fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

LIKVIDACIJA NARODNIH NEPRIJATELjA: Žinet Todorović, maturantkinja stručne učiteljske škole u Beogradu

Žinet Todorović (1925-1945) maturant stručne učiteljske škole u Beogradu. Rođena je u Ansiju (Francuska) u porodici zastupnika prodaje automobila i autodelova Štajer i kamiona Berlijet.
Žinet Todorović (1925-1945)

Uhapšena je pre Prvog maja 1945. u kralja Milana 10. zajedno sa drugim omladincima koji su opoziciono bili orijetisani i rasturali letke.

Navodno je kod nje pronadjen letak Draže Mihailovića. Uhapšena je i isleđivana u istražnom zatvoru OZN-e na Obilićevom vencu. Ostali su većinom pušteni ili osuđeni na zatvorske kazne. Njen otac je pozvan tek nakon tri nedelje da mu kažu da je skočila sa trećeg sprata zgrade OZN-e.

Prema iskazu pozanice koje je preuzela telo obe noge su joj bile navodno prebijene a porodici je bilo zabranjeno prisustvo prilikom primopredaje tela niti je smeo da se otvara sanduk. Saslušavali su je izvesni Vidaković i Glumac.

Sahrana je izvršena 18. maja 1945. na Novom groblju.

Sahrana Žinet Todorović

UDB-a je pratila organizaciju sahrane i dozvolila prisustvo samo najbližih. N. L. na slici sa sahrane je bila je ucenjena da saradjuje sa UDB-om, bude došnik i prati porodicu Žinet Todorović što je i priznala na samrti njenoj sestri.

Zanimljivo je da je još jedan iz te grupe omladinaca, student Đorđe Grujić takođe tih dana ,,iskočio” kroz prozor OZN-e.

Izvor: U ime naroda!

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: