Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Linta: Hrvatska da pokaže jasan odnos prema ustaškom režimu

Vlada Hrvatske treba da pokaže jasan odnos prema ustaškom režimu tako što će hrvatskom parlamentu predložiti usvajanje deklaracije o genocidu Nezavisne Države Hrvatske nad Srbima, Jevrejima i Romima tokom Drugog svjetskog rata, smatra predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta.

Miodrag Linta (Foto: Oksana Toskić) Foto: TANJUG
Miodrag Linta (Foto: Oksana Toskić)
Foto: TANJUG

Linta u saopštenju navodi da Vlada Hrvatske treba da donese odluku da se obilježe sva mjesta stradanja civilnih žrtava tokom Drugog svjetskog rata prigodnim spomen-obilježjima i obnovi više od tri hiljade srušenih spomenika borcima Narodno-oslobodilačke borbe i žrtvama ustaškog režima.

U saopštenju se ocjenjuje da Vlada Hrvatske nije spremna da jasno kaže da je NDH bila fašistička tvorevina, da su ustaše najveće zlo i sramota u istoriji hrvatskog naroda, kao i da su Jasenovac, Jadovno, Jastrebarsko, Stara Gradiška i mnogi drugi logori bili logori smrti u kojima su masovno ubijani Srbi, Jevreji i Romi.

Linta traži da Vlada Hrvatske najoštrije osudi proustaški govor u Splitu predsjednika Udruženja devete divizije Hrvatskih oružanih snaga Marka Skeja na obilježavanju 25 godina od njenog osnivanja, kao i uzvikivanje ustaškog pozdrava „Za dom spremni“ i nošenje odjeće sa tim pozdravom.

Skejo je, podsjeća Linta, jasno rekao da ustaški uzvik „Za dom spremni“ mora biti ugrađen u novi zakon o veteranima, kao i da se stogodišnji san o hrvatskoj slobodi za kratko ostvario 1941. godine osnivanjem NDH.

Linta traži od Vlade Hrvatske da odlučno zahtijeva od nadležnih državnih organa da konačno počnu primjenjivati krivični zakon u kome se takvo ponašanje kvalifikuje kao krivično djelo zločin iz mržnje.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Efraim Zurof: Hrvatska pokušava da smanji obim zločina počinjenih u Jasenovcu

Bastašić: Proces deustašizacije Hrvatske nije nikad ni počeo

Savez Srba iz regiona podržava bojkot jevrejske zajednice u Hrvatskoj

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: