Plenković neće dovesti do rješavanja problema prognanih Srba

Datum objave: četvrtak, 20 oktobra, 2016
Veličina slova: A- A+

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta smatra da izbor nove hrvatske Vlade na čelu sa premijerom Andrejom Plenkovićem neće značiti ništa novo za stotine hiljada protjeranih Srba i da neće dovesti do rješavanja njihovih imovinskih i brojnih drugih problema.

Miodrag Linta Foto: TANJUG
Miodrag Linta Foto: TANJUG

Linta u saopštenju ocjenjuje da se u programu Vlade Hrvatske nigdje ne govori o povratku oduzetih stanarskih prava, oduzetog ili uzurpiranog poljoprivrednog zemljišta, isplati dospjelih, a neisplaćenih penzija.

On ističe da se u programu nove hrvatske Vlade i dalje promoviše lažni mit o pravednom, legitimnom, odbrambenom i oslobodilačkom Domovinskom ratu, umjesto da Hrvatska konačno započne proces stvarnog suočavanja sa ratnim razdobljem devedesetih.

Takođe, kaže on, u programu Vlade Hrvatske nema ništa što se tiče aktivne borbe protiv pojedinaca, grupa i medija koji šire govor mržnje prema Srbima, negiraju genocid, ističu fašističke simbole i uzvikuju ustaške parole i pozdrave.

“Uzimaući u obzir aktuelnu političku i društvenu situaciju u Hrvatskoj, postoji realna bojazan da će poglavlje o zaštiti nacionalnih manjina, prije svega zaštiti prava Srba, ostati i dalje mrtvo slovo na papiru”, smatra Linta.

On je dodao da se u programu Vlade Hrvatske ne govori ni o isplati devizne i dinarske štednje, naknadi štete za uništene srpske kuće i lokale u terorističkim akcijama, niti o završetku obnove porušenih kuća na krajiškom području.

Linta navodi da u vladinom programu nema ni riječi o elektrifikaciji srpskih sela u Hrvatskoj i obnovi komunalne infrastrukture u istima, obezbjeđivanju povoljne cijene za otkup stanova koje su pojedini srpski povratnici dobili kroz takozvani Program stambenog zbrinjavanja.

Kao dobru stvar u programu nove hrvatske vlade Linta navodi poglavlje u kome se govori o zaštiti prava nacionalnih manjina, odnosno da će se pokrenuti projekti ekonomskog razvoja krajiškog područja.

On navodi da je dobro što će se dosljedno sprovoditi Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina i Zakon o vaspitanju i obrazovanju nacionalnih manjina, kojima se garantuje zapošljavanje Srba, službena upotreba srpskog jezika i pisma i obrazovanje na jeziku i pismu nacionalnih manjina.

Linta naglašava činjenicu da je poglavlje o zaštiti nacionalnih manjina bilo sastavni dio programa i prethodnih hrvatskih Vlada, ali da u praksi nije bilo političke volje da se poštuju ustavne i zakonske odredbe, koje garantuju poštovanje ljudskih i nacionalnih prava srpske zajednice u Hrvatskoj.

Izvor: SRNA

 

Vezane vijesti:

Linta: Plenkovićeva priča o poništavanju srpskog zakona je …

Linta: Izjava Plenkovića da će Hrvatska poništiti srpski …

Linta: Verbalna agresija Hrvatske na Srbiju | Jadovno 1941.
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top