fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Konzulat Republike Srbije: Zaboravljeni pogrom nad srpskim narodom u Hrvatskoj

Za nekoliko dana neravnopravne borbe slomljen je otpor Srpske vojske Krajine jer je protiv krajiških Srba (oko 230.000 žitelja sa oko 30.000 vojnika), angažovano oko 200.000 vojnika, od kojih je direktno u operaciji učestvovalo 138.500 pripadnika Hrvatske vojske, MUP-a i Hrvatskog veća odbrane.
Generalni konzulat Republike Srbije u Banjaluci (foto: banjaluka.mfa.gov.rs)

Narod zapadne Krajine, njih više od 220.000, u kolonama na traktorima i drugim poljoprivrednim vozilima, izložen čestim napadima hrvatskih snaga kreće u povlačenje na istok, u pravcu Republike Srpske (BiH) i Srbije.

Područje zahvaćeno hrvatskom ofanzivom napustilo je gotovo cjelokupno srpsko stanovništvo, navode u Konzulatu Republike Srbije.

Postavlja se pitanje, zašto ovako veliko stradanje jednog pravoslavnog naroda ostaje nemo pred svedocima istorije? Zašto danas poslije masovnog egzodusa srpskog naroda u Hrvatskoj, Srbi u malom broju žive uglavnom na područjima koja nisu bila zahvaćena operacijom „Oluja“?

Prema Srbima koji su preostali u Hrvatskoj i danas se često postupa kao prema bićima nižeg reda, uskraćuju im se prava na jezik, kulturu, ekonomski napredak i dostojanstven život.Naš je zadatak da to nikada ne zaboravimo i da na dostojanstven način obeležavamo. Naš je zadatak da naši potomci znaju ko su i odakle su, da naše žrtve ne smanjujemo već da o njima sa pijetetom govorimo.

– Danas gotovo da niko u Evropi ne govori o genocidu nad srpskim narodom na tlu nacističke tvorevine Nezavisne Države Hrvatske u Drugom svjetskom ratu, a stravična priča o koncentracionom logoru Jasenovac obavijena je velom ćutanja.
Srbija i Republika Srpska će se odlučno boriti protiv ćutanja o srpskim žrtvama i nikada neće slaviti tragediju srpskog naroda, ubijanja srpskih civila i djece. Nikada više neće biti “Oluja protiv srpskog naroda, jer Srbija to neće dozvoliti. Srbija se ne hvali svojom snagom, ali je dovoljno jaka da nikada više ne dozvoli pogrom nad svojim narodom -saopšteno je iz saopšteno je iz Konzulata Republike Srbije u Banjaluci.

Izvor: RTRS

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: