fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

„Krst na križu“ bez retka mržnje

U Skupštini Beograda nedavno je promovisana knjiga Ratka Dmitrovića u izdanju kompanije „Novosti“. Snažan pokušaj da se prikažu odnosi Srba i Hrvata

Ratko Dmitrović, Vasilije Krestić, Milovan Vitezović i Milomir Kragović / Foto P. Milošević
Ratko Dmitrović, Vasilije Krestić, Milovan Vitezović i Milomir Kragović / Foto P. Milošević

REDAK i snažan pokušaj da se kroz dva simbola – krst i križ – prikažu odnosi Srba i Hrvata, čije vođe često zaborave hrišćanske poruke, knjiga „Krst na križu“ Ratka Dmitrovića za kratko vreme izazvala je veliku pažnju javnosti. To je pokazala i promocija u prepunoj Svečanoj sali Skupštine grada Beograda.

Publika, u kojoj su bili predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, akademik Dragoslav Mihailović, gradski menadžer Goran Vesić, istoričar dr Radoš Ljušić i druge ugledne ličnosti, pažljivo je slušala mišljenje recenzenata i autora, koji su govorili o odnosu dva susedna naroda, koji i dalje opterećuju njihove živote i utiču na njih. Iako posmatrane iz srpskog ugla, s obzirom na poreklo autora, analize iznete u najnovijem izdanju Kompanije „Novosti“ mogu se posmatrati kao nepristrasne, objektivne i iznad svega potkrepljene činjenicama.

– Mi moramo uložiti ogroman napor da pokažemo svojoj deci, i onima koji dolaze nakon nas, šta se događalo i da pokušamo, uz sve pretpostavke da je to iluzija, da sa hrvatskom stranom razgovaramo tako što bismo ih nagovarali da prihvate istinu ili bar da je na stolu pogledaju – rekao je Dmitrović. – Smatram da ima malo Srba koji mogu da mrze. Ja ne znam šta je mržnja. Ne mogu, čak, ni ljude koji su mi načinili veliko zlo da mrzim. U ovoj knjizi nećete naći nijedan trag, nijedan redak mržnje. Naprotiv. Zato bih voleo da što više Hrvata pročita knjigu, pa neka je prime i kao nešto što tek treba da provere.

Akademik Vasilije Krestić istakao je da je Dmitrović svojim tekstovima mnogo doprineo boljem razumevanju višedecenijskih nimalo skladnih odnosa između Srba i Hrvata.

Promocija knjige Ratka Dmitrovića "Krst na križu"

– Dmitrović je uvek znao da odabere događaje, ličnosti i probleme koji su zahtevali ozbiljnu analizu i javnu pažnju – rekao je akademik Krestić. – Brojnim člancima, koji nikad nisu obimni, zamorni i dosadni, snabdevao je čitaoce proverenim podacima kojima je oslikavao svu tragediju srpskog naroda u Hrvatskoj i ukazivao na suštinu hrvatske politike, kojoj je bio i ostao cilj da, po svaku cenu, ne birajući sredstva, čak i genocidom stvori veliku, etnički i rimokatolički čistu hrvatsku državu.

Krestić je ocenio da knjiga „Krst na križu“ obiluje autentičnim dokazima koji razobličavaju bolesnu mržnju hrvatskog društva prema Srbima i svemu što je srpsko.

– Baš zato što je bogata dokazima, što su ti dokazi neporecivi, knjiga „Krst na križu“ ima otrežnjujuću i osvešćujuću ulogu – smatra Krestić. – Delo obiluje zanimljivim portretima, prepunim nepoznatih podataka o raznim ličnostima, i onih koji su, samo zato što su Srbi, nedužno stradali, i onih koji su počinili stravične zločine za koje nisu odgovarali – kazao je Krestić.

Promocija knjige Ratka Dmitrovića "Krst na križu"

U knjizi „Krst na križu“ nalaze se tekstovi o Srbima u Hrvatskoj i o srpsko-hrvatskim odnosima, koje je Dmitrović, tokom više godina, objavljivao u mnogim našim novinama i časopisima.

– Može se sa sigurnošću reći da je ova knjiga započeta pre tri decenije, mada je uglavnom zapisivana u poslednjoj – rekao je književnik Milovan Vitezović. – Tada je njen autor, iako mlad, već osvedočen novinar, dopisnik „Politike“ iz Zagreba, počeo da uznemirava jugoslovensku javnost, razbijajući krivo ogledalo sa slikom lažne idile, sluteći oluju koja će oduvati zemlju. Drčan i istrajan. Tvrdoglav. Dmitrovićevi dopisi u „Politici“ počeli su „da zakazuju“ sednice Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske. Ratko je saslušavan, umesto da bude čut. Nije bio čut ni kad se iz Zagreba oglašavao u Dnevnicima Televizije Beograd.

Promocija knjige Ratka Dmitrovića "Krst na križu"

* Veliki broj ličnosti iz kulturnog i javnog života prisustvovalo je promociji

Vitezović je ispričao da je zakazivanje sednica hrvatskog CK sa dnevnim redom o njemu, Dmitrović prekinuo sam vrativši partijsku knjižicu.

– Ne lativši se ničeg drugog sem pera, Dmitrović je posle nekog vremena morao u Beograd, jer mu mesta u Zagrebu, pri njegovoj pameti, nije bilo – kazao je Vitezović. – U Beogradu je ostao pri svojoj glavi, bez obzira na ubrzane događaje, pa mu mesta u RTS-u nije bilo. Menjao je radna mesta i išao tamo gde je morao da radi po svom umu i svom drumu. Kad nije bio po volji, ili njemu nije bilo po volji, odlazio je dalje.

Promocija knjige Ratka Dmitrovića "Krst na križu"

Pre dolaska na čelo „Večernjih novosti“, uređivao je nedeljnik „Argument“, koji se posle njega ugasio. Kome je bilo do argumenata sem njemu, koji se na njih, u svemu što je pisao, pozivao! Argumenti su ostali glavna odlika njegovog publicističkog delovanja.

Vitezović je primetio da se tekstovi, iako su nastajali u različitim vremenskim periodima, nadopunjavaju i prelivaju.

– „Krst na križu“ je knjiga sva od istina koje mogu biti i istorija i psihologija i etnografija. Iznad svega je vrhunska publicistika – zaključio je Vitezović.

Promocija knjige Ratka Dmitrovića "Krst na križu"

VUČIĆ GOVORNIK

PREMIJER Aleksandar Vučić izrazio je veliko žaljenje što zbog iznenada iskrslog putovanja nije bio u mogućnosti da prisustvuje promociji. Ipak, kako je saopštio, pročitao je skoro celu knjigu „Krst na križu“ i čestitao autoru i „Novostima“ na ovom izdavačkom poduhvatu. Premijer je izrazio želju da na nekoj od budućih promocija bude jedan od govornika.

PLANULO NEKOLIKO HILjADA PRIMERAKA

KNjIGA „Krst na križu“ odnedavno se prodaje na kioscima u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori. Za kratko vreme prodato je nekoliko hiljada primeraka. Najnovije izdanje Kompanije „Novosti“ može da se kupi i u knjižarama „Vulkan“, „Delfi“ i u „Kutku Novosti“.

Promocija knjige Ratka Dmitrovića "Krst na križu"

OBUHVAĆENI SVI PROBLEMI

AKADEMIK Vasilije Krestić je ocenio da je Dmitrović zahvatio sve problematične teme Srba u Hrvatskoj:

– One su pritiskale, pritiskaju i pritiskaće. U „Krstu na križu“ ima mnogo tekstova u kojima se govori o komunistima i njihovom odnosu prema nacionalnom pitanju tužnog statusa Srba u Hrvatskoj. Ima tekstova o tome kako Hrvati znamenite Srbe, poput Ruđera Boškovića i Nikole Tesle, žele da prisvoje i proglašavaju ih za Hrvate…

krst-na-krizu-7

MILORAD DODIK: OBJAŠNjENjA

KNjIGA deluje intrigantno, jer se odnosi na teme koje dosežu u daleku prošlost da bi se objasnila sadašnjost i da bismo mogli da se usmerimo na budućnost. Ovo je jedno od najsveobuhvatnijih materijala koje objašnjava srpsko-hrvatske odnose i u tom pogledu će imati značajno mesto u opisivanju i tretiranju tih odnosa.

Promocija knjige Ratka Dmitrovića "Krst na križu"

DRAGOSLAV MIHAILOVIĆ: SAZNANjE

– JOŠ nisam imao priliku da pročitam knjigu. Dmitrović je talentovan novinar i autor, i on je mnoge stvari video bolje nego mi što smo ranije uspevali. Verujem da iz knjige možemo svašta novo saznati, tome se iskreno nadam. Interesuje me tema, sve što ima veze sa Srbijom, a naročito u vezi sa promašenim jugoslovenstvom, a ovaj autor će reći vredne stvari.

RADOŠ LjUŠIĆ: SUPROTNOSTI

– O ODNOSIMA sa Hrvatima uvek ima nešto novo da se kaže, zato što je stanje takvo da su oni uvek u nekoj suprotnosti i uvek ima nečeg što predstavlja problem ili za Hrvate ili za Srbe, a ni jedni ni drugi nisu u stanju to da reše. Kao istoričara me ništa ne može iznenaditi, jer su to radovi koji se uglavnom odnose na savremeno doba i pamtimo ga i Ratko i ja. Ipak, savremeni događaji znaju da budu zanimljiviji nego oni iz duboke prošlosti i zato knjigu svakako treba pročitati.

Promocija knjige Ratka Dmitrovića "Krst na križu"

GORAN VESIĆ: RAZUMEVANjE

– ČITAO sam delove u rukopisu i mislim da je „Krst na križu“ delo koje će doprineti boljem razumevanju odnosa između Srbije i Hrvatske. Onaj ko knjigu bude pročitao shvatiće istorijsku podlogu odnosa. Malo je dela koja na taj način osvetljavaju našu zajedničku istoriju.

ĐORĐE MOMIROVIĆ: PRAVA MERA

– ZAINTERESOVALA me je knjiga. Pratim Ratkov rad, posebno taj nacionalni opus, koji je doziran sa pravom merom. Tu nema šovinizma, samo pravi, izvorni i tačni nacionalizam, što nama često fali. Idemo u jednu i u drugu krajnost, a treba naći pravu meru da bi se čoveku verovalo. Ekstremizam je mnogo opasan, a ovo je područje koje ga ne trpi.

Kako možete kupiti knjigu? PogledajteOVDJE.

Autoi: G. NOVAKOVIĆ / D. MATOVIĆ

Izvor: NOVOSTI

 

Vezane vijesti:

Predstavljena knjiga Krst na križu Ratka Dmitrovića | Jadovno …

Promocija knjige „Krst na križu“ | Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: