Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Krstičević za zločin nad Srbima nagrađen ministarskim zvanjem?!

Predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Republike Srpske Duško Miletić rekao je da još niko nije odgovarao za stravične zločine hrvatske vojske nad Srbima na području Mrkonjić Grada 1995. godine, kao i da je ružna poruka to što je Damir Krstičević, komandant Četvrte gardijske brigade koja je počinila te zločine, imenovan za potpredsjednika Vlade i ministra odbrane Hrvatske.

Duško Miletić Foto: RTRS
Duško Miletić Foto: RTRS

„Četvrta gardijska brigada i sedma iz Varaždina bile su direktni učesnici okupacije ovih prostora. Ovdje je počinjen stravičan zločin, ljudi su svirepo ubijani i mučeni, što dokazuju obdukcioni nalazi patologa Zorana Stankovića“, rekao je Miletić Srni.

On je naveo da su primjenjivane različite metode ubijanja, među kojima je često bilo ubistvo tupim predmetima, što tim zločinima daje posebne dimenzije.

Miletić, koji je i predsjednik Predsjedništva Boračke organizacije Mrkonjić Grad, smatra da Tužilaštvo i Sud BiH neće učiniti ništa na procesuiranju zločina počinjenih nad srpskim narodom.

„Tužilaštvo i Sud BiH rade isto što i Haški tribunal. Bitno im je da procentualno najviše budu okrivljeni Srbi za sve što se dešavalo u proteklom ratu /da budu krivi oko 70,75 odsto/. Od Tužilaštva i Suda BiH ne treba ništa očekivati, a još manje od hrvatskog suda da procesuira svoje ministre“, navodi Miletić.

Petar Mitrić, koji je u masovnoj grobnici pronašao rođenog brata Duška /22/ i dva brata od strica Petra /50/ i Milorada /50/, kaže da je prizor pri identifikaciji žrtava bio užasan jer je bilo smrskanih lobanja i zapaljenih tijela.

„Na groblju su pronađeni različiti predmeti kojim su ih mučili, kao što su lisice, konopci, žice, plinske boce. Brata sam prepoznao po uniformi i nekim specifičnim detaljima, po liku nisam mogao“, naveo je Mitrić.

On kaže da je, iako je bolno, potrebno pričati o ovome jer još niko nije osuđen za monstruozne zločine.

„Krstičević je komandovao Četvrtom gardijskom brigadom koja je zajedno sa drugim jedinicama uništila naš grad. Ima dokaza, snimaka, i umjesto da je osuđen i zatvoren, on je nagrađen, on je ministar odbrane. Pitam se – ko će i kad odgovarati za masakr koji se ovdje desio?“, kaže Mitrić.

On je podsjetio da je predmet o stradanju u Mrkonjić Gradu bio u Haškom sudu, te proslijeđen u Tužilaštvo BiH, ali još ništa nije urađeno.

Pripadnici Hrvatskog vijeća odbrane i Hrvatske vojske okupirali su Mrkonjić Grad od 10. oktobra 1995. godine do 4. februara 1996. godine.

Hrvatski vojnici su za sobom ostavili pustoš, paljevine i veliku masovnu grobnicu u kojoj su pronađena tijela 181 zvjerski ubijenog srpskog civila i vojnika.

Hrvatske snage su se iz Mrkonjić Grada povukle tek 4. februara 1996. godine, u skladu sa konvencijama Dejtonskog mirovnog sporazuma, a 1. aprila iste godine izvršena je ekshumacija tijela koju su radili stručni timovi iz Beograda i Banjaluke.

Samo iz velike masovne grobnice koja je pronađena na pravoslavnom groblju eshumirano je 181 tijelo srpskog vojnika i civila. Među eshumiranim je bio 81 civil, 97 pripadnika Vojske Republike Srpske i tri pripadnika MUP-a.

Eshumirana su tijela 10 žena, najstarija žrtva imala je 90 godina, a najmlađa samo sedam.

Obdukcija je pokazala da su svi zvjerski mučeni i ubijeni.

Na lokalnim grobljima je ekshumirano još 176 žrtava.

Na području opštine Mrkonjić Grad uništeno je 1.608 kuća i 700 stanova, a ratna šteta je 680 miliona KM.

Predstavnici opštine Mrkonjić Grad kažu da ne mogu podnijeti tužbu protiv države Hrvatske za nadoknadu materijalne štete dok neko ne odgovara za zločine nad srpskim stanovništvom.

Izvor: SRNA

Vezane vijesti:

Uhapsiti i osuditi Krstičevića | Jadovno 1941.

Pokrenuti postupak protiv Hrvatske za zločine u Mrkonjić Gradu

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: