Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Kusturica: Sve što je vrijedno, propalo je!

Poznati režiser Emir Kusturica u svom novom intervjuu pričao je o postpetooktobarskom periodu i srpskoj istoriji. On je za portal Iskra konstatovao da je trenutno stepen samoponištenja kod Srba.

Emir Kusturica

Emir Kusturica


“Čitamo ovih dana u domaćoj štampi: “Knez Lazar, Miloš Obilić, kosovski junaci bili su tek plašt satkan od bujne nacionalne imaginacije”…
Kažu, “nacionalna politika proizlazi iz koristoljublja”. Politika drugih, pa i Sarajeva prema nama, ne tumači se, uz preporuku “da bi Srbi trebalo da gledaju u svoje dvorište”. Otkuda ovakav stepen samoponištenja kod Srba?

To je apsurdno, volio bih da ih vidim kako ukidaju i Herakla i Meri Popins, englesku, njemačku i francusku mitologiju… Proglasili bi ih ludima. Sve to postoji, samo da se mi ne pitamo: Gde su danas Srbi u Sarajevu? To je etnički počišćen grad. Na primer, ja se tamo nisam ni rodio, nije me izgleda tamo nikada ni bilo. Dobio sam za to i uvjerenje, zvanično, da nisam više upisan u matičnu knjigu Opštine centar Sarajevo. Crno na bijelo.

Prilažem i kopiju uvjerenja kao dokaz. Tako je i Tajm, kada sam prije kanskih “palmi” dobio venecijanskog “Zlatnog lava” i postao neko, osvanuo sa naslovom: “Ove godine u Veneciji je pobijedio NIKO, koji dolazi NIODAKLE”.

A nas i Sarajevo dijeli istorijski montiran sukob, krivica Srbije što se oslobodila Turaka je vječna, Englezi i Nijemci su planirali da Turska mnogo duže ostane tu. Uspinjanje Srbije nije moglo proizvesti naklonost velikih sila, trebalo je spriječiti prodor Rusije u Evropu, nametnuti joj trajnog neprijatelja.U neprijateljskom ambijentu, Srbija je uz rashodovanje kulture, uspjela da ugasi i sopstvenu vojsku, pa u slučaju elementarnih nepogoda nema čime da spasava ljude iz poplava, požara…

Otkako smo demokratski oslobođeni onog 5. oktobra, oslobodili smo se i svega vrijednog što smo imali. U muzeju nam stoji helikopter “Kamov”, koji je radio svega 600 sati, a za evakuaciju ljudi, kada zatreba, nema letjelica. Imali smo ogroman broj čamaca, helikoptera, ali je to rasprodato pod firmom da je zastarjelo.

Neko je demokratiju vidio kao rashodovanje sopstvene države i vojske, u ovim našim ministarstvima. Pritisak spolja, demokratske vlade nisu podnijele. Sprovele su ukidanje vojske. U praksi, to je ovako izgledalo, naši ministri vojni, bili su impresionirani američkom snagom.

Dođe jedan F16, prebaci ih na nosač aviona ili razarač negdje na moru, a po povratku, fascinirani viđenim, ovi naši odmah zaključe da je neophodno da prodamo sve što imamo. Završili smo tu priču neslavno, bankrotom, preko takvih tipova”.

 

Izvor: BN TELEVIZIJA

 

Veznae vijesti:

Genocid u Andrićgradu vide samo unuci ustaša – Jadovno 1941.

DOGAĐAJI NA MAJDANU VEOMA LIČE NA ONO ŠTO JE BILO U …

SLOVENSKI DUH JE JEDINSTVEN JEZIK – Jadovno 1941.

Emir Kusturica: Pobunjeni anđeli – Jadovno 1941.

Atlas Pokolja

 
 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: