Rozenzaft: Hrvatske vlasti da osude ponovni uspon ustaštva

Datum objave: sreda, 18 oktobra, 2017
Veličina slova: A- A+

Glavni pravnik-savjetnik Svjetskog jevrejskog kongresa Menahem Rozenzaft pozvao je hrvatske vlasti da osude ponovni uspon ustaštva u toj zemlji i najavio da će ovaj kongres organizovati međunarodnu kampanju koja će se pozabaviti situacijom u Hrvatskoj i fašizacijom društva.

Blajburg

On ističe da je sadašnja Vlada Hrvatske daleko od toga da se može opisati kao reakcionarna ili neofašistička i da je ključni problem u tome što hrvatske vlasti pokazuju bezvoljnost da uvjerljivo osude sve koji slave ustaše i njihovu reinkarnaciju.

“Što se tiče najnovijih događaja, duboko sam impresioniran hrabrošću hrvatske jevrejske zajednice koja je odbila da učestvuje u prethodne dvije vladine komemoracije Holokausta zbog neuspjeha /Vlade/ da zauzme snažan stav protiv istorijskog revizionizma i ponovne pojave ustaša u Hrvatskoj”, rekao je Rozenzaft za “Indeks”.

On kaže da bi hrvatsku vlast savjetovao da pokrene obrazovne programe na svim nivoima, u vezi sa zločinima protiv čovječnosti koje su počinile ustaše u ime hrvatskog naroda, te ih pozvao da ne trivijalizuju i minimiziraju ulogu ustaša u Drugom svjetskom ratu, nego da osude i odbace ponovni uspon ustaštva, nezavisno od političkih kalkulacija.

Rozenzaft kaže da je tokom istraživanja Holokausta na njega najveći utisak ostavilo to da su ustaše, koje su bile među najentuzijastičnijim i najbrutalnijim poklonicima genocidne ideologije nacista, same ubijale Jevreje i Srbe, nezavisno od uputstava ili zajedno sa snagama njemačke vojske ili SS-a.

Prema njegovim riječima, Amerikanci većinom, ne samo američki Jevreji, znaju relativno malo o Hrvatskoj i drugim dijelovima bivše Jugoslavije, a ono malo što znaju većinom je povezano sa ratovima iz devedesetih godina prošlog vijeka.

On je naglasio da svrha međunarodne kampanje koju organizuje Svjetski jevrejski kongres nije da se napadne Hrvatska, već da se pomogne Hrvatima da prepoznaju mračan period svoje istorije i da na odgovarajući način prepoznaju i obilježavaju sjećanje na žrtve Jasenovca i drugih koncentracionih logora ustaša.

Svjetski jevrejski kongres je organizacija osnovana 1936. godine koja danas predstavlja jevrejske zajednice u više od sto zemalja svijeta, uključujući i Hrvatsku.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Hrvatsko veličanje neofašizma i ustaštva bez reagovanja …

Ljuban Karan: Zašto zapad ćuti dok ustaše divljaju? | Jadovno …

„Prese“: Zagreb pokušava ne samo da umanji fašističku …

Za Kitarovićevu neoustaški skup u Zagrebu je izolovan slučaj …


Tagovi:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top