fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест:

Кривић: Сазнао сам навече да су војници ЈНА убијени

Бивши командир Полицијске станице сарајевске општине Нови Град Малик Кривић изјавио је да је након заробљавања припадника ЈНА 22. априла 1992. године на Добрињи, послије свега што је учинио да њихова безбједност не буде угрожена, те вечери сазнао да су војници убијени.

Фото: Thinkstock
Фото: Thinkstock

У наставку суђења команданту Специјалне јединице Министарства унутрашњих послова /МУП/ такозване Републике БиХ Драгану Викићу и још тројици оптужених за убиство заробљених припадника ЈНА 1992. године у Сарајеву, Кривић је на позив Тужилаштва БиХ свједочио о довођењу заробљених војника у Полицијску станицу и њиховом одвођењу у Дом полиције у Сарајеву.

Он је рекао да је добио информацију да је на Добрињи ухваћена група резервиста ЈНА који су са транспортером слетјели са пута, те да их воде у Полицијску станицу. Из своје канцеларије видио је како их доводе неки људи у униформама, међу којима је био Давор Мишо Матић.

„Одмах сам сишао у хол и наредио свим полицајцима да се заробљеници безбједно уведу јер је пријетила опасност да велики број окупљених грађана испред станице направе проблем. Са заробљеним војницима у хол су ушли војни полицајци, војници, припадници Територијалне одбране, па сам из безбједносних разлога наредио да се они одведу у подрум, гдје смо држали оружје и храну“, истакао је Кривић.

Он је нагласио да мисли да су заробљеници евидентирани, да није видио да ли су претресани, те потврдио да од њих нису узете изјаве.

„Био је проблем шта даље урадити. Неко је јавио да их треба водити у Дом полиције и да тамо треба да дају изјаве јер су то војни заробљеници, а не криминалци. Ја сам инсистирао да то обави полиција и наредио сам шефу смјене и његовом замјенику да возилом дођу до задњег излаза и ту их преузму“, каже Кривић.

Он је додао да су заробљени припадници ЈНА одведени бијелим комбијем у пратњи полицијског „голфа“ и да је обавијештен да су живи и здрави предати у Дом полиције.

„Када сам увече чуо да су убијени, био сам ван себе јер сам све учинио да њихова безбједност не буде угрожена. Ујутро сам са својим замјеником Сакибом Хаџићем отишао у Републички МУП да видим да ли је то тачно јер сам мислио да су то само гласине. Примио нас је помоћник министра унутрашњих послова Јусуф Пушина који је рекао да су војници размијењени, али је и наредио да се то опет провјери. Још једном нам је потврђено да су заробљени војници размијењени, што ме је растеретило“, рекао је Кривић.

Он је навео да је неколико година касније чуо гласине да је војнике убила нека јединица која се затекла испред Дома полиције, али да никада није сазнао ко је то учинио.

Браниоци оптужених ће овог свједока индиректно испитати 18. јануара.

Осим Викића, у предмету „Велики парк“ оптужени су бивши министар унутрашњих послова такозване Републике БиХ Јусуф Пушина, те Нермин Узуновић и Младен Човчић.

Оптужница их терети да су знали и били информисани о заробљавању осам припадника ЈНА српске националности из транспортера у квару, на подручју сарајевског насеља Добриња.

Према оптужници, они су били информисани о стављању заробљених војника ЈНА под контролу и надзор полицијских и безбједносних структура, који су потом изведени у Велики парк близу Дома полиције, у центру Сарајева, и убијени рафалима из ватреног оружја.

Тијела припадника ЈНА склоњена су и одвезена с циљем уклањања и прикривања доказа, али су пронађени дјелимични посмртни остаци двојице убијених, док се за тијелима осталих још трага.

Извор: СРНА

Везане вијести:

Свједок видио како Неџад Херенда убија заробљене војнике ЈНА

Свједок чуо да су војнике ЈНА убили Неџад Херенда и Давор …

Подијелите вијест:

Помозите рад удружења Јадовно 1941.

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Пратите нас на друштвеним мрежама: