Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Liturgijska proslava Novomučenika Jasenovačkih

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/jasenovac/jasenovac_slava_2.jpg

U manastiru Jasenovcu 13. septembra 2012. godine, na dan Novomučenika jasenovačkih, Svetu arhijerejsku Liturgiju sa blagoslovom i u prisustvu Episkopa slavonskog g. Save služio je Episkop lipljanski g. Jovan, vikar Patrijarha srpskog u Pećkoj Patrijaršiji i koordinator Odbora za Jasenovac Svetog Arhijerejskog Sabora Srpske Pravoslavne Crkve, sa jedanaest sveštenika i dva đakona iz svih krajeva gde živi naš narod i postoji Srpska Crkva.

Crkva je na praznik svetih mučenika jasenovačkih bila po prvi put prepuna  vernika iz Srbije, Republike Srpske i ono malo naših sunarodnika što je preostalo iz obližnjih mesta nakon nedavnog rata. Atmosfera u  manastiru, liturgijsko pojanje, kao i sama arhijerejska služba bili su veličanstveni  molitveni trenuci, kao da se nebo spustilo na zemlju.

„Za sveto mučeništvo, za veliku nesreću, za tugu jasenovačku nije potrebno mnogo reči,“ tako je tumačeći Sveto Jevanđelje u svojoj kratkoj i  dirljivoj besedi rekao vladika Jovan. „Mi stojimo danas na svetom tlu, srpskom mučeničkom. Toliko svetom da bi kao prorok Mojsije Horivu trebalo da izujemo obuću svoju i pristupimo mu bosih nogu.”

Sa blagoslovom Vladike Save, vernima se obratio i arhimandrit Pantelejmon iz Južne Afrike, koji je vidno ozaren zahvalio Bogu, svetim mučenicima jasenovačkim i episkopima što su mu omogućili  da služi na ovom svetom mestu. Istakao je da u Johanesburgu redovno služe svetu Liturgiju na ovaj dan i da se deo moštiju svetih mučenika nalaze u prestolu hrama svetog Tome u Johanesburgu.

Posle lomljenja slavskog kolača vladika Sava je toplim rečima, uz zahvalnost Bogu, blagoslovio narod koji je tog dana pristigao u Jasenovac iz svih srpskih zemalja. Zahvalio se episkopu Jovanu, sveštenicima i monasima, kao i poklonicima iz Banjaluke koji redovno obilaze Eparhiju slavonsku. Ovog puta došli su u organizaciji Svetosavske omladine Eparhije banjaluče, Udruženja logoraša i njihovih potomaka i Udruženja Bijeli Potok. Naglasio je da iz Beograda u poslednjih godinu dana treći put dolaze poklonici, ovaj put u organizaciji Odbora za Jasenovac Svetog Arhijerejskog Sabora, a sa blagoslovom Njegove Svetosti Patrijarha srpskog g. Irineja.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/jasenovac/jasenovac_slava_3.jpg

„Bez vas danas bi ova crkva bila gotovo prazna, a sa vama u njoj danas je najviše vernika od osnivanja manastira. Uzvišeno je i bogougodno osećanje, kada su ovo sveto mesto i naša jasenovačka crkva prepuni vernika, molitvenika i sveštenika. Posle dugo godina, dočekali smo taj trenutak“, poručio je vladika Sava. Blagosiljajući narod, obratio se igumaniji Taisiji sa željom da Gospod blagoslovi i ovaj manastir sestrinstvom.

Poklonici iz Beograda su osim manastira Jasenovac, posetili i Spomen-područje u istom mestu, Donju Gradinu, potom mučenička srpska mesta Draksenić, Drakulić i Bijeli Potok. Na ovim mestima ponovo je oživljena velika srpska tuga, oplemenjena molitvenom atmosferom koja je bila prisutna od prvog trenutka kada se autobus sa hodočasnicima uputio prema Slavoniji, do momenta povratka u srpsku prestonicu.

Lila je bez prestanka kiša u Hrvatskoj tokom celog putovanja. Ipak, najhladnije i najvetrovitije bilo je u samom Jasenovcu. Na području Spomen kompleksa „Jasenovac” nalet ledene kiše i vetra kao  da je hteo da kaže da nas u stopu  prate suze mučeničke. Hladnoća se prosto uvlačila u kosti za vreme pomena jasenovačkim i svim drugim žrtvama koje su nevino postradale na prostoru NDH od ustaške zločinačke ruke. Ispod „Cveta“ pod naletima vetra i kiše, pomen su služili pristigli sveštenici i monaštvo sa svojim narodom. Gorele su sveće u rukama Srba pohodnika. Jednodušno pojanje je grejalo i prenosilo  blagodat sa višeg na ovo sveto jasenovačko polje.

Biljana Živković

Izvor: SPC.RS

Vezane vijesti:

Episkop Jovan: PUTOKAZI U JASENOVCU SU PUTOKAZI NOVOG JERUSALIMA

SVETI SRPSKI NOVOMUČENICI JASENOVAČKI MOLITE BOGA ZA NAS

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: