjuje da je u Jasenovcu stradalo između 122.000 i 130.000 ljudi, od kojih su 63 odsto bili Srbi.

„Jedino su tačni i prihvatljivi podaci o 700.000 ubijenih Srba, 23.000 Jevreja i 80.000 Roma u kompleksu logora `Jasenovac` i `Donja Gradina`, koji su navedeni u Deklaraciji o genocidu počinjenom nad Srbima, Jevrejima i Romima u Drugom svjetskom ratu u NDH“, istakao je Lukić Srni.

Lukić je podsjetio da su Udruženje „Jasenovac – Donja Gradina“, Međunarodna komisija za utvrđivanje istine o Jasenovcu i Međunarodna konferencija o Jasenovcu prihvatile cifru ubijenih koja je navedena u usvojenoj deklaraciji.

Na Petoj međunarodnoj konferenciji o Jasenovcu, održanoj 24. maja prošle godine u Banjaluci, usvojena je deklaracija u kojoj se, između ostalog, navodi da je u zloglasnom kompleksu logora „Jasenovac“ i „Donja Gradina“ na najzvjerskiji način umoreno 700.000 Srba, 23.000 Jevreja i 80.000 Roma.

Viši kustos Muzeja žrtava genocida u Beogradu istoričar Dragan Cvetković procjenjuje da je u Jasenovcu stradalo između 122.000 i 130.000 ljudi, od kojih su 63 odsto bili Srbi.

Cvetković je ukazao na to da se Jasenovac poistovjećuje sa ukupnim stradanjem Srba u NDH, ali u njemu je život izgubilo svega 23 odsto svih srpskih civila, odnosno 30 odsto u svim logorima zajedno.

Hrvatska iznosi podatak da je u Jasenovcu tokom Drugog svjetskog rata stradalo oko 80.000 ljudi, uglavnom Srba, Jevreja, Roma, Bošnjaka i Hrvata antifašista.

Izvor: srna

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: