fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Krajinu vole, a Liku u srcu nose

Banjaluka – Banjaluku i Krajinu volimo, a Liku u srcu nosimo! Kud god da idemo, računamo da li nam je rodna gruda blizu ili daleko.

Krajinu vole, a Liku u srcu nose

Banjaluka – Banjaluku i Krajinu volimo, a Liku u srcu nosimo! Kud god da idemo, računamo da li nam je rodna gruda blizu ili daleko.

Ovu poruku su za 17. godišnjeg okupljanja u subotu poslali Ličani sa druženja u restoranu Ugostiteljke škole.

Iako ih je većina, kako kažu, rasuta po svjetu, važno je da se ne zaborave rodni kraj i korijeni, a okupljanja imaju za cilj očuvanje običaja i tradicionalnih igara i pjesama.

Predsjednik Udruženja Ličana u Banjaluci Slobodan Perić je rekao da mlađe generacije znaju za zavičaj i korijene samo iz priča starijih.

– Želimo da na svoje potomke prenesemo našu tradiciju i običaje, da mlađi znaju kakav je i koliko je dobar čovjek iz Like. Zato nam je drago što je tradicionalnom, 17. okupljanju prisustvovalo 150 Ličana. Dok je nas biće i druženja. Važno je da se vidimo makar i jednom u godini, da se prisjetimo zavičaja, ali podijelimo muke i radosti – kazao je Perić.

Dodao je da su se za što originalniji ambijent pobrinuli izvorna grupa „Zavičaj“ iz Vračkova Sela, koja je ličkim pjesmama razgalila duše prisutnih i Kulturno-umjetničko društvo „Veliko kolo“ iz Novog Sada, koje njeguje igre, običaje i pjesme iz svih dijelova bivše Jugoslavije.

Milena Čanković, koja je prvi put na druženju Ličana, izjavila je da je važno da očuvaju tradiciju svojih predaka.

– S tim ciljem napisala sam i promovisala knjigu „Divani ličkih spomenika“, koja je u čistom izvornom ličkom divanu. Ona se sastoji od kratkih priča, zgoda i nezgoda Ličana, a obuhvaćeno je vrijeme kada je moj „nakđed“ hajdukovao, zatim period od 60 do 80 godina koje su bile srećne godine, pa i patnje Ličana za vrijeme minulog rata – rekla je Čankovićeva.

Kazala je da je važno da se ljudi sastaju, dijele uspomene i prenose tradiciju koja se pored jezika veže za kola i tamburicu te tradiciju poštenog, vrijednog, humanog i hrabrog i čestitog naroda iz Like.

Bez prekida već 17 godina Milan Alagić iz Sarajeva dolazi na ovu proslavu.

– Najviše volimo naše običaje, da vidimo ljude, da podijelimo uspomene, ali i da se sjetimo onoga što smo ostavili iza nas – kazao je Alagić.

Direktor KUD-a „Veliko kolo“ Milan Veselinović se pobrinuo da i ove godine duženje Ličana bude upotpunjeno nastupom folkoloraša.

Kolo za „Ginisa“

KUD „Veliko kolo“ iz Novog Sada broji 700 članova.

– Prošle godine smo organizovali „Veliko kolo“ za „Ginisa“. Okupili smo više od 12.000 folkloraša, koji su u trajanju od 10 minuta igrali isti korak uz istu muziku. Dokumentaciju o tome smo poslali u London i sada očekujemo da to bude razmotreno. Nadamo se da ćemo uskori dobiti dobre vijesti, a to je da smo uvršteni u Ginisovi knjigu rekorda – rekla je Zorica Vlajnić, aktivista ovog udruženja.

Autor: Vesna Popović

Izvor: Glas Srpske

 

Vezane vijesti:

Ličanka diže spomenik palim Krajišnicima

Nigdje nikoga na izvoru Plitvičkih jezera

Nikada ne zaboravi zavičaj i uvijek se vraćaj!

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: