Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Линта: Хрватска жели да “цементира” етничко чишћење Срба

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оцијенио је данас да изјава хрватског министра полиције у техничкој Влади Влахе Орепића представља један у низу доказа да Хрватска “спроводи политику цементирања етничког чишћења Срба” и крши сопствени закон.

Миодраг Линта
Миодраг Линта

“Хрватска крши сопствени Уставни закон о правима националних мањина из 2002. године, као и обавезу да побољша положај Срба коју је преузела потписивањем Уговора о приступању са Европском унијом крајем 2011. године”, навео је Линта у саопштењу поводом изјаве Орепића да након брисања лажних пребивалишта у Вуковару више неће бити законског основа за постављање ћириличних табли у том граду.

Линта подсјећа да је Уставним законом о правима националних мањина предвиђена равноправна употреба језика и писма националне мањине на подручју општина и градова гдје Срби и припадници других националних мањина чине најмање трећину становништва (члан 12 став 1) и то на основу резултата посљедњег пописа становништва.

По попису становништва из 2011. године у 21 општини (Двор, Доњи Кукурузари, Крњак, Војнић, Вргинмост, Грачац, Доњи Лапац, Плашки, Удбина, Врховине, Бискупија, Ервеник, Цивљане, Кистање, Борово, Ердут, Јагодњак, Маркушица, Негославци, Шодоловци и Трпиња) и два града (Вуковар и Врбовско) Срби чине преко 33 одсто становништва и постоји обавеза да се српски језик и ћирилица употребљавају као службени језик и писмо, навео је Линта.

Он истиче да, не само у Вуковару, него у великој већини од 23 наведене локалне самоуправе, гдје Срби чине више од трећине становништва, нису постављене двојезичне табле на државним и институцијама (пошта, хрватске шуме, државна управа, пореска управа, полиција, центри за социјални рад, основне школе, дјечји вртићи, ватрогасне службе, домови здравља и др).

У ниједној од наведене 23 локалне самоуправе нису постављени двојезични натписи насеља, општина и градова.

Као примјер, Линта наводи дугогодишњу преписку општине Борово с јавним предузећем “Хрватске цесте” које су захтејв са двојезичним таблама назива мјеста у почетку игнорисале, а затим га одбациле уз образложење да слова морају бити израђена према хрватским нормама а да у њима нема ћириличног писма.

С друге стране, како напомиње Линта, италијанска национална мањина у Истри има сва права без обзира што је заступљеност те мањине у само једном граду изнад 33 одсто.

На примјер, у Пули живи само четири процента Италијана, а у Ровињу њих 11 процената, а све табле су двојезичне и италијански језик је у службеној употреби.

Такође, на територији читаве Истарске жупаније двојезичност је уведена још 2001. године тј. равноправна употреба хрватског и италијанског језика, премда је по попису становништва из исте године у њој живјело свега 14.300 Италијана или око седам одсто становништва, наводи Линта.

Он подсјећа и да право на двојезичност већ дуги низ година користе и Мађари и Чеси на подручју Славоније и Барање без икаквих проблема.

Извор: Радио Телевизија Републике Српске

 

Везане вијести:

Стефановић: Србима се ускраћује право на језик и писмо

Линта: Лицемјерна изјавa хрватског министра Мире Ковача o …

Линта: ЕУ да упозори Хрватску због ширења мржње према …

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помозите рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: