Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Latinović: Svaki dokaz budi nadu u hrvatsko suočavanje sa mračnom prošlošću

Masovni zločini nad Srbima u sistemu ustaških logora Jasenovac su odavno poznata činjenica u civilizovanom svijetu koji ne negira genocid, ali je stanje savremenog hrvatskog društva takvo da je i otkrivanje samo jednog u nizu dokaza potrebno da bi stanje makar malo bilo dovedeno u realni odnos prema sopstvenoj prošlosti, ocijenio je prorektor za naučno-istraživački rad i razvoj Univerziteta u Banjaluci Goran Latinović.

On je istakao za Srnu da stoga pronalaženje vazdušnih snimaka Jasenovca ne treba predimenzionirati, ali da to budi bar malo nade da je neka katarza hrvatskog društva moguća.

“To nije nikakav `ključni` dokaz da se u Spomen-području Donja Gradina kod Kozarske Dubice nalaze masovne grobnice Srba postradalih u sistemu ustaških logora Jasenovac”, rekao je Latinović.

On je istakao da je u Hrvatskoj od 1991. godine prisutno negiranje genocida nad Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj od 1941. do 1945. godine, koje je prolazilo kroz razne etape.

“Oni koji su to činili i još čine u javnom životu, kroz medije i knjige pokazuju spremnost da saučestvuju u zločinu NDH i da tolerišu slične pokušaje u budućnosti. Prikrivanje genocida koji je NDH počinila nad Srbima za vrijeme Drugog svjetskog rata ima za cilj da u korijenu sasiječe raspravu o pogromima nad Srbima od 1991. do 1995. godine, koji su bili nastavak ranije počinjenog genocida”, rekao je Latinović.

On je dodao da treba imati u vidu da je bivši predsjednik Hrvatske Franjo Tuđman uoči avgustovskog pogroma nad srpskim narodom 1995. godine naredio svojim generalima da Srbima treba nanijeti takve udarce “da praktično nestanu”.

“Takva naredba predstavlja organsku cjelinu, odnosno istorijsku vertikalu, sa izjavama, naredbama i razmišljanjima ideologa istrebljenja Srba i počinilaca genocida iz ranijeg perioda”, rekao je Latinović.

On smatra da se u pozadini svih aktivnosti negiranja zločina nad Srbima, pa u određenom smislu i negiranja postojanja Srba na takozvanom hrvatskom istorijskom području nalazi namjera da na rijeci Drini bude uspostavljena granica između dva svijeta – rimokatoličkog i pravoslavnog.

Hrvatski istoričar Goran Hutinec otkrio je u arhivu Nacionalne zbirke vazdušnih fotografija u Edinburgu zaboravljene snimke koncentracionog logora Jasenovac, snimljene prije uništavanja dokaza o masovnim zločinima zbog straha ustaša da će nakon rata morati da odgovaraju.

Riječ je o fotografijama koje je iz vazduha snimio američki pilot u januaru 1945. godine, a objavio zagrebački “Nacional”.

Fotografije pokazuju masovne grobnice iz kojih su ustaše pred sam kraj rata vadili leševe i spaljivali ih, ali i rušili zgrade, sve kako bi prikrili stravične zločine koje su napravili u tom logoru.

Osim pronađenih širokougaonih fotografija, uz pomoć dodatnih kamera pilot je snimio i niz detaljnih fotografija, ali su one nestale.

Izvor: RTRS

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: