Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Logoraši RS traže milionske odštete

Datum objave: sreda, 6 decembra, 2017
Objavljeno u Ostalo, Otadžbinski rat
Veličina slova: A- A+

Srbi koji su prošli torture logora u proteklom ratu spremaju tužbe protiv Hrvatske. U pripremi deset zahteva za naknadu štete za zverstva u BiH i Hrvatskoj

OZLOGLAŠEN Logor "Lora" u Splitu Foto Veritas
OZLOGLAŠEN Logor “Lora” u Splitu
Foto Veritas

Savez logoraša RS radi na pripremi tužbi protiv Hrvatske za naknadu štete zbog učešća njenog vojnog i političkog rukovodstva u ubistvima i mučenju Srba u logorima u Hrvatskoj i Herceg-Bosni, a da je politički i vojni vrh učestvovao u ubijanju i mučenju Srba u ratu BiH potvrđeno je u presudi Haškog tribunala hercegovačkoj šestorki.

U toku je formiranje advokatskog tima koji će zajedno sa Savezom logoraša RS spremiti tužbe protiv Hrvatske. Ovaj tim će brojati najmanje deset advokata koji će biti zaduženi za regije u BiH gde su bili logori za Srbe, kao i za područje Hrvatske gde su bili logori, saznaju “Novosti”.

Tužbe koje će definitivno ići prema Hrvatskoj, biće “teške” milione evra za naknadu štete zbog pretrpljene torture na hiljade srpskih zatvorenika u logorima na području BiH i Hrvatske. Srpski dželati su bili i pripadnici HVO, ali i regularne hrvatske vojske, koji su se iživljavali nad logorašima kako u BiH, tako i nad srpskim logorašima koji su bili zarobljeni i smešteni u 222 logora za Srbe na području Hrvatske.

– Dokumentacija je već spremna za tužbe. Moraju se još uzeti izjave logoraša i sve upakovati kako bi tužbe bile pravno urađene – kaže, za “Novosti”, Branislav Dukić, predsednik Saveza logoraša RS.

Prema njegovim rečima, svaki advokat koji bude u timu za pripremu tužbi dobiće da radi po jedan predmet koji se odnosi na sve logore sa nekog područja kako u BiH, tako i u Hrvatskoj.

SPREMNI Branislav Dukić Foto TVKZ
SPREMNI Branislav Dukić Foto TVKZ

– Pripremićemo desetak tužbi protiv Hrvatske zbog učešća u mučenju i zlostavljanju Srba u 47 logora za Srbe na područjima Posavine i Hercegovine kojima je upravljao HVO i gde su se kao mučitelji pojavljivali i pripadnici regularne hrvatske vojske. To su logori u Odžaku, Brodu, Orašju. Pored toga spremaju se tužbe i za 222 logora za Srbe u Hrvatskoj, od splitske “Lore” pa do logora za Srbe u Karlovcima – navodi Dukić.

On kaže da očekuje da tužbe prema Hrvatskoj budu spremne početkom naredne godine i da će se svaka tužba detaljno spremiti da ne bi bilo propusta.

– Nakon što spremimo tužbe, videćemo koja je najbolja adresa da iste podnesemo. Sad ne mogu da kažem tačno da li će to biti Međunarodni sud pravde u Hagu ili neka druga pravosudna institucija – ističe Dukić.

Prema podacima Saveza logoraša RS, oko 50.000 Srba prošlo je kroz 536 logora, što u Federaciji BiH, što u Hrvatskoj, a na hiljade ih je mučki ubijeno. U tim logorima smrti za Srbe, oko 90 odsto su činili zatočeni civili, žene i deca, a najzloglasniji među njima bio je splitska “Lora” i logor “Dretelj” kod Čapljine.

ČOVIĆ: SVI LOGORAŠI DA TUŽE BiH!

Predsedavajući Predsedništva BiH i lider HDZ Dragan Čović pozvao je sve logoraše, bez obzira na to u čijem su logoru bili u BiH, da tuže Bosnu i Hercegovinu.

– Javno pozivam sve logoraše u BiH, bez obzira na to u čijem logoru su bili, da tuže BiH, jer sve što se dešavalo prepoznajemo kao “dejtonsku” BiH. To se odnosi na sve logoraše Bošnjake, na sve logoraše Hrvate i na sve logoraše Srbe. BiH treba da pronađe način kako da pomogne tim ljudima – izjavio je Čović.

Autor: S. Mišljenović

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

„Lora“ je mnogima grobnica | Jadovno 1941.

Trojica vojnih policajaca osuđena za ratni zločin u „Lori …

Za vojne policajce iz Lore tražili 10 godina a sad ih pustili …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top