Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu.

 

Lazarević: „Strela“ bila invazija na Srbiju

Datum objave: sreda, 13 juna, 2018
Objavljeno u Srbija 1999
Veličina slova: A- A+

Kamo sreće da sam izmislio kopnenu invaziju NATO snaga na Kosmetu 1999, jer onda ne bi bilo stradalih. O tome je pisao i njihov glavnokomandujući Vesli Klark u svojoj knjizi, pa, ako ne vjeruju meni, neka pročitaju te „svoje“ kojima vjeruju.

Vladimir Lazarević
Vladimir Lazarević

Ovako general Vladimir Lazarević, nekadašlji komandant Prištinskog korpusa VJ, odgovara na navode nekih vojnih analitičara da je izmislio kopnenu invaziju NATO na Srbiju.

Do potvrde mogu doći i preko vojnih izvještaja s terena. Više je od hiljadu dokumenata koja o tome govore, a ima i živih svjedoka. Ne pričam o udarima iz Rumunije, Mađarske ili BiH, gdje je NATO imao svoje snage, već o napadu iz Albanije, kazao je on.

Lazarević navodi da se ta kopnena akcija zvala „Strela“ i da je imala dva kraka, ka Đakovici i ka Prizrenu.

– Napad „Strela 1“ je započeo na Uskrs 9. aprila, i taj proboj je bio na prostoru Đakovice u dužini oko 60 kilometara i obuhvatao je pet-šest karaula. Trajao je do kraja rata. Kada ni poslije mjesec dana nijesu uspeli da prođu, onda su promijenili pravac napada i sredinom maja pokrenuli još žešću akciju „Strelu 2“, preko Paštrika ka Prizrenu. Ona je trajala do 10. juna. Napadalo nas je nekoliko hiljada pripadnika OVK, nekoliko hiljada regularne albanske vojske i nekoliko hiljada vojnika NATO, među kojima je u Atlantskoj brigadi bilo više stotina američkih vojnika albanskog porekla. Braća Bitići su bila u toj Atlantskoj brigadi. To je sve pešadija, ne govorim o artiljerijskim i raketnim snagama, naveo je on.

Lazarević kaže da je i Tribunal u Hagu dobio dokumentaciju preko svjedoka tužilaštva iz OVK da je operacija „Strela“ osmišljena i pokrenuta u Pentagonu.

– To je klasična američka doktrina, vazdušno-kopnena bitka. Sve je to dokumentovano. NATO oficiri su iz svog štaba komandovali tim napadima. Čak smo 14. aprila zarobili tri američka podoficira u borbenom vozilu na našoj teritoriji. Šta su tu radili? Pa ratovali. Prema Uroševcu i Đakovici su bacali bojne otrove koje nijesmo mogli da identifikujemo. Uticali su na ponašanje vojnika, izazivali im dezorijentisanost u prostoru i nemogućnost uočavanja neprijatelja, ukazao je on.

Delić: Albanci – NATO pješadija

General Božidar Delić kaže da je kopneni napada „Strela“ preko Peštera čisto američka operacija.

– Izvodili su je Albanci i albanska vojska, a na granici im je podršku davala američka borbena grupa „Jastreb“, sa 24 helikoptera „apač“ i opremom za otkrivanje i gađanje naše artiljerije. Tu su bili i NATO instruktori i specijalci. Ako tražite dlaku u jajetu, ne može se reći da je bilo američkih ili francuskih pešadijskih jedinica na terenu, ali Albanci su bili NATO pješadija. Imali su ih koliko hoće. Amerikanci nigdje ne koriste svoje pešadince ako imaju lokalne. Prema svim vojnim pravilima, taj napad se smatra kopnenom agresijom NATO, kazao je on.

Izvor: IN4S

Vezane vijesti:

Više ubijeno poslije NATO agresije nego tokom bombardovanja

Neuspela kopnena invazija NATO-a 1999. na SRJ

Lazarević o mamcu koji je gutao NATO (VIDEO) | Jadovno 1941.

Goran Jevtović: General Lazarević – povratak komandanta …
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top