Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Krajinu vole, a Liku u srcu nose

Datum objave: utorak, 1 marta, 2016
Objavljeno u Lika, Stratišta NDH
Veličina slova: A- A+

Banjaluka – Banjaluku i Krajinu volimo, a Liku u srcu nosimo! Kud god da idemo, računamo da li nam je rodna gruda blizu ili daleko.

Krajinu vole, a Liku u srcu nose

Banjaluka – Banjaluku i Krajinu volimo, a Liku u srcu nosimo! Kud god da idemo, računamo da li nam je rodna gruda blizu ili daleko.

Ovu poruku su za 17. godišnjeg okupljanja u subotu poslali Ličani sa druženja u restoranu Ugostiteljke škole.

Iako ih je većina, kako kažu, rasuta po svjetu, važno je da se ne zaborave rodni kraj i korijeni, a okupljanja imaju za cilj očuvanje običaja i tradicionalnih igara i pjesama.

Predsjednik Udruženja Ličana u Banjaluci Slobodan Perić je rekao da mlađe generacije znaju za zavičaj i korijene samo iz priča starijih.

– Želimo da na svoje potomke prenesemo našu tradiciju i običaje, da mlađi znaju kakav je i koliko je dobar čovjek iz Like. Zato nam je drago što je tradicionalnom, 17. okupljanju prisustvovalo 150 Ličana. Dok je nas biće i druženja. Važno je da se vidimo makar i jednom u godini, da se prisjetimo zavičaja, ali podijelimo muke i radosti – kazao je Perić.

Dodao je da su se za što originalniji ambijent pobrinuli izvorna grupa “Zavičaj” iz Vračkova Sela, koja je ličkim pjesmama razgalila duše prisutnih i Kulturno-umjetničko društvo “Veliko kolo” iz Novog Sada, koje njeguje igre, običaje i pjesme iz svih dijelova bivše Jugoslavije.

Milena Čanković, koja je prvi put na druženju Ličana, izjavila je da je važno da očuvaju tradiciju svojih predaka.

– S tim ciljem napisala sam i promovisala knjigu “Divani ličkih spomenika”, koja je u čistom izvornom ličkom divanu. Ona se sastoji od kratkih priča, zgoda i nezgoda Ličana, a obuhvaćeno je vrijeme kada je moj “nakđed” hajdukovao, zatim period od 60 do 80 godina koje su bile srećne godine, pa i patnje Ličana za vrijeme minulog rata – rekla je Čankovićeva.

Kazala je da je važno da se ljudi sastaju, dijele uspomene i prenose tradiciju koja se pored jezika veže za kola i tamburicu te tradiciju poštenog, vrijednog, humanog i hrabrog i čestitog naroda iz Like.

Bez prekida već 17 godina Milan Alagić iz Sarajeva dolazi na ovu proslavu.

– Najviše volimo naše običaje, da vidimo ljude, da podijelimo uspomene, ali i da se sjetimo onoga što smo ostavili iza nas – kazao je Alagić.

Direktor KUD-a “Veliko kolo” Milan Veselinović se pobrinuo da i ove godine duženje Ličana bude upotpunjeno nastupom folkoloraša.

Kolo za “Ginisa”

KUD “Veliko kolo” iz Novog Sada broji 700 članova.

– Prošle godine smo organizovali “Veliko kolo” za “Ginisa”. Okupili smo više od 12.000 folkloraša, koji su u trajanju od 10 minuta igrali isti korak uz istu muziku. Dokumentaciju o tome smo poslali u London i sada očekujemo da to bude razmotreno. Nadamo se da ćemo uskori dobiti dobre vijesti, a to je da smo uvršteni u Ginisovi knjigu rekorda – rekla je Zorica Vlajnić, aktivista ovog udruženja.

Autor: Vesna Popović

Izvor: Glas Srpske

 

Vezane vijesti:

Ličanka diže spomenik palim Krajišnicima

Nigdje nikoga na izvoru Plitvičkih jezera

Nikada ne zaboravi zavičaj i uvijek se vraćaj!

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top