fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Kusturica: Sarajevo nije daleko od kalifata

Poznati srpski režiser Emir Kusturica ocijenio je da Sarajevo nije daleko od stvaranja kalifata, koji već postoji u Siriji i podsjetio da je mnogo ranije Alija Izetbegović u svojoj „Islamskoj deklaraciji“ pisao o neophodnosti stvaranja kalifata gdje žive samo muslimani.

Kusturica„Jedan kalifat već postoji u Siriji, a Sarajevo nije daleko od toga“, naveo je Kusturica podsjetivši da je Izetbegović u tom svoj djelu iznio sumnju da islam i Zapad mogu zajedno.

U reagovanju na tekst „Zločinac u razvoju“ u kojem američki pisac Aleksandar Hemon, rođen u Sarajevu, poredi Donalda Trampa i Vojislava Šešelja sa nacistima, Kusturica napominje da nije Tramp izmislio nemogućnost multietničkog života muslimana i hrišćana, nego je govorio da milijarda i šesto miliona muslimana mrze hrišćane.

Kusturica ocjenjuje da je kandidat za američkog predsjednika Tramp pretjerao, ali da su multietnički život u praksi uništile posljednjih 20 godina američke vojne formacije.

„Gdje god je nagazila američka čizma, nestao je multietnički život. Uključujući i Hemonovo Sarajevo“, istakao je Kusturica, koji Hemona naziva politički korektnim piscem iz Amerike, rođenim u Sarajevu.

Kusturica napominje da nije Tramp izmislio torturu davljenja vodom, te da su bivši i sadašnji američki predsjednik Džordž Buš i Barak Obama testirali tu napravu upravo na ljudskim modelima, islamskim borcima, koje je Izetbegović zamišljao kao džihadiste za ujedinjenje islama, te da je Obama abolirao sve mučitelje.

Napominjući da Hemon u tekstu objavljenom u časopisu „Rolingstons“ hvali Haški tribunal, a Trampu predvidiđa sudbinu Šešelja, Kusturica napominje da je Haški sud oslobodio Šešelja i pita da li će poslije toga, logično, Tramp postati predsjednik SAD? On navodi da Hemon piše o Trampovom nacionalizmu, nacizmu i „ratnom zločinu koji bi mogao da se desi“, ali ćuti o video snimku na kojem se vidi kako američki vojnici ubijaju iračke civile iz helikoptera.

Kusturica se pita zašto Hemon ćuti i zanemaruje zločine koje su u svijetu u posljednjih 20 godina učinili članovi porodice Klinton i Buš, a spominje Slobodana Miloševića kao „jednog od najvećih ratnih zločinaca 20. vijeka“.

„Kakav je onda korektan pisac? Centrifugiran, pošto ćutanjem amnestira Klintonove i Bušove, i Obamu za sva nedjela koja su učinili duž naše planete“, ističe Kusturica, dodajući da se politički korektna osoba, koja vjeruje da su fašisti antifašisti i obrnuto, dobije „kada se korteks dobro iscentrifugira Holivudom, `Rolingstonsom`, humanitarcima NATO generacije“.

Radio Televizija Republike Srpske

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: