Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Logori za Srbe bili formirani i prije pada Vukovara

Datum objave: nedelja, 19 novembra, 2017
Veličina slova: A- A+

Predsjednik Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“ Savo Štrbac izjavio je da su Srbi u Hrvatskoj devedesetih godina prošlog vijeka bili izloženi žestokim maltretiranjima i napadima na njihovu imovinu i živote, što dokazuje i primjer iz zapadne Slavonije, iz sela Kip i Klisa, gdje su prije pada Vukovara bili osnovani logori smrti kao što su Marino Selo, Ribnjak i Pakračka Poljana.

Štrbac je rekao da je uvod u takozvanu Vukovarsku bitku bio odnos Hrvata i novoformirane secesionističke vojske „Zenge“ prema legalnoj vojsci JNA i prema Srbima kojih je tada bilo oko 40 odsto na području Vukovara.

„U izjavama hrvatskih zvaničnika nigdje se ne spominje da su i u Vukovaru stradali Srbi i vojnici JNA. Iz njihovih izjava proizlazi da su odnekuda došli Srbi i vojska i da su izvršili invaziju ili agresiju, pokorili te nenaoružane, jadne Hrvate“, rekao je Štrbac za Srnu.

Štrbac je istakao da se i u „Veritasu“ zalažu za to da se mora gajiti pijetet prema žrtvama, sjećati ih se i služiti pomene, ali da ovakvo jednostrano prikazivanje istorije sa hrvatske strane ne može dovesti do pomirenja.

„Za pomirenje je potrebna najprije istina, onda i izvinjenje, pa i obeštećenje“, naglasio je Štrbac.

On je dodao da se jednostranim prikazivanjem rata devedesetih godina svakako neće dostići cilj – pomirenje, za koje predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović kaže da neće doći dugo vremena.

„Kada se rat bude prikazivao objektivno ili bar mnogo, mnogo objektivnije nego danas, onda se možemo i nadati nekom pomirenju, suživotu kojeg danas nema u Hrvatskoj, posebno u Vukovaru, gde su pred rukovodstvom uzvikivali ustaške pokliče, u mjestu gdje i danas ima najviše Srba u Hrvatskoj“, istakao je Štrbac.

On je dodao da se Srbi koji žive u Vukovaru juče nisu vidjeli, već su bili iza zatvorenih vrata i prozora, a u Zapadnoj Slavoniji su ostali u tragovima, gdje su bili u većini ili značajna manjina.

Prema podacima „Veritasa“, od 12. do 18. novembra 1991. godine pripadnici hrvatske vojne policije u selima Kip, pod sumnjom da skrivaju oružje vojnog porekla, i Klisa, radi „izmeštanja“ stanovništva, pohapsili su 24 srpskih civila, zatim ih odveli u Marino selo, te ih zatvorili i držali u podrumu improvizovanog zatvora „Ribarska koliba“.

Uhapšeni Srbi su u improvizovanom zatvoru bili psihički i fizički maltretirani i to tako što su ih potapali u vodu, priključivali na induktorsku struju, sjekli im uši, rezali po prsima i solili rane, gazili nogama, tukli metalnim šipkama i drvenim palicama.

Šestorica uhapšenih Srba preživjeli su mučenja, dok su osamnaestorica likvidirana, s tim da se za tijelima petorice još uvijek traga.

Za likvidaciju srpskih civila, a nakon što je tužilaštvo Haškog tribunala dostavilo iskaze preživjelih srpskih civila, hrvatsko pravosuđe je u martu 2008. godine procesuiralo šestoricu pripadnika vojne policije pri 76. Samostalnom bataljonu Zbora narodne garde.

Županijski sud u Osijeku na ponovljenom suđenju u junu 2011. godine osudio je Tomicu Poleta na 15 godina i Željka Tutića na 12 godina zatvora, dok je Damira Kufnera, Pavla Vancaša i Davora Šimića, u nedostatku dokaza, oslobodio optužbe, a protiv Antuna Ivezića optužba je odbijena zbog zastare krivičnog gonjenja.

Presuda je potvrđena i od strane Vrhovnog suda Hrvatske u decembru iste godine.

U periodu od 8. oktobra 1991. do 29. marta 1992. godine u logorima „Ribarska koliba“ u Marinom Selu i „Stara ciglana“ u Pakračkoj Poljani, koje je osnovala jedinica za posebne namjene MUP-a Hrvatske, likvidirano je, prema „Veritasovim“ podacima, više od 100 žrtava, uglavnom civila srpske nacionalnosti.

Županijsko državno tužilaštvo u Zagrebu je u junu 2011. godine podiglo optužnicu protiv Tomislava Merčepa, osnivača i komadanta jedinice MUP-a Hrvatske „Jesenje kiše“, koja je osnovala pomenute logore, kojom se tereti da je u jesen 1991. godine, kao komandir rezervne jedinice MUP-a, te kao savjetnik u hrvatskom MUP-u, lično naređivao nezakonita lišavanja slobode, mučenja i ubistva civila.

Županijski sud u Zagrebu je u maju 2016. godine nepravosnažno osudio Merčepa na pet godina i šest mjeseci zatvora zato što „nije spriječio sebi podređene da vrše nezakonita hapšenja, zlostavljanja i ubijanja 31 civila dovedenih iz Zagreba, Kutine, Ribnjaka, Janje Lipe, Bujavice, Međurića, Zbjegovače i Pakračke Poljane, od kojih je 23 usmrćeno“, dok su iz činjeničnog opisa presude izostavljene žrtave za koje se nije moglo utvrditi ko ih je uhapsio i likvidirao.

Vrhovni sud Hrvatske je presudom iz februara ove godine preinačio prvostepenu presudu tako što je optuženom povećao kaznu na sedam godina zatvora.

(SRNA/RTRS)

Priredila: Biljana Diković

Izvor: SRBski FBReporter

Vezane vijesti:

Linta: Danas 26 godina od 18. novembra 1991. godine kada je JNA oslobodila Vukovar od hrvatskih paravojnih formacija

Ana Lukić – Hrvatica koju su silovali i ubili hrvatski vojnici u Vukovaru!

Godišnjica evakuacije Srba iz 26 sela požeške kotline
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top