Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Plenković neće dovesti do rješavanja problema prognanih Srba

Datum objave: četvrtak, 20 oktobra, 2016
Veličina slova: A- A+

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta smatra da izbor nove hrvatske Vlade na čelu sa premijerom Andrejom Plenkovićem neće značiti ništa novo za stotine hiljada protjeranih Srba i da neće dovesti do rješavanja njihovih imovinskih i brojnih drugih problema.

Miodrag Linta Foto: TANJUG
Miodrag Linta Foto: TANJUG

Linta u saopštenju ocjenjuje da se u programu Vlade Hrvatske nigdje ne govori o povratku oduzetih stanarskih prava, oduzetog ili uzurpiranog poljoprivrednog zemljišta, isplati dospjelih, a neisplaćenih penzija.

On ističe da se u programu nove hrvatske Vlade i dalje promoviše lažni mit o pravednom, legitimnom, odbrambenom i oslobodilačkom Domovinskom ratu, umjesto da Hrvatska konačno započne proces stvarnog suočavanja sa ratnim razdobljem devedesetih.

Takođe, kaže on, u programu Vlade Hrvatske nema ništa što se tiče aktivne borbe protiv pojedinaca, grupa i medija koji šire govor mržnje prema Srbima, negiraju genocid, ističu fašističke simbole i uzvikuju ustaške parole i pozdrave.

“Uzimaući u obzir aktuelnu političku i društvenu situaciju u Hrvatskoj, postoji realna bojazan da će poglavlje o zaštiti nacionalnih manjina, prije svega zaštiti prava Srba, ostati i dalje mrtvo slovo na papiru”, smatra Linta.

On je dodao da se u programu Vlade Hrvatske ne govori ni o isplati devizne i dinarske štednje, naknadi štete za uništene srpske kuće i lokale u terorističkim akcijama, niti o završetku obnove porušenih kuća na krajiškom području.

Linta navodi da u vladinom programu nema ni riječi o elektrifikaciji srpskih sela u Hrvatskoj i obnovi komunalne infrastrukture u istima, obezbjeđivanju povoljne cijene za otkup stanova koje su pojedini srpski povratnici dobili kroz takozvani Program stambenog zbrinjavanja.

Kao dobru stvar u programu nove hrvatske vlade Linta navodi poglavlje u kome se govori o zaštiti prava nacionalnih manjina, odnosno da će se pokrenuti projekti ekonomskog razvoja krajiškog područja.

On navodi da je dobro što će se dosljedno sprovoditi Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i Zakon o vaspitanju i obrazovanju nacionalnih manjina, kojima se garantuje zapošljavanje Srba, službena upotreba srpskog jezika i pisma i obrazovanje na jeziku i pismu nacionalnih manjina.

Linta naglašava činjenicu da je poglavlje o zaštiti nacionalnih manjina bilo sastavni dio programa i prethodnih hrvatskih Vlada, ali da u praksi nije bilo političke volje da se poštuju ustavne i zakonske odredbe, koje garantuju poštovanje ljudskih i nacionalnih prava srpske zajednice u Hrvatskoj.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Linta: Plenkovićeva priča o poništavanju srpskog zakona je …

Linta: Izjava Plenkovića da će Hrvatska poništiti srpski …

Linta: Verbalna agresija Hrvatske na Srbiju | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top