Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Linta: Danas 26 godina od 18. novembra 1991. godine kada je JNA oslobodila Vukovar od hrvatskih paravojnih formacija

Vukovar
Vukovar

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta podsjeća da se danas navršava 26. godina od 18. novembra 1991. godine kada su pripadnici JNA oslobodili Vukovar od hrvatskih paravojnih formacija koje je osnovala proustaška vlast Franje Tuđmana.

U proljeće 1991. godine hrvatske paravojne formacije su okupirale Vukovar i počele dizati u vazduh srpske kafiće i kuće, a zatim su počela organizovana zastrašivanja, otimanja, premlaćivanja i ubijstva Srba. Rat u Vukovaru je počeo kada su hrvatske paravojne formacije krajem avgusta 1991. započele blokadu garnizona JNA kojem su isključili vodu i struju a pripadnike legalne JNA ubijali snajperima. Prema podacima Udruženja srpskih porodica ubijenih, poginulih, nestalih i nasilno odvedenih lica „Protiv zaborava“ koje djeluje u Hrvatskoj u Vukovaru je tokom ljeta i jeseni 1991. godine ubijeno ili nestalo najmanje 120 Srba.

Linta ističe da je u Hrvatskoj dominatan tzv Vukovarksi mit koji je utemeljen na laži i prevari i čiji cilj je da konstatno raspiruje mržnju prema Srbima nazivajući ih agresorima i zločincima. U Hrvatskoj djeca uče kako je Vukovar tobože oduvijek bio hrvatski grad, kako su rat u Vukovaru tobože započeli Srbi i JNA; kako je JNA tobože bila srpska vojska koja je izvršila agresiju na Hrvatsku, kako su Hrvati bili slabo naoružani, kako je Vukovar „grad heroj“ koji je tobože bio u potpunom okruženju, kako je Ovčara najveći zločin… Brojne činjenice jasno pokazuju da je Tuđmanova Hrvatska izvršila agresiju na Srbe u Vukovaru i širom Hrvatske s ciljem stvaranja etnički čiste države po uzoru na zloglasnu NDH. U tome su u velikoj mjeri uspjeli zahvaljujući dvostrukim standardima zapadnih sila. Jedan od uslova trajnog mira između Srbije i Hrvatske jeste da se Hrvatska odrekne lažnog Vukovarskog mita.

Informativna služba
Saveza Srba iz regiona

Izvor: Savez Srba iz regiona

Vezane vijesti:

Vukovar: Sećanje na ubijenu srpsku decu i civile

Tragedija u Vukovaru počela srpskim žrtvama

Vukovar grad nespokoja | Jadovno 1941.

Denis Bojić: Vukovarski bluz (VIDEO) | Jadovno 1941.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: