Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Kusturica: Hvala Josipe, ne želim u sarajevsku maglu

kusturica.jpg

Srpski režiser Emir Kusturica poručio je glumcu Josipu Pejakoviću da neće moći da se odazove njegovom pozivu da posjeti Sarajevo, jer „ne bi da zalazi u sarajevsku maglu“.

Kusturica je rekao da je u Zakoniku cara Dušana pisalo da svaki stanovnik Srbije mora da gosta primi i nahrani i, ako su vremenski uslovi nepovoljni i ako je magla prekrila put, da ga izvede do vidljive tačke da čovjek nastavi putovanje.

„Bojim se, posebno ovih novembarskih dana, iako je klima promijenjena, da su u Sarajevu vremenski uslovi nepovoljni. A kako tamo nisu potpali pod Dušanov zakonik, ostavićemo da moj dolazak u Sarajevo bude jedno neriješeno pitanje“, rekao je Kusturica za „Blic – TV i Pop kultura“.

Povodom najave Pejakovića da će „poturiti pleća da Kusturicu dovede u Sarajevo“ i da sa njim „zasjedne“ u nekoj od tamošnjih kafana, srpski režiser je odgovorio da pretpostavlja da bi „kao što je to red na Balkanu“ ta kafana bila podvojena i da bi u njoj bilo onih koji bi ga rado linčovali, ali i onih kojima je Izetbegovića na vrh glave.

„Bilo bi u toj kafani likova kao u Andrićevoj ‘Gospođici’, besposličara, sjecikesa i onih što je Alija Izetbegović otrovao, a njegov sin Bakir nastavio da truje“, naglasio je Kusturica.

Proslavljeni režiser poručio je Pejakoviću da će on njega da ugosti „u jednom od svojih gradova“ i da će susret biti prijatan i drugarski.

Na pitanje pod kojim uslovima bi opet otišao u grad svog djetinjstva i mladosti, Kusturica je rekao „neka u Sarajevu naprave nešto što bi bilo uvaženo u istorijskoj i vremenskoj mašini“.

„Neka podignu objekat koji je pravoslavni ili katolički, neka urade nešto što smo mi uradili u Višegradu. Biće to dobro i za naš i za njihov i za cijeli svijet. I to da urade, opet ne bih otišao“, rekao je Kusturica.

 

Izvor: srna

 

Vezane vijesti:

Kusturica im barem nije ćutao!

EMIR KUSTURICA: Kako će početi Treći svjetski rat!

Kusturica: Sve što je vrijedno, propalo je!

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: