Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Linta: Hrvatska da pokaže jasan odnos prema ustaškom režimu

Datum objave: ponedeljak, 11 aprila, 2016
Veličina slova: A- A+

Vlada Hrvatske treba da pokaže jasan odnos prema ustaškom režimu tako što će hrvatskom parlamentu predložiti usvajanje deklaracije o genocidu Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata, smatra predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

Miodrag Linta (Foto: Oksana Toskić) Foto: TANJUG
Miodrag Linta (Foto: Oksana Toskić)
Foto: TANJUG

Linta u saopštenju navodi da Vlada Hrvatske treba da donese odluku da se obilježe sva mjesta stradanja civilnih žrtava tokom Drugog svjetskog rata prigodnim spomen-obilježjima i obnovi više od tri hiljade srušenih spomenika borcima Narodno-oslobodilačke borbe i žrtvama ustaškog režima.

U saopštenju se ocjenjuje da Vlada Hrvatske nije spremna da jasno kaže da je NDH bila fašistička tvorevina, da su ustaše najveće zlo i sramota u istoriji hrvatskog naroda, kao i da su Jasenovac, Jadovno, Jastrebarsko, Stara Gradiška i mnogi drugi logori bili logori smrti u kojima su masovno ubijani Srbi, Jevreji i Romi.

Linta traži da Vlada Hrvatske najoštrije osudi proustaški govor u Splitu predsjednika Udruženja devete divizije Hrvatskih oružanih snaga Marka Skeja na obilježavanju 25 godina od njenog osnivanja, kao i uzvikivanje ustaškog pozdrava “Za dom spremni” i nošenje odjeće sa tim pozdravom.

Skejo je, podsjeća Linta, jasno rekao da ustaški uzvik “Za dom spremni” mora biti ugrađen u novi zakon o veteranima, kao i da se stogodišnji san o hrvatskoj slobodi za kratko ostvario 1941. godine osnivanjem NDH.

Linta traži od Vlade Hrvatske da odlučno zahtijeva od nadležnih državnih organa da konačno počnu primjenjivati krivični zakon u kome se takvo ponašanje kvalifikuje kao krivično djelo zločin iz mržnje.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Efraim Zurof: Hrvatska pokušava da smanji obim zločina počinjenih u Jasenovcu

Bastašić: Proces deustašizacije Hrvatske nije nikad ni počeo

Savez Srba iz regiona podržava bojkot jevrejske zajednice u Hrvatskoj

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top