Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Linta iznenađen izjavama Milorada Pupovca

Miodrag Linta (Foto Tanjug)
Miodrag Linta (Foto Tanjug)

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta izražava iznenađenje izjavom predsjednika Srpskog narodnog vijeća Milorada Pupovca da ni bivši predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman ne bi pod ovakvim okolnostima otišao u Knin na proslavu 21. godišnjice zločinačke akcije „Oluja“.

Miloradu Pupovcu je dobro poznato da je Franjo Tuđman ratni zločinac koji je svoj život posvetio ostvarenju cilja Ante Pavelića a to je protjerivanje Srba i stvaranje etnički čiste hrvatske države ili sa što manje Srba. Za Franju Tuđmana zloglasna NDH nije bila fašistička i zločinačka tvorevina već izraz istorijskih težnji hrvatskog naroda za svojom državom.

U Hrvatskoj nema gotovo nikakvih šansi da hrvatsko društvo u dogledno vrijeme započne proces deustašizacije i detuđmanizacije.

On je dozvolio povratak ustaša iz emigracije, isplatu penzija ustašama, uveo ustaške nazive u hrvatskoj vojsci a kao sredstvo plaćanja ustašku kunu, tolerisao je ratne zločine protiv Srba i dijelio ordenja hrvatskim zločincima. U presudi protiv lidera Herceg-Bosne koji su osuđeni na 111 godina zatvvora jasno se navodi da je Tuđman stajao na čelu udruženog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bio etničko čišćenje i stvaranje Velike Hrvatske.

Linta, takođe, izražava iznenađenje izjavom Milorada Pupovca da su zbog načina na koji je ove godine proslavljena „Oluja“ osramoćeni svi oni koji su se borili za drugačiju Hrvatsku. Postavlja se pitanje koji su to hrvatski veterani koji su se borili za drugačiju Hrvatsku?

Borba za drugačiju Hrvatsku znači osudu zločinačke akcije Oluja i drugih zločinačkih akcija, gonjenje i kažnjavanje hrvatskih ratnih zločinaca i svih onih koji rehabilituju ustašku ideologiju i šire govor mržnje, poštovanje nacionalnih i ljudskih prava Srba, prestanak hapšenja Srba na osnovu hrvatskih potjernica s ciljem njihovog zastrašivanja i odvraćanja od povratka; ekshumacija posmtrnih ostataka Srba sa poznatih grobnih mjesta i ekonomski razvoj krajiškog područja.

Nažalost, izuzev malog broja časnih pojedinaca ogromna većina hrvatskih veterana slavi Oluju ne zbog činjenice da je prestao rat i uspostavljen mir već zbog protjerivanja Srba sa svojih vjekovnih područja.

U Hrvatskoj nema gotovo nikakvih šansi da hrvatsko društvo u dogledno vrijeme započne proces deustašizacije i detuđmanizacije.

Jedan od dokaza jeste da u Hrvatskoj na stotine glavnih ulica i trgova, uključujući i aerodrom u Zagrebu, nose nazive po dokazanom ratnom zločincu Franji Tuđmanu, kao i da je igrađeno na desetine spomenika u njegovu čast.

Informativna služba
Saveza Srba iz regiona

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: