fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

VIDEO – Logori za decu u NDH

Navršilo se više od sedam decenija od zatvaranja poslednjih koncentracionih logora u Nezavisnoj državi Hrvatskoj koja je jedina u svetu imala i logore za decu. Autor emisije Kvadratura kruga, Branko Stanković, kroz tri emisije pod nazivom „Dubina zločina“ otkriva na koje su sve načine stradala deca sa Kozare i Potkozarja u ustaškim logorima. Ovaj vredni serijal emitovan je u tri dela, 31. oktobra, 14. i 21. novembra RTS-u.

U dečjim logorima u Sisku, Jasenovcu, Jastrebarskom, Staroj Gradiški i Metajni na Pagu stradalo je 23.500 srpske dece čija je imena, prezimena, mesto rođenja i poreklo popisao Dragoje Lukić i sam dete logoraš. Lukić je 40 godina istraživao ustaške zločine nad srpskom decom a taj njegov spisak ubijene i umorene dece u logorima u NDH danas se čuva u Muzeju žrtava genocida u Beogradu.

Za šest meseci koliko je trajalo istraživanje, Stanković je pronašao mnoštvo fotografija,dokumenata, čak i snimaka iz filmske arhive NDH koji svedoče o zločinima nad srpskom, jevrejskom i romskom decom koje su sprovodile ustaše za vreme Drugog svetskog rata. Tokom snimanja Stanković je, između ostalog, posetio i Donju Gradinu najveće srpsko stratište i najveće dečje groblje na svetu. Donja Gradina je bila likvidacioni centar logora Jasenovac, Uštica i Mlaka u kojima je stradalo 19.432 dece, od čega je 12.113 srpske nacionalnosti.

Branko Stanković
Branko Stanković

Ante Dumbović aktivista Crvenog križa NDH tokom 1942.godine u dečjem logoru u Sisku načinio je 800 fotografija umorene srpske dece, koje svedoče o paklu kroz koji su prošli srpski mališani zatočeni u tom logoru. Autor ovog serijala uspeo je da pronađe i preživelu decu iz svakog od tih logora u NDH koja su danas starci ali su njihova sećanja na stradanja u tim logorima još sveža i bolna.

Broj stradale srpske dece u ustaškim logorima tokom Drugog svetskog rata bi sigurno bio veći da nije bilo Diane Budisavljević , Austrijanke udate za Srbina, koja je uspela da spase 12.000 dece iz dečjih logora u Sisku, Jastrebarskom, Jasenovcu i Staroj Gradiški.

Diana Budisavljević
Diana Budisavljević

Dianinoj akciji spasavanja srpske dece, Stanković posvećuje poslednju emisiju u serijalu „Dubina zločina“, u kojoj otkriva šta se nakon Drugog svetskog rata dogodilo sa većinom te dece koju je spasla Diana.

Izvor: Slobodna Hercegovina

Vezane vijesti:

Branko Stanković: Krio sam od RTS-a da snimam emisiju o Prebilovcima!

PREBILOVAČKE ŽRTVE OPOMINjU NA BESMISAO RATOVA

JEDAN OD NAJBESTIJALNIJIH USTAŠKIH ZLOČINA

DOKUMENTARNI FILM „BROJEVI“ DOBIO „ZLATNOG VITEZA“

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

3 Responses

  1. I šta krvavi Hrvati imaju da pričaju.Kažu imaju tisućeljetni san a ja kažem prokleti bili milionima godina sve dok ne izumrete kao dinosaurusi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: