Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Lažni „prvoborci“ u ustaničkoj srpskoj sredini stvorili povoljnu klimu za dolazak Josipa Broza

Od dolaska stranke HDZ na vlast u samostalnoj (evropskoj) Hrvatskoj, i potom vidljive revitalizacije ustaštva, traje dokazivanje da julski ustanak u Srbu nije bio početak antifašističke borbe.
Ustanici u Drvaru krajem jula 1941.; FOTO: Arhiva

Piše: Vladimir FROLOV

Laganje još iz vremena bravarove zajednice nastale na tezama kominternovskih šnajdera, teško se potire, iako je dugo skrivana istina poodavno izašla na svetlo dana.

Kako je NDH bila klerofašistička država koja provodi genocid nad Srbima, Židovima i Romima, kod Srba je sazrevala svest da se samo oružanom borbom mogu spasiti od potpunog uništavanja u takvoj državi.

Sazrevanje o neophodnosti ustanka bilo je autohtoni imperativ za biološki opstanak na koji tzv KPH nije imala nikakvog uticaja, tim pre što se komunisti baš i nisu oglašavali osudom takve genocidne hrvatske državne politike.

Zato srpski ustanak na Tromeđi (Severna Dalmacija, Lika, Bosanska krajina) u julu nije bio nikakva slučajnost, jer su upravo tu najčešće izbijali brojni ustanci protiv raznih tirana i okupatora u burnoj prošlosti toga kraja.

Deo srpskih narodnih prvaka (političari, sveštenici, javni radnici) koji se spasio ustaškog pogubljenja bekstvom u talijansku zonu, proširenu nakon Rimskih ugovora u maju mesecu 1941.godie (kojim je Pavelić dragom Benitu darovao skoro celu Dalmaciju), utvrdio je da talijanske vojne vlasti oštro osuđuju hrvatske zločine nad Srbima, i da neće oružjem intervenisati ako se Srbi dignu na ustanak protiv takve hrvatske države!

Ohrabreni tim saznanjem, oni počinju terenske pripreme za ustanak, okupljajući aktivne podoficire i oficire JV da povedu ustanike, tada još neznajući da je pukovnik Mihailović već pokrenuo takav proces u okupiranoj Srbiji.

Istovremeni ustanički pucnji u Srbu i Drvaru, pokrenuli su Srbe na Tromeđi kao deo jedinstvenog ustaničkog talasa protiv takve hrvatske države, šireći se poput ljetnjeg požara koji guta ustaške oružničke postaje u većim naseljima, terajući preživele oružnike da se sklanjaju u gradiće sa domobranskim garnizonima, kao svojevrsne enklave u oslobođenoj teritoriji.

Iznenađeni hrvatski zločinci, poslali su žurno domobranski puk (pod komandom bivših jugoslovenskih oficira) da razbije ustaničku masu, ali su hrvatski domobrani potučeni do nogu i naterani u panični beg, te nastaje oslobođena teritorija na kojoj hrvatska vlast više neće funkcionisati do kraja rata.

Ustaničko rukovodstvo, povezuje se sa grupom jugoslovenskih patriota u Splitu, koji pokušavaju da uspostave kontakt sa izbegličkom vladom u Londonu, ali kroatokomunisti planski na ustaničku teritoriju ubacuju tzv španske borce, članove KP koji odmah zagovaraju borbu protiv okupatora, tačnije nagovaraju srpske ustanike da umesto obračuna sa hrvatskim zločincima otpočnu sukob sa talijanskom vojskom!

Indikativno je da ovu grupu „španaca“ (koji se ubacuju iz Zagreba!) čine studenti iz Crne Gore (sinovi zelenaških separatista koji su pokušali božićnu pobunu 1918.), upravo pristigli iz Francuske (gde su bili internirani nakon poraza Narodnog fronta u građanskom ratu), i tobož` samoorganizovano proputovali vozom od Francuske do Zagreba (uprkos detaljnjim kontrolama nemačkog GESTAPO-a), da bi se nametnuli srpskoj ustaničkoj masi!

Ti će „prvoborci“ u ustaničkoj srpskoj sredini stvoriti povoljnu klimu za dolazak Josipa Broza i grupe njegovih poslušnika (nakon bekstva iz Srbije), da počnu srpski bratoubilački rat, koji će ostaviti duboke posledice u Krajini!

Poučeni tim iskustvom, potomci i JVuO i partizana, u krvavom ratu devedesetih godina prošlog veka, uspeli su da ostvare opštesrpsko jedinstvo (uprkos pokušaja nove ideološke podele koju su nametali tzv „levi“ iz Beograda), i stvore RSK i R Srpsku, kao demokratski ustrojene države nastale u ratu sa hrvatskim i muslimanskim neofašistima, baštinicima nekadašnje NDH, koje su otvoreno pomagali i VATIKAN, i EU, i NATO.

Takvim opštesrpskim jedinstvom je opstala R Srpska, kao vekovna težnja Srba sa Tromeđe za svojom državom, na tom delu srpskog etničkog teritorija!

Izvor: Srpski stav

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: