Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Linta: Ustaška ideologija – uzrok rata

Predsjednik Koalicije udruženja izbjeglica Miodrag Linta pozvao je hrvatskog predsjednika Ivu Josipovića da, umjesto što se bavi liderom radikala Vojislavom Šešeljem, zatraži od Savjeta bezbjednosti UN da preduzme mjere koje ima na raspolaganju protiv ustaške ideologije koju je kao „duha iz boce“ pustio hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/jasenovac/ustaska_ideologija.jpg

„Ustaška ideologija je glavni uzrok rata i svih stradanja. Nažalost, i dan danas ima dosta sljedbenika u Hrvatskoj i izaziva najviše straha. Vjerujem da je gospodin Josipović saglasan sa ocjenom EU da Hrvatska i druge međunarodne organizacije nisu učinile dovoljno da se duh ustaštva vrati u bocu i da je to zadatak svih antifašista u regionu i međunarodnoj zajednici“, poručio je Linta.

On je naglasio da upravo zato predsjednik Hrvatske nema moralno pravo da govori koje uslove Srbija mora da ispuni i kako da se ponaša, saopšteno je iz ove koalicije.

„Očekujem da EU uvidi grešku jer je u svoje članstvo primila državu koja se nije obračunala sa ustaškom ideologijom i u kojoj je početkom septembra 2013. godine ili svega dva mjeseca od prijema u članstvo u EU, započeo novi talas antisrpske kampanje s ciljem da se preostali Srbi ili asimiluju ili isele iz Hrvatske“, rekao je Linta.

On je ocijenio da hrvatsko rukovodstvo čini sve da dokaže lažnu tezu da je ideologija lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja bila uzrok rata u Hrvatskoj i da srpsko rukovodstvo uvuče u iracionalnu raspravu sa Šešeljem i tako zaustavi reforme u Srbiji.

Linta tvrdi da pojedinim faktorima u regionu i šire, očito, nije u interesu stvaranje jake Srbije na čijem je čelu odgovorna Vlada, te stoga čine sve da zaustave započete reformske procese.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović najavio je da će Hrvatska na sjednici Savjeta bezbjednosti UN sredinom decembra predstaviti svoje stavove o javnim istupima Vojislav a Šešelja i zatražiti preduzimanje mjera.

Izvor: BN

 

Vezane vijesti:

Udruženje logoraša Drugog svjetskog rata Republike Srpske 

Dve hiljade stradale dece u Drugom svetskom ratu traže 

Slavko Goldštajn: Hrvatsku će izbaciti iz EU nastavi li …

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: