fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Linta: Ustaštvo postalo normalna pojava u Hrvatskoj

Beograd — Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta saopštio da je veličanje ustaštva u Hrvatskoj postala normalna stvar.

„Dosta je podaništva. Dosta je klanjanja. Dosta je da se svaki dan moramo nekome opravdavati jesmo li ustaše ili nismo“, rekao je Jurič i zaradio ovacije okupljenih

Prema njegovim rečimaposlednji u nizu dokaza su slučajevi ispisivanja „NDH“, sa ustaškim simbolima na spomenicima palim borcima antifašističke borbe u Zagrebu.

„Stalna upotreba ustaških simbola od 1990. godine do danas, koje su podsticale ili prećutno odobravale sve hrvatske vlasti, dovele su do toga da većina Hrvata smatra da su to patriotski simboli“, istakao je Linta u saopštenju.

Negiranje zločina genocida nad Srbima, Jevrejima i Romima, kao i negiranje da je Jasenovac bio logor smrti, konstatuje Linta, postalo je opšte mesto u hrvatskom društvu.

„Za hrvatske branitelje i većinu Hrvata zločinački pozdrav „’Za dom spremni“’ je čist kao suza i tobože nema nikakve veze sa ustaškim pozdravom pod kojim je ubijeno stotine hiljada Srba“, kaže predsednik Saveza Srba iz regiona.

Linta smatra da su ideje ustaštva postale dominatne u hrvatskom društvu jer su komunističke vlasti nakon Drugog svetskog rata sprečile proces denacifikacije kroz koji je trebalo da prodju poput nemačkog naroda.

Spomen obeležje palim borcima antifašističke borbe u Adžijinoj ulici u Zagrebu osvanulo je juče išarano plavim sprejom, a preko imena boraca ispisano je NDH s ustaškim simbolima, preneo je portal Index.

Dan ranije isto se dogodilo i sa tek vraćenom bistom narodnog heroja Ive Lole Ribara u jednom od zagrebačkih parkova.

Izvor: B92

Vezane vijesti:

Rozenzaft: Hrvatske vlasti da osude ponovni uspon ustaštva

Ustaštvo u Hrvatskoj: Crnokošuljaši paradirali Zagrebom …

Otvorena obnova ustaštva u Hrvatskoj | Jadovno 1941.

Linta traži rezoluciju protiv rehabilitacije ustaštva …

Linta: I ova hrvatska vlast rehabilituje nacifašizam; Samo …

Linta: Još jedan dokaz da je ustaštvo hrvatski državni projekat

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: