Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Lazarević o mamcu koji je gutao NATO (VIDEO)

Kako je prošlo prvo predavanje bivšeg komandanta treće armije na Vojnoj akademiji. Sve u svemu, bilo je stručno i za mene sentimentalno, rekao nam je proslavljeni general iz rata na Kosovu

General Lazarević dolazi na predavanje Foto M. Anđela
General Lazarević dolazi na predavanje
Foto M. Anđela

General Vladimir Lazarević, nekadašnji komandant Treće armije i Prištinskog korpusa, održao je u četvrtak svoje prvo predavanje na Vojnoj akademiji u Beogradu. Tema: Heroizam i čovečnost srpskih vojnika u odbrani od NATO agresije i u izvođenju protivterorističke operacije na KiM 1998-1999.

Osim budućih oficira, generala je slušao i njegov ratni drug, načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, kao i druge najodgovornije starešine VS. Među nekoliko stotina slušalaca našle su se i komandantove kolege koje su sada u penziji, a pred akademijom čekao ga je počasni vod i izneta je zastava.

Ministarstvo odbrane u četvrtak nije želelo da od prvog časa generala Vladimira Lazarevića pravi medijski spektakl. Novinarima nije bio dozvoljen ulaz. General Lazarević ljubazno se pozdravio s ekipom “Novosti” pre ulaska u kasarnu u Ulici Pavla Jurišića, a nakon predavanja, sa nama je podelio i svoje utiske:

– Ja sam svoj zadatak ispunio i puno mi je srce. Nije mala stvar kada vas sa pažnjom sluša nekoliko stotina ljudi, od kadeta svih klasa do njihovih nastavnika i generala. Aplauz kakav sam dobio na kraju, pravo da kažem, nisam očekivao. Sve u svemu, bilo je stručno i za mene sentimentalno.

Sa generalom Lazarevićem u četvrtak su na Vojnu akademiju stigli i njegovi bliski saradnici sa KiM. Generali Krsman Jelić i Toma Mladenović, pukovnici Milutin Filipović i Goran Jeftović. Izlaganje nekadašnjeg komandanta Prištinskog korpusa na video-bimu pratili su prezentacija originalnih ratnih dokumenata korpusa, naređenja i nikad viđeni video-materijali.

“PROZIVKA” EU IZ PRIŠTINE

Kosovski predsednik Hašim Tači tvrdi da bi Evropska unija trebalo da bude zabrinuta zbog predavanja Vladimira Lazarevića na Vojnoj akademiji u Beogradu. On je na “Fejsbuku” naveo da “ne zna šta je gore od činjenice da će Lazarević, osuđen za ratne zločine protiv čovečnosti, predavati na Vojnoj akademiji Srbije”. Po njemu, “ostaje da se vidi da li će ovo ubrzati ili usporiti članstvo Srbije u EU”.

Vladimir Lazarević je govorio ravno dva sata. Posle toga postavljena su mu tri pitanja. Bilo bi ih mnogo više – da je bilo vremena.

General je još jednom ponovio da mu je najteži momenat tokom celog rata 1999. bio trenutak sa kraja rata kada je Si-En-En javio kako mu je na Paštriku početkom juna u tepih-bombardovanju poginulo 700 boraca. Kako je kazao, osedeo je tada u trenutku, jer vezu sa Delićem tog dana nije mogao kvalitetno da uspostavi.

– Kadete je u četvrtak interesovalo i kako se korpus maskirao i, što je podjednako važno, kako je Lazarević uspeo da u rekordnom roku dislocira sve materijalno–tehničke rezerve Korpusa, da nijedno privremeno skladište ne bude otkriveno i uništeno – govori za “Novosti” pukovnik Jeftović, moderator predavanja. – Laza je i za ta pitanja imao originalna naređenja i zapovesti. Celo predavanje je bilo “struka”, ni grama politike.

NASTAVLjAM DALjE

– Spreman sam da nastavim saradnju sa VA i očekujem da ću se uskoro dogovoriti sa komandantima na akademiji za koji nivo im treba tema – rekao je za “Novosti” u četvrtak Lazarević. – Ovo prvo izlaganje je bilo malo uopšteno, da ga svi razumeju, dok će naredna zavisiti od postavljenog zadatka. Inače, ja sam sa ove akademije izašao pre 45 godina i ne mogu da opišem koliko mi je drago što sam prvi od mojih penzionisanih kolega koji se na nju vratio i stao za katedru. Nadam se da će i drugi penzionisani generali koji su branili zemlju 1999. govoriti o svojim iskustvima.

Autor: Dragan Vujičić

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

General Lazarević drži predavanje na Vojnoj akademiji (VIDEO)

Dragoslav Pakić: General koji ni posle haške tamnice nije …

Komandanti sa KiM predavaće kadetima | Jadovno 1941.

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: