fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Linta: Četvrt vijeka od „Zadarske kristalne noći“

Navršava se četvrt vijeka od „Zadarske kristalne noći“, a srpsko tužilaštvo bi trebalo da pokrene istragu protiv odgovornih, kaže Miodrag Linta.

Miodrag Linta Foto: Novosti.rs
Miodrag Linta Foto: Novosti.rs

Predsjednik Saveza Srba iz regiona pozvao je srpsko Tužilaštvo za ratne zločine da pokrene istragu protiv tadašnjih čelnika Zadra i zadarske policije i njihovih pretpostavljenih zbog napada i ubistva zadarskih Srba 2. maja 1991. i masovnog uništavanja srpske imovine.

„Vrhunac obračuna sa Srbima desio se 2. maja 1991. kada je u Zadar došlo više stotina ljudi sa desetak autobusa koju su bili naoružani motkama i šipkama i pjevali ustaške pjesme i uzvikivali ustaške parole“, naveo je Linta.

On je u dodao i da je tada „upotrebljena i velika količina eksploziva koji se u to vrijeme nalazio jedino u posjedu policije i koja nije ništa učinila da zaštiti Srbe i srpsku imovinu“.

„Tog i sljedećeg dana uništeno je 89 privatnih lokala u vlasništvu Srba, 37 privatnih srpskih kuća, 22 lokala društvenih firmi iz Srbije i 42 kuće i vikendice u mjestu Bibinje, koje je udaljeno nekoliko kilometara od Zadra“, dodao je Linta.

Linta navodi da je miniranje srpskih kuća i privrednih objekata nastavljeno tokom ljeta i jeseni 1991. tako da su i odlasci Srba postali sve učestaliji a da su oni odlučili da ostanu bili su podvrgavani mučenju, „a mnogi su stradali samo zato što su Srbi“.

„Od 1991. do 1993. godine u Zadru su ubijena 34 Srbina, od toga 15 civila a ostalo su pripadnici JNA“, naveo je Linta, navodi se u saopštenju.

Izvor: Radio Televizija Republike Srpske

 

Vezane vijesti:

Zaboravljena zadarska „Kristalna noć”

Hoće li država ikada obeštetiti Srbe čije su kuće letele u vazduh?

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: