Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Kosturi „veličanstvene operacije“

h9fysgygidg5e8g7qqzkq6qjje4Dvadeset godina trebalo je za identifikaciju dijela ratnih žrtava na području Barilovića: Na mjesnom groblju Mali Kozinac, u Mjesnom odboru Kosijersko Selo, sahranjen je Nikola Ležaić, jedna od devet nedavno identifikovanih žrtava Oluje u opštini Barilović.

U subotu, 19. decembra, na mjesnom groblju u Malom Kozincu, u Mjesnom odboru Kosijersko Selo u opštini Barilović, Karlovačka županija, sahranjen je Nikola Ležaić, jedna od devet nedavno identifikovanih žrtava Oluje. Ležaić, rođen 08.02.1954., od oca Petra, koji je živio na adresi Donji Skrad 52, okrutno je ubijen kao civil na svom kućnom pragu 4. avgusta 1995., u 41. godini života.

Njegovi posmrtni ostaci su nedavno identifikovanih DNK analizom u Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu, zajedno s još osam žrtava iz Mjesnog odbora Kosijersko Selo, koje su također ubijene za vrijeme Oluje. Njihova tijela je karlovački pogrebnik Đuro Kosić, po naredbi vojnih vlasti, bio sahranio u masovnu grobnicu na mjesnom groblju Mali Kozinac nakon Oluje. Ostaci devet žrtava ekshumirani su još 2005. godine, ali identifikovani su nedavno.

Da li je trebalo čekati baš deset godina od ekshumacije i 20 godina od smrti da bi se identifikovale žrtve, ostaje otvoreno pitanje. Jedino je sigurno da je trebalo dosta vremena da se jave rođaci, djeca i ostali srodnici, da dadu uzorke tkiva kako bi se izvršila identifikacija.
Kada će i gdje biti sahranjeno ostalih osam identifikovanih žrtava, još se ne zna i to ovisi o njihovoj rodbini.

Zorka Gazibara (1910., Gornji Skrad), Stanka Končalović (1905., Novkovići, Gornji Skrad),. Danica Dmitrović (1930., Donji Skrad) Nikola Dmitrović (1930., Donji Skrad) i Kata Dmitrović (1913., Kestenak), likvidirani su 4. avgusta 1995. i njihova tijela su nađena u podrumu Kate Dmitrović.

Stanka Manojlović (1915., Mali Kozinac), ubijena je u svojoj kući 4. avgusta 1995.

Stevan Smoljanović (1930., Veliki Kozinac) ubijen je u svojoj kući u Velikom Kozincu 5. avgusta 1995.

Petar Dobrosavljević je ubijen 4. avgusta 1995. u Donjem Skradu.

Zna se da je tu djelovala i Dugoreška domobranska pukovnija kao što se zna da je tim jedinicama bila pridodana satnija iz Ozlja.

U Mjesnim odborima Kosijersko Selo i Perjasica u opštini Barilović koji su nastanjeni srpskim stanovništvom, za vrijeme Oluje ukupno je ubijeno dvadeset i šestoro stanovnika. Do sada ih je identifikovano 18, a sahranjeno deset.

U Kosijerskom Selu je ubijeno 14-oro stanovnika. Petero su porodice odmah sahranile.

U Perjasici je ubijeno 12 stanovnika. Četvero je odmah identifikovano i sahranjeno, a ostaje da se otkrije grobnica preostalih osam te da se njihovi ostaci ekshumiraju, identifikuju i sahrane. Ne zna se da li su sahranjeni u jednoj ili više grobnica, kao ni to gdje se grobnice nalaze.

Popis stradalih građana i civila iz opštine Barilović sačinilo je Opštinsko Vijeće srpske nacionalne manjine i to mu je u mandatu od 2011. do 2015. bio jedan od glavnih zadataka. Predsjednik prošlog i sadašnjeg saziva VSNM-a u Bariloviću Milosav Kuljanin ističe angažman članova Vijeća koji su najbolje poznavali ljude sa svog terena i njihove sudbine u Oluji.

Za zločine počinjene u opštini Barilović do sada niko nije odgovarao niti su počinioci pronađeni. Nije sigurno da li ih netko uopšte traži i ima li uopšte volje da se počinioci pronađu.

Kako nam je rekao Kuljanin, koji je i prisustvovao sahrani Nikole Ležaića, pogreb je organizovala i tijelo sa Zavoda za sudsku medicinu preuzela Ležaićeva nećakinja.

Ona ne zna za sudbinu preostalih osam identificiranih žrtava.

Za zločine počinjene u opštini Barilović do sada niko nije odgovarao niti su počinioci pronađeni. Nije sigurno da li ih netko uopšte traži i ima li uopšte volje da se počinioci pronađu. Naime, i laici bi lako pronašli trag i u posljednjih 20 godina pronašli krivce.

Zna se koja je jedinica Hrvatske vojske bila na tom sektoru. Zna se da je tu djelovala i Dugoreška domobranska pukovnija kao što se zna da je tim jedinicama bila pridodana satnija iz Ozlja. Može biti zanimljiv i podatak da je u Oluji baš u tom dijelu Mjesnog odbora Kosijersko Selo (Donji i Gornji Skrad, Veliki i Mali Kozinac…) poginulo nekoliko vojnika ozaljske jedinice, pa bi se dalo zaključiti da su civili stradali iz odmazde zbog pogibije Ozljana.

Ovu tezu potvrdili su nam neki dobro informirani ljudi iz Barilovića, inače i sami sudionici posljednjeg rata u redovima Hrvatske vojske.

Autor: Milan Cimeša

Izvor: NOVOSTI

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: