fbpx
Претрага
Close this search box.
Ж | Ž

Подијелите вијест:

„Крст на крижу“ без ретка мржње

У Скупштини Београда недавно је промовисана књига Ратка Дмитровића у издању компаније „Новости“. Снажан покушај да се прикажу односи Срба и Хрвата

Ратко Дмитровић, Василије Крестић, Милован Витезовић и Миломир Краговић / Фото П. Милошевић
Ратко Дмитровић, Василије Крестић, Милован Витезовић и Миломир Краговић / Фото П. Милошевић

РЕДАК и снажан покушај да се кроз два симбола – крст и криж – прикажу односи Срба и Хрвата, чије вође често забораве хришћанске поруке, књига „Крст на крижу“ Ратка Дмитровића за кратко време изазвала је велику пажњу јавности. То је показала и промоција у препуној Свечаној сали Скупштине града Београда.

Публика, у којој су били председник Републике Српске Милорад Додик, академик Драгослав Михаиловић, градски менаџер Горан Весић, историчар др Радош Љушић и друге угледне личности, пажљиво је слушала мишљење рецензената и аутора, који су говорили о односу два суседна народа, који и даље оптерећују њихове животе и утичу на њих. Иако посматране из српског угла, с обзиром на порекло аутора, анализе изнете у најновијем издању Компаније „Новости“ могу се посматрати као непристрасне, објективне и изнад свега поткрепљене чињеницама.

– Ми морамо уложити огроман напор да покажемо својој деци, и онима који долазе након нас, шта се догађало и да покушамо, уз све претпоставке да је то илузија, да са хрватском страном разговарамо тако што бисмо их наговарали да прихвате истину или бар да је на столу погледају – рекао је Дмитровић. – Сматрам да има мало Срба који могу да мрзе. Ја не знам шта је мржња. Не могу, чак, ни људе који су ми начинили велико зло да мрзим. У овој књизи нећете наћи ниједан траг, ниједан редак мржње. Напротив. Зато бих волео да што више Хрвата прочита књигу, па нека је приме и као нешто што тек треба да провере.

Академик Василије Крестић истакао је да је Дмитровић својим текстовима много допринео бољем разумевању вишедеценијских нимало складних односа између Срба и Хрвата.

Промоција књиге Ратка Дмитровића "Крст на крижу"

– Дмитровић је увек знао да одабере догађаје, личности и проблеме који су захтевали озбиљну анализу и јавну пажњу – рекао је академик Крестић. – Бројним чланцима, који никад нису обимни, заморни и досадни, снабдевао је читаоце провереним подацима којима је осликавао сву трагедију српског народа у Хрватској и указивао на суштину хрватске политике, којој је био и остао циљ да, по сваку цену, не бирајући средства, чак и геноцидом створи велику, етнички и римокатолички чисту хрватску државу.

Крестић је оценио да књига „Крст на крижу“ обилује аутентичним доказима који разобличавају болесну мржњу хрватског друштва према Србима и свему што је српско.

– Баш зато што је богата доказима, што су ти докази непорециви, књига „Крст на крижу“ има отрежњујућу и освешћујућу улогу – сматра Крестић. – Дело обилује занимљивим портретима, препуним непознатих података о разним личностима, и оних који су, само зато што су Срби, недужно страдали, и оних који су починили стравичне злочине за које нису одговарали – казао је Крестић.

Промоција књиге Ратка Дмитровића "Крст на крижу"

У књизи „Крст на крижу“ налазе се текстови о Србима у Хрватској и о српско-хрватским односима, које је Дмитровић, током више година, објављивао у многим нашим новинама и часописима.

– Може се са сигурношћу рећи да је ова књига започета пре три деценије, мада је углавном записивана у последњој – рекао је књижевник Милован Витезовић. – Тада је њен аутор, иако млад, већ осведочен новинар, дописник „Политике“ из Загреба, почео да узнемирава југословенску јавност, разбијајући криво огледало са сликом лажне идиле, слутећи олују која ће одувати земљу. Дрчан и истрајан. Тврдоглав. Дмитровићеви дописи у „Политици“ почели су „да заказују“ седнице Централног комитета Савеза комуниста Хрватске. Ратко је саслушаван, уместо да буде чут. Није био чут ни кад се из Загреба оглашавао у Дневницима Телевизије Београд.

Промоција књиге Ратка Дмитровића "Крст на крижу"

* Велики број личности из културног и јавног живота присуствовало је промоцији

Витезовић је испричао да је заказивање седница хрватског ЦК са дневним редом о њему, Дмитровић прекинуо сам вративши партијску књижицу.

– Не лативши се ничег другог сем пера, Дмитровић је после неког времена морао у Београд, јер му места у Загребу, при његовој памети, није било – казао је Витезовић. – У Београду је остао при својој глави, без обзира на убрзане догађаје, па му места у РТС-у није било. Мењао је радна места и ишао тамо где је морао да ради по свом уму и свом друму. Кад није био по вољи, или њему није било по вољи, одлазио је даље.

Промоција књиге Ратка Дмитровића "Крст на крижу"

Пре доласка на чело „Вечерњих новости“, уређивао је недељник „Аргумент“, који се после њега угасио. Коме је било до аргумената сем њему, који се на њих, у свему што је писао, позивао! Аргументи су остали главна одлика његовог публицистичког деловања.

Витезовић је приметио да се текстови, иако су настајали у различитим временским периодима, надопуњавају и преливају.

– „Крст на крижу“ је књига сва од истина које могу бити и историја и психологија и етнографија. Изнад свега је врхунска публицистика – закључио је Витезовић.

Промоција књиге Ратка Дмитровића "Крст на крижу"

ВУЧИЋ ГОВОРНИК

ПРЕМИЈЕР Александар Вучић изразио је велико жаљење што због изненада искрслог путовања није био у могућности да присуствује промоцији. Ипак, како је саопштио, прочитао је скоро целу књигу „Крст на крижу“ и честитао аутору и „Новостима“ на овом издавачком подухвату. Премијер је изразио жељу да на некој од будућих промоција буде један од говорника.

ПЛАНУЛО НЕКОЛИКО ХИЉАДА ПРИМЕРАКА

КЊИГА „Крст на крижу“ однедавно се продаје на киосцима у Србији, Републици Српској и Црној Гори. За кратко време продато је неколико хиљада примерака. Најновије издање Компаније „Новости“ може да се купи и у књижарама „Вулкан“, „Делфи“ и у „Кутку Новости“.

Промоција књиге Ратка Дмитровића "Крст на крижу"

ОБУХВАЋЕНИ СВИ ПРОБЛЕМИ

АКАДЕМИК Василије Крестић је оценио да је Дмитровић захватио све проблематичне теме Срба у Хрватској:

– Оне су притискале, притискају и притискаће. У „Крсту на крижу“ има много текстова у којима се говори о комунистима и њиховом односу према националном питању тужног статуса Срба у Хрватској. Има текстова о томе како Хрвати знамените Србе, попут Руђера Бошковића и Николе Тесле, желе да присвоје и проглашавају их за Хрвате…

krst-na-krizu-7

МИЛОРАД ДОДИК: ОБЈАШЊЕЊА

КЊИГА делује интригантно, јер се односи на теме које досежу у далеку прошлост да би се објаснила садашњост и да бисмо могли да се усмеримо на будућност. Ово је једно од најсвеобухватнијих материјала које објашњава српско-хрватске односе и у том погледу ће имати значајно место у описивању и третирању тих односа.

Промоција књиге Ратка Дмитровића "Крст на крижу"

ДРАГОСЛАВ МИХАИЛОВИЋ: САЗНАЊЕ

– ЈОШ нисам имао прилику да прочитам књигу. Дмитровић је талентован новинар и аутор, и он је многе ствари видео боље него ми што смо раније успевали. Верујем да из књиге можемо свашта ново сазнати, томе се искрено надам. Интересује ме тема, све што има везе са Србијом, а нарочито у вези са промашеним југословенством, а овај аутор ће рећи вредне ствари.

РАДОШ ЉУШИЋ: СУПРОТНОСТИ

– О ОДНОСИМА са Хрватима увек има нешто ново да се каже, зато што је стање такво да су они увек у некој супротности и увек има нечег што представља проблем или за Хрвате или за Србе, а ни једни ни други нису у стању то да реше. Као историчара ме ништа не може изненадити, јер су то радови који се углавном односе на савремено доба и памтимо га и Ратко и ја. Ипак, савремени догађаји знају да буду занимљивији него они из дубоке прошлости и зато књигу свакако треба прочитати.

Промоција књиге Ратка Дмитровића "Крст на крижу"

ГОРАН ВЕСИЋ: РАЗУМЕВАЊЕ

– ЧИТАО сам делове у рукопису и мислим да је „Крст на крижу“ дело које ће допринети бољем разумевању односа између Србије и Хрватске. Онај ко књигу буде прочитао схватиће историјску подлогу односа. Мало је дела која на тај начин осветљавају нашу заједничку историју.

ЂОРЂЕ МОМИРОВИЋ: ПРАВА МЕРА

– ЗАИНТЕРЕСОВАЛА ме је књига. Пратим Ратков рад, посебно тај национални опус, који је дозиран са правом мером. Ту нема шовинизма, само прави, изворни и тачни национализам, што нама често фали. Идемо у једну и у другу крајност, а треба наћи праву меру да би се човеку веровало. Екстремизам је много опасан, а ово је подручје које га не трпи.

Како можете купити књигу? ПогледајтеОВДЈЕ.

Аутои: Г. НОВАКОВИЋ / Д. МАТОВИЋ

Извор: НОВОСТИ

 

Везане вијести:

Представљена књига Крст на крижу Ратка Дмитровића | Јадовно …

Промоција књиге „Крст на крижу“ | Јадовно 1941.

 

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: