fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

„LEDENA TIŠINA GOVORI“ O ZLOGLASNOJ NOVOSADSKOJ RACIJI

https://jadovno.com/tl_files/ug_jadovno/img/stratista/2015/Zlocin_nad_ubijenim_Srbima_u_Novom_Sadu.jpg

U Kulturnom centru Novog Sada danas počinje sedmodnevni program „Ledena tišina govori“, koji je posvećen sjećanju na više hiljada žrtava „Novosadske racije“, uglavnom Srba, Jevreja i Roma.

Riječ je o vojnoj akciji mađarske okupatorske vojske izvedene u januaru 1942. godine u Novom Sadu u kojoj je surovo i brutalno ubijeno i bačeno u ledeni Dunav više hiljada nedužnih ljudi.

Program počinje danas u 12.00 časova otvaranjem izložbe „Pravednici među narodima“ u novosadskom Malom likovnom salonu.

U 17.00 časova biće održana radionica „Mapiranje grada“, autora Gordane Todorić, na kojoj će biti riječi o mjestima stradanja nedužnih žrtava tokom „Racije“.

Poslije radionice, u Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada u 19.00 časova biće prikazan film „Trgovina na korzu“ /1965/, u režiji Jana Kadara i Elmara Krosa.

Osim prikazivanja filmova, tokom sedam dana biće održano i niz drugih kulturno-umjetničkih programa i radionica posvećenih jednom od najvećih genocida u Drugom svjetskom ratu.

Manifestacija „Ledena tišina govori“ završava se 27. januara, na dan koji se u svijetu obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve i heroje Holokausta.

„Novosadska racija“ je vojna akcija mađarske okupatorske vojske izvedena od 21. do 23. januara 1942. godine u kojoj je, prema različitim istorijskim izvorima, stradalo od 3.000 do više od 5.000 nedužnih ljudi.

Među stradalima su bili djeca, žene, starci mahom Srbi i Jevreji, te određen broj Roma.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

 Vezane vijesti:

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: