fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Kroz blato do Blatuše

Blatuša

Vrginmost – Petnaestak stanovnika eko-sela na području Blatuše kraj Vrginmosta, prilično su zabrinuti, jer su zbog urušavanja mosta preko šumskog potoka, već desetak dana odvojeni od svijeta. U slučaju neke nevolje do njih ne bi mogla stići vozila hitne pomoći, policija ili vatrogasci, a kako bi pribavili osnovne namirnice, do Vrginmosta moraju pješačiti više od sat vremena blatnjavim šumskim putevima.

Postoji još jedan put za eko selo, no on je na nekoliko mjesta toliko derutan i oštećen da se već dugo njime nitko ne koristi, niti vozila njime mogu proći. Ipak, u ovoj situaciji, najveći problem mještana ovog jedinstvenog naselja nisu nabavke i kupovina u gradu, već odlazak u školu jedine djevojčice u selu, desetogodišnje Dare, učenice III razreda osnovne škole u Vrginmostu. Školski autobus koji je djevojčicu svakoga dana vozio u školu i nazad, zbog urušenog mosta više ne može prometovati, pa dobar dio puta Dara mora prolaziti pješice, uključujući i prijelaz preko urušenog mosta, koji se svakoga trenutka može stropoštati u nabujali potok. Njena majka Gorana Gregl Mikulić svakodnevno je dočekuje ispred mosta, zajedno sa još nekolicinom stanovnika sela. Potom oprezno prelaze rastureni most i blatnjav šumski put do kuće.

– Daru ne smijemo pustiti da ide sama jer je to vrlo opasno. Nekoliko dana je spavala kod prijateljice u Vrginmostu, ali sam shvatila da tako ne može unedogled, jer tko zna kad će most popraviti, pa Dara sada od mosta do kuće mora pješačiti. Najgore je prijeći nesiguran i urušen most, pa je uvijek čekamo na tom prijelazu – objašnjava Darina majka.

Čim se most urušio, stanovnici eko-sela u šumama Blatuše, obavijestili su policiju, općinske vlasti i Komunalac, najprije usmeno, a zatim i s nekoliko dopisa. U općini, prema njihovim riječima, kod činovnika nisu baš naišli na razumijevanje. Ipak, nakon brojnih razgovora, pokušaja i objašnjavanja, nekako su uspjeli stupiti u kontakt s povjerenicom Vlade RH za općinu Gvozd Sandrom Štokić, koja ih je pažljivo saslušala i obećala da će u najskorije vrijeme problem pokušati riješiti.

– Vrlo dobro sam upoznata s problemom koji imaju stanovnici eko sela u Blatuši i vjerujem da će se to brzo riješiti. Naime, postoji drugi put, nešto malo duži, ali moguće ga je učiniti prohodnim, što mi je potvrdio i direktor Komunalca. Naložila sam da se taj put sanira kako bi se mogao koristiti, jer ovoga trenutka Komunalac ne raspolaže s mehanizacijom za popravak urušenog mosta, a i da ima, pitanje je koliko bi to dugo trajalo i koliko bi dugo stanovnici bili odsječeni od svijeta. Najbrže što se može učiniti je dakle osposobiti alternativni put, a to može biti već za nekoliko dana – objašnjava Sandra Štokić.

Urušeni most problem je i za ostale mještane Blatuše. Duško Đanković s druge strane mosta ima lager s drvima i bavi se prodajom ogrijeva. Kaže da mu posao stoji, narudžbe ne može isporučivati i pomalo upada sve dublje u probleme. Njegov sumještan Jovan Đanković podsjeća.
– Ovaj most sagradili smo mi mještani osamdesetih godina. Sad je dotrajao i valja nešto poduzeti, jer uskoro počinju poljoprivredni radovi, a obradiva zemlja i šume su s druge strane mosta – upozorava Jovan.

Autor: Vladimir Jurišić; Portal Novosti

Izvor: Banija Online

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: