Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

LIKVIDACIJA NARODNIH NEPRIJATELjA: Žinet Todorović, maturantkinja stručne učiteljske škole u Beogradu

Datum objave: sreda, 15 aprila, 2020
Veličina slova: A- A+

Žinet Todorović (1925-1945) maturant stručne učiteljske škole u Beogradu. Rođena je u Ansiju (Francuska) u porodici zastupnika prodaje automobila i autodelova Štajer i kamiona Berlijet.

Žinet Todorović (1925-1945)

Uhapšena je pre Prvog maja 1945. u kralja Milana 10. zajedno sa drugim omladincima koji su opoziciono bili orijetisani i rasturali letke.

Navodno je kod nje pronadjen letak Draže Mihailovića. Uhapšena je i isleđivana u istražnom zatvoru OZN-e na Obilićevom vencu. Ostali su većinom pušteni ili osuđeni na zatvorske kazne. Njen otac je pozvan tek nakon tri nedelje da mu kažu da je skočila sa trećeg sprata zgrade OZN-e.

Prema iskazu pozanice koje je preuzela telo obe noge su joj bile navodno prebijene a porodici je bilo zabranjeno prisustvo prilikom primopredaje tela niti je smeo da se otvara sanduk. Saslušavali su je izvesni Vidaković i Glumac.

Sahrana je izvršena 18. maja 1945. na Novom groblju.

Sahrana Žinet Todorović

UDB-a je pratila organizaciju sahrane i dozvolila prisustvo samo najbližih. N. L. na slici sa sahrane je bila je ucenjena da saradjuje sa UDB-om, bude došnik i prati porodicu Žinet Todorović što je i priznala na samrti njenoj sestri.

Zanimljivo je da je još jedan iz te grupe omladinaca, student Đorđe Grujić takođe tih dana ,,iskočio” kroz prozor OZN-e.

Izvor: U ime naroda!

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top