Ж | Ž
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Linta: Plenković zna da je Tuđman izvršio agresiju na Srbe

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je danas kao propagandni mit izjavu novog hrvatskog premijera Andreja Plenkovića o velikosrpskoj Miloševićevoj agresiji na Hrvatsku.

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta
Miodrag Linta

“Plenković dobro zna da je režim Franje Tuđmana izvršio agresiju na Jugoslaviju i Srbe u Hrvatskoj s ciljem stvaranja hrvatske države bez ili sa što manje Srba. Tuđmanova Hrvatska je uspjela u ostvarenju svog zločinačkog cilja uz pomoć pojedinih stranih centara moći i ustaške emigracije”, naveo je Linta u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Plenković, kaže Linta, nije nikakav moderan evropski političar sve dok ne započne aktivnu borbu za deustašizaciju Hrvatske, poštovanje ljudskih i nacionalnih prava Srba i kažnjavanje svih ratnih zločinaca bez obzira na njihovu nacionalnu i vjersku pripadnost.

Više puta ponovljen zahtjev Plenkovića da Srbija mora da ukine regionalnu nadležnost u suđenjima za ratne zločine je besmislen.

“Srbija je usvojila zakon o regionalnoj nadležnosti za ratne zločine još 2003. godine uz saglasnost međunarodnih organizacija, prije svega Savjeta Evrope. Time je Srbija preuzela civlizacijsku obavezu da goni i kažnjava sva lica koja su počinila ratne zločine ili zločine protiv čovječnosti na prostoru bivše Jugoslavije”, naveo je Linta.

Linta ističe da deustašizacija Hrvatske podrazumijeva, između ostalog, da se novi hrvatski premijer Plenković jasno odredi prema ustaškom pozdravu “Za dom spremni“ što dosad nije učinio; da insistira da se krivično gone sve grupe i pojedinci koji šire govor mržnje, koriste fašističke i ustaške simbole i fizički napadaju Srbe; da pokrene incijativu da se iz obrazovnog programa povuku udžbenici u kojima se veliča uloga ustaša i poriču zločini nad Srbima koji se označavaju kao “teroristi“, “agresori“ i “ekstremisti“ a Srbija kao nacistička Njemačka.

Plenković, kaže Linta, treba da se založi da Predsjedništvo Hrvatskog sabora ukine skandaloznu odluku da Sabor bude pokrovitelj manifestacije ubijenim ustašama i drugim pripadnicima hrvatske vojske u Blajburgu, da predloži saborskoj većini da ukine penzije koje primaju ustaše više od 20 godina i da zauzme jasan stav da hrvatski zvaničnici ne idu više u Blajburg na poklonjenje ubijenim ustaškim zločincima.

“Sve su to činjenice, kao i mnoge druge koje potvrđuju tezu da je temelj današnje Hrvatske više fašistička NDH, nego antifašistička Hrvatska koja je nastala na odlukama ZAVNOH-a”, naveo je Linta.

Izvor:Tanjug

 

Vezane vijesti:

Plenković neće dovesti do rješavanja problema prognanih Srba

Linta: Plenkovićeva priča o poništavanju srpskog zakona je …

Linta: Izjava Plenkovića da će Hrvatska poništiti srpski …

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on pinterest
Share on vk
Share on email

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: