fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

KREIRANjE ISTORIJE PO VOLjI MOĆNIH

Dušanka Majkić

Dušanka Majkić

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Dušanka Majkić ocijenila je da najava da će Velika Britanija, uz podršku Holandije i SAD, uputiti Savjetu bezbjednosti UN novu rezoluciju o BiH u kojoj se traži da 11. jul bude proglašen međunarodnim danom pomena na žrtve genocida u Srebrenici predstavlja kreiranje istorije po volji moćnih, a ne pravdoljubivih.

„Cilj takve inicijative je da se pošalju crno-bijele slike BiH, iako su to zemlje s visoko razvijenom demokratijom u kojima je poznato da o događajima treba suditi nakon što prođe neko vrijeme“, rekla je Majkićeva Srni.

Napomenuvši da je vrijeme najbolji svjedok i da ne treba suviše brzo suditi o događajima jer se može desiti da vrijeme opovrgne iznesene tvrdnje, Majkićeva je ocijenila da je neobično da se zapadnim zemljama „toliko žuri“ i da je to rezultat bošnjačkog lobiranja.

„To je jednostran pogled na tragediju koja se dogodila u BiH, jer kada bi bio otprilike isti pogled na te događaje – onda bi svi vidjeli da je riječ o žrtvama na strani svih naroda i da o tome treba tako suditi“, navela je Majkićeva.

Majkićeva upozorava da danas, nažalost, onaj ko više plati ima i veće mogućnosti da jedna „istina bude istinitija od ostalih“.

„Tako i ovom prilikom prisustvujemo kreiranju istorije po volji moćnih, a ne onih koji su pravdoljubivi i koji žele da se dođe do istine“, istakla je Majkićeva.

Napominjući da je riječ o „strašnoj lobističkoj akciji“, Majkićeva je poručila da će i Republika Srpska morati sada mnogo više energije da uloži u lobiranja u inostranstvu.

Govoreći o prijedlogu iz rezolucije da u obrazovni sistem BiH i drugih zemalja bude uvršteno gradivo koje će zločine u Srebrenici okarakterisati kao genocid, Majkićeva je istakla da je pitanje školskih programa u nadležnosti entiteta i da će oni o tome odlučivati.

Komentarišući vijest da je sekretar Ministarstva inostranih poslova (MIP) BiH Adnan Hadžikapetanović, mimo diplomatskih pravila, proslijedio diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH u svijetu pismo načelnika opštine Srebrenica Ćamila Durakovića u kome se od ambasadora traži da na obilježavanje 11. jula pozovu najviše zvaničnike zemlje u kojoj službuju, Majkićeva je rekla da je ključno pitanje da li je sekretar MIP-a sam donio takvu odluku ili je tu odluku usaglasio sa resornim ministrom Zlatkom Lagumdžijom.

„Nemoguće je da se tako značajne komunikacije sa drugim državama povjeravaju sekretaru, ali sigurna sam da su u ovom haosu i međuprostoru između dva Savjeta ministara BiH, odlazećeg i dolazećeg, moguće različite malverzacije, kao što je i ova“, navodi Majkićeva.

Navodeći da je Lagumdžija sigurno upoznat o ovoj informaciji, Majkićeva je ocijenila da će to biti „konačan pečat koji je udario u ovom ministarstvu, u kome inače vlada veliki haos“.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

ZAHTJEV UN DA PROGLASE DAN GENOCIDA U SREBRENICI

Srebrenica falsifikovanje istorije – Jadovno 1941.

SREBRENICA – POLITIČKI INSTRUMENT – Jadovno 1941.

knjiga „srebrenica – kako se zaista zbilo“ na … – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: