fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Ljubici Otašević zbog oca Udba nije dala mira

Ni u seriji “Bićemo prvaci sveta” nije se mogla zaobići priča o lepoti košarkašice Ljubice Otašević. Bratanac Jovan: Sve planove je podredila želji da ponovo bude sa tatom Božidarom

Ljubica u La Korunji sa košarkašicama Crvene zvezde
Ljubica u La Korunji sa košarkašicama
Crvene zvezde

JEDINI san moje tetke Ljubice Bube Otašević bio je da napusti sve i ode kod oca Božidara, majora-pilota Vojske Kraljevine Jugoslavije, branioca Beograda 1941, stradalnika nacističkog logora Osnabrik, koji je posle oslobođenja odlučio da ostane u emigraciji.

Ništa drugo u Ljubičinoj mladosti nije bilo važnije od ispunjenja te želje. U njoj se krije i odgovor zašto je vrlo rano zatvorila širom otvorena vrata blistave košarkaške karijere.

Ovako za “Novosti” govori Jovan Otašević (64), bratanac čuvene košarkašice Crvene zvezde i reprezentacije Jugoslavije, Gornjomilanovčanke koja je pedesetih godina minulog veka lepotom pokorila Beograd.

U gradu koji se oporavljao od rata, pričalo se o mnogo čemu, ali najviše o lepoti Ljubice Otašević. Bila je visoka, prirodno lepa i bez trunke šminke na sebi, zaustavljala je dah muškarcima i izazivala divljenje žena. Očaran njenom lepotom i Ivo Andrić je, kažu, dolazio na treninge i mečeve Zvezde na Malom Kalemegdanu.

I u seriji “Bićemo prvaci sveta”, koja se odnedavno emituje na RTS, nije bilo moguće zaobići priču o njenoj lepoti, košarkaškom umeću, vezi sa Srđanom Kalemberom, košarkašem “crveno- -belih”… Čast da tumači lik Ljubice u ovoj seriji pripala je glumici Nini Janković.

Ali, košarkašku karijeru Ljubica Otašević prekinula je naglo, već u 24. godini, kada je kao studentkinja Filozofskog fakulteta u Beogradu otišla u Italiju da usavrši jezik.

Ljubica Otašević
Ljubica Otašević

Od tada nikada više nije živela u Jugoslaviji. O razlozima njenog odlaska uglavnom se nagađalo. Verovalo se da su povod bila otvorena vrata Holivuda i želja za životom na visokoj nozi.

O tome se naročito govorilo pošto je bila dublerka Sofije Loren u filmu “Ključ” Kerola Rida i tokom njene veze sa Kerijem Grantom, koji je iz Holivuda došao u Gornji Milanovac na sahranu Ljubičine bake. Bila je bliska i sa Marlonom Brandom, Šonom Konerijem, Robertom Evansom. Bila je udata za grofa Enrika di Partanovu…

Pravi razlozi njenog odlaska iz Jugoslavije bili su, međutim, daleko od želje za životom u bogatstvu, a znali su ih samo članovi njene porodice.

Božidar Otašević
Božidar Otašević

– Koliko je sve u Ljubičinom životu bilo podređeno želji da ponovo bude sa ocem, najbolje svedoči to što je, iako neprekidno pod budnim okom Udbe, uspela da ga vidi 1953. i 1954. godine kada je kao košarkašica Crvene zvezde gostovala na turnirima u Italiji i Francuskoj – nastavlja Jovan Otašević.

– U to vreme jugoslovenski klubovi su u inostranstvo putovali sa kolektivnim pasošom, pa tetka, zbog posledica koje bi snosila porodica u Srbiji, nije želela da pravi politički skandal i traži azil.

Ipak, činila je sve da Jugoslaviju napusti legalno, odnosno da se domogne pojedinačnog pasoša. Kad ga je dobila, 1957, bilo je kasno za ostvarenje sna o okupljanju porodice, jer je njen otac preminuo godinu ranije. No, tuga i bol za njim i neprestana strepnja od Udbe, “pomogli” su joj da istraje u nameri da napusti Jugoslaviju.

Po rečima našeg sagovornika, u priči o Ljubici Otašević, a pre svega o sudbini njenog oca Božidara, sažeta je istorija tragedije brojnih srpskih porodica i teških srpskih podela u minulom veku.

– Boža je bio je jedan od hrabrih pilota koji su branili Beograda 1941. godine, u jedinici pod komandom pukovnika avijacije Jovana Kalembera, oca proslavljenog košarkaša Srđana sa kojim je Ljubica nekoliko godina bila u vezi.

Jovan Otašević
Jovan Otašević

Ni romansa Ljubice i Srđana, po mišljenju našeg sagovornika, baš zbog sudbine njihovih očeva, verovatno, nije bila slučajna.

– Posle šestoaprilskog sloma Kraljevine Jugoslavije, Božidar se maja 1941. vratio u Gornji Milanovac, gde je zarobljen i odveden u logor Osnabrik u Nemačkoj – priča naš sagovornik. – Tamo je, četiri teške godine i patnju delio baš sa Jovanom Kalemberom. Ali, po završetku rata, za razliku od Jovana, Božidar se nije vratio u zemlju. Govorio je da se u slobodnom svetu priprema i bori za oslobođenje srpskog naroda.

Sva njegova aktivnost, naglašava Jovan Otašević, nije promakla Udbi, koja je neprekidno pratila Ljubicu i celu porodicu Otašević.

– Osim što su bili “njena senka”, oficiri Udbe su na Ljubicu neprekidno nasrtali i zbog njene lepote, ucenjivali je, proganjali – veli naš sagovornik.

Čast da tumači lik Ljubice u TV seriji pripala je Nini Janković

Ljubica Otašević

– Nije me zato začudilo, kada mi je, 1989. godine, prilikom našeg poslednjeg susreta u San Sebastijanu, rekla: “Komunisti su mi uništili život, a posebno jedan Crnogorac, nasilnik”…

VOLELA SRBIJU I ZVEZDU

TETKA Ljubica je neizmerno volela Srbiju i Crvenu zvezdu – priča naš sagovornik. – Devedesetih godina prošlog veka je u Srbiju vrlo često slala humanitarnu pomoć. A, pamti se i da je košarkašice Crvene zvezde iznenadila u La Korunji 1979. godine, uplativši im hotel s pet zvezdica uoči finala Kupa šampiona.

DVA SUSRETA

U ITALIJU je Ljubica, te 1957. otišla iz naše kuće – priča Jovan Otašević. – Imao sam pet godina i sećam se da sam joj sve vreme sedeo u krilu. Posle toga video sam je još dva puta, 1973. u Rimu i 1989. u San Sebastijanu. Želela je da mi da novac, a kada sam joj rekao da mi ne treba i da sam samo došao da je vidim, dugo je plakala.

Autor: Jelena MATIJEVIĆ

Izvor: NOVOSTI

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: