Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Liturgija u Jasenovcu: Srbi stradalnici sveci pravoslavlja

Vaseljenski patrijarh Vartolomej u Jasenovcu, mestu najvećeg srpskog stradanja: Slediti put očeva, junaka, svetaca. Stradalnici nisu povod za osvetu, već za mir

Foto Boris Subašić
Foto Boris Subašić

Drevni srpski pravoslavci i jasenovački novomučenici heroji su i sveci celog pravoslavlja. Rekao je ovo danas služeći svetu liturgiju u Jasenovcu vaseljenski patrijarh Vartolomej. U prisustvu mnogobrojnih vernika koji su došli da se poklone senima jasenovačkih mučenika, ali i pozdrave crkvene velikodostojnike, patrijarha Irineja i episkope, kao i predstavnika srpske zajednice u Hrvatskoj, Vartolomej ih je pozvao da budu “pod krošnjom srpskih mučenika, drveta blagoslovljenih Srba”.

– Idite putem svojih otaca, junaka i svetaca – poručio je Vartolomej srpskom narodu.

Liturgija je održana u sećanje na 700.000 srpskih žrtava stradalih u vreme NDH u Jasenovcu, a poglavar Carigradske patrijaršije pozvao je vernike da nikada ne zaborave svoje mučenike.

– Oni nisu povod za osvetu, već za mir. U Jasenovcu je stradalo na stotine hiljada pravoslavne braće i mi danas odajemo posebnu počast na mestu gde sam došao da se napojim njihovog mučeničkog mirisa – kazao je u svojoj besedi Vartolomej.

Pozvavši pravoslavne Srbe da nikad ne zaborave pretke stradale u zloglasnom ustaškom logoru, Vartolomej je rekao da će samo tako zadobiti venac slave što ga nosi nebrojeno mnoštvo žrtava totalitarizma iz Drugog svetskog rata.

Nikada se, kao danas, od završetka ratova devedesetih, nije okupilo toliko Srba da odaju počast novomučenicima iz Jasenovca, najvećeg stratišta Srba u Drugom svetskom ratu.

jasenovac_osvecenje

To je najveći grad mrtvih Srba, po rečima bogoslova koji veruju da će oni u novom životu živeti u raju. Do početka liturgije u manastiru Jasenovac, koji su obezbeđivale jake policijske snage, sakupilo se oko 15 autobusa i nekoliko desetina automobila s hodočasnicima iz Srbije i Republike Srpske.

– Eh, da nismo skrivali Jasenovac sami od sebe, danas bi ovde bilo na stotine hiljada ljudi – sa uzdahom je komentarisao Željko Vlaisavljević, iz Gradine, takođe dela logorskog kompleksa Jasenovac, koji se nalazio u Bosni. Njegov deda ubijen je u maju 1942. u Jasenovcu, a stric je nastradao u dečjem logoru u Jastrebarskom. Naš sagovornik je 1995. morao da pobegne iz obližnjeg sela Luštice u Hrvatskoj i počne život iznova u Grabovcu, u Republici Srpskoj.

Slično nam je govorila i uplakana Dara Krtolica. Sve muške glave njene porodice, njih nekoliko desetina, zverski su poubijane 1942. u Jasenovcu.

– Ovde mi je ubijen i otac, ali moja majka nikad nije došla da mu zapali sveću, jer smo brat i ja radili u JNA. Paljenje sveće u Jasenovcu bi nas, u to vreme, skupo koštalo. Kad god bi Srbi progovorili o zločinima koji su činjeni na njima, to je proglašavano za nacionalizam. Zato nam se sve ponovilo devedesetih. Ja sam 1992. morala iz Sarajeva da pobegnem u Novi Sad – ispričala nam je Dara Krtolica.

Bezbroj sličnih priča moglo se čuti u kilometarskoj koloni hodočasnika koja se za vaseljenskim patrijarhom Vartolomejom i srpskim patrijarhom Irinejom uputila u sam spomen-kompleks Jasenovca, na stratište. Izgledalo je to kao povratak iz egzodusa, ali ne na neku teritoriju, već povratak jednog naroda samome sebi i svom pamćenju. O tome je govorio i patrijarh srpski Irinej, osveštavajući obnovljeni deo vladičanskog dvora u Pakracu, koji su hrvatske paravojne snage uništile 1992. godine. Srpski patrijarh je poručio da se Srbi nikada neće svetiti, jer je osveta u rukama Božijim. I da će praštati, jer je to hrišćanski. Ali je obećao da Srbi više nikada neće zaboraviti na zla i zločine koje su pretrpeli.

Posle liturgije u Jasenovcu Vartolomej i Irinej bili su na osvećenju obnovljenog vladičanskog dvora u Pakracu. Dvor je sagrađen 1732. godine, a do 1991, kada je razrušen, tu se nalazila kapelica posvećena Blagovestima, stara episkopska knjižnica i riznica Eparhije slavonske.

KOLINDA: NIJE BILO 700.000 ŽRTAVA

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović primila je patrijarha Vartolomeja, istakavši značaj dijaloga kao načina rešavanja problema i sukoba, te izbegavanju ratova:

– Posebno je to važno danas kada smo suočeni sa rastućim ekstremizmom, radikalizmom i iskrivljavanjem vere. Treba učiti od istorije, ali gledati u budućnost i zato nisu dobre manipulacije brojkama žrtava koje su se i danas mogle da čuju u Jasenovcu.

Grabar Kitarovićeva je naglasila da je važno i kardinala Alojzija Stepinca proglasiti svetim, kao žrtvu komunističkog režima, što nije upereno protiv nijednog naroda. “Posebno ne prema srpskom narodu”, rekla je hrvatska predsednica nakon susreta sa Vartolomejom.

Autor: J. Kerbler, B. Subašić

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Patrijarh Vartolomej u Zagrebu: Jasenovački mučenici su deo pravoslavne istorije i ne smeju biti zaboravljeni

Vaseljenski patrijarh 9 septembra u Zagrebu | Jadovno 1941.

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: