Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Kormakova odala počast ubijenim Srbima u Ledićima

Ambasador SAD u BiH Morin Kormak kod spomen-obilježja stradalim Srbima iz Ledića
Ambasador SAD u BiH Morin Kormak
kod spomen-obilježja stradalim
Srbima iz Ledića

Ambasador SAD u BiH Morin Kormak posjetila je spomen-obilježje u selu Ledići, opština Trnovo, i odala počast za 24 srpske žrtve ubijene u junu 1992. godine.

Kormakova je obišla spomen-obilježje juče, u okviru nastojanja da se širom BiH oda počast svim civilnim žrtvama minulog rata, saopšteno je iz američke Ambasade u BiH.

Kormakova je imala priliku da porazgovara sa jednim od preživjelih mještana o događajima iz prošlosti, kao i o izazovima sa kojima se on i njegova porodica i danas suočavaju.

Pripadnici muslimanskih snaga su u junu 1992. godine mučki ubili 24 srpska civila u selu Ledići – najstarija žrtva Ikonija Vasić imala je 92 godine, a najmlađa Milan Tešanović – 18 mjeseci.

U zločinačkom pohodu komšija ubijeno je 10 članova porodice Vasić, devetočlana porodica Tešanović, tri člana porodice Miovčić, te Savo Kenjić i Slađana Sekulić.

Do 2001. godine iskopani su ostaci 24 žrtve. Kosturi su većinom bili nepotpuni, a neke lobanje pronađene su odvojene od tijela.

Prema izvještaju Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, stanovnici Ledića ubijeni su na brutalan način – klanjem, vješanjem ili gušenjem.

Izvor: tl_files/ug_jadovno/img/otadzbinski_rat_novo/2014/srna.png

Vezane vijesti:

svjedočenje o ubistvu porodice tešanović iz sela ledići

Ledići – Pomen za ubijene srpske civile – Jadovno 1941.

Ledići: Pomen za 24 ubijena srpska civila – Jadovno 1941.

Sarajevo – Romanija – Jadovno 1941.

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: