Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Krstičević: Do kraja godine pozivi za još 3.000 rezervista

Hrvatska je već pozvala 18.000 vojnih obveznika radi ažuriranja podataka i određivanja vojnog rasporeda, a ministar odbrane Damir Krstičević najavio da će do kraja godine u rezervni sastav biti pozvano još njih 3.000

Damir Krstičević , Pixsell
Damir Krstičević , Pixsell

Zagreb – Hrvatska je već pozvala 18.000 vojnih obveznika radi ažuriranja podataka i određivanja vojnog rasporeda, a ministar odbrane Damir Krstičević najavio da će do kraja godine u rezervni sastav biti pozvano još njih 3.000.

Krstičević je u izjavi za Hrvatski radio rekao da je ove sedmice započela obuka ključnih komandanata.

Ministar je izrazio zadovoljstvo što je konačno krenulo uspostavljanje rezervog sastava.

“Poznato je da su rezervist odigrali važnu ulogu u domovinskom ratu, nakon rata smo je zapustili zbog nedostatka ambicija, vizije i finansijskih sredstava. Sad kad smo radili Strategiju nacionalne sigurnosti uvideli smo da su nam s obzirom na nova ugrožavanja i rizike potprebne dodatne sposobnosti. Poplave i požari… sve to traži da država bude brza u datom trenutku”, rekao je Krstičević.

MORH je dosad već pozvao oko 18 tisuća ljudi na smotru, od kojih će odabrati nešto više od devet hiljada rezervista kojima će popuniti pešadijske jedinice.

“Ministarstvo obrane RH upućuje pozive za vojne obveznike radi smotre (ažuriranja podataka), saopštavanja rasporeda u rezervnim sastavim Oružanih snaga RH te obuku i osposobljavanja, a s ciljem popunjavanja šest rezervnih pešadijskih pkkova”, saopšteno je ranije iz resornog ministarstva, preneo je portal Indedž.hr.

Inače, vojna obaveza prema hrvatskim zakonima traje do 55 godina starosti.

Pozivima se, kako prenose hrvatski mediji, do sada odazvalo samo 12.000, a najčešći razlozi zbog kojih se onih 6.000 nije odazvalo su nepodizanje poziva, selidba rezervista na drugu adresu ili u inostranstvo, nepoznato prebivalište i odsustvo zbog posla, dok je prigovor savesti uložilo 52 rezervista i oni više nisu uzimani u obzir.

Onima koji se nisu odazvali a to nisu opravdali preti kazna od 1.000 do 5.000 kuna.

(Tanjug)

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Oko 18.000 Hrvata dobilo poziv za ratni raspored

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: