fbpx
Pretraga
Close this search box.
Ж | Ž

Podijelite vijest:

Konzularna kancelarija Srbije: Želimo da stvorimo uslove za ostanak mladih u Hercegovini

Generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić rekao je Srni da kancelarija u Trebinju, osim pružanja konzularnih usluga stanovnicima, posebnu pažnju poklanja unapređenju privredne, kulturne, obrazovne, medicinske i drugih vidova saradnje ovog dijela Republike Srpske sa Srbijom s ciljem stvaranja uslova da mladi ostaju na ovim prostorima.

„Trenutno je u fokusu konkretizacija ekonomske saradnje koja je prepoznata u projektu ‘Hercegovačka kuća’, odnosno pružanje pomoći u organizovanju proizvodnje autohtonih poljoprivrednih proizvoda koji bi se mogli plasirati na tržište Beograda“, rekao je Nikolić i podsjetio da je Konzularna kancelarija Generalnog konzulata Srbije Banjaluka sa sjedištem u Trebinju otvorena u aprilu.

On je istakao da će takvim pristupom biti omogućeno zaposlenje značajnog broja stanovnika Istočne Hercegovine, uz istovremenu promociju turističkih potencijala Trebinja, Nevesinja, Gacka, Bileće, Berkovića, Ljubinja i Istočnog Mostara.

Nikolić je naveo da se istovremeno realizuje i projekat pomoći građanima Trebinja, kao i opština koje gravitiraju na tom području, kroz organizaciju boravka najeminentnijih medicinskih specijalista iz Beograda, koji vikendom pružaju usluge brojnim pacijentima.

„Tako je u julu u Trebinju boravio kardiolog beogradske Vojno medicinske akademije /VMA/ – pukovnik Nenad Ratković, koji je pregledao više od 50 pacijenata sa liste čekanja“, rekao je Nikolić.

On je dodao da će te aktivnosti biti nastavljene i u narednom periodu dolaskom drugih vrhunskih specijalista za koje bolnica u Trebinju bude pokazala najviše interesovanja.
Konzul Konzularne kacelarije u Trebinju Radoslav Ilić rekao je Srni da su otvaranjem Konzularne kancelarije u Trebinju stvoreni uslovi da se saradnja Srbije i Srpske dodatno ojača i na jugu Republike Srpske.

„Na taj način Srbija je, kroz diplomatsko delovanje, prisutna u svih sedam opština Istočne Hercegovine i aktivno učestvuje u iznalaženju načina da im se poboljšaju uslovi života i pruži perspektiva mladima da ostanu na ovim prostorima“, rekao je Ilić.

Prema njegovim riječima, nakon otvaranja Konzularne kancelarije u Trebinju pokrenut je veći broj aktivnosti, kako bi se saradnja i pomoć opštinama Istočne Hercegovine dodatno unaprijedili.

On je podsjetio da je otvaranju Konzularne kancelarije u julu prisustvovao i predsjednik Srbije Aleksandar vučić, koji je tada poručio da je Srbija, zahvaljujući činjenici što je sada stabilnija i može pomoći, u prilici da pruži dodatnu finansijsku i drugu podršku Srpskoj.

„Nakon toga, usledile su odluke Vlade Srbije kojima je Republici Srpskoj donirano oko 10 miliona evra u vidu pomoći za realizaciju različitih projekata, na osnovu čega je ministar finansija Srpske Zoran Tegeltija u maju potpisao ugovore sa gradonačenicima i načelnicima opštine iz Srpske, koji su primili donaciju za konkretne projekte, vrednu oko pet miliona evra“, naveo je Ilić.

On je dodao da je Vlada Srbije početkom juna dala saglasnost i da se opštini Nevesinje uplati 150.000 evra za rekonstrukciju Doma kulture, te da se Koordinaciji Srba Mostara uputi jednokratna finansijska pomoć u iznosu od 125.000 evra, za realizaciju projekata od interesa za srpsku zajednicu u Mostaru, kao i da se dodijeli pomoć od 2.500.000 evra za izgradnju magistralnog puta Gacko – Foča, deonica Tjentište – Brod na Drini – Šćepan polje.

„Uporedo s tim, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije finansijski je podržala niz projekata iz oblasti kulture koji su realizovani u okviru manifestacije ‘Trebinjsko kulturno ljeto’, u kojima je posebno učešće imala i Konzularna kancelarija u Trebinju“,rekao je Ilić.

Prema njegovim riječima, do sada je u Kozularnoj kancelariji podneseno 265 zahtjeva za prijem u državljanstvo Republike Srbije, kojima su obuhvaćena 404 lica.

„Istovremeno je uručeno više od 200 rešenja o prijemu u državljanstvo Srbije građanima Istočne Hercegovine, koji su zahteve podneli prethodnih godina posredstvom Generalnog konzulata Republike Srbije u Mostaru“, naveo je Ilić

Izvor: Srna

Vezane vijesti:

Svetozar Crnogorac: Stara Hercegovina i njeno rastakanje!

SAVEZNICI: Kakvu je korist Hercegovina imala od engleskih aviona?

 

Podijelite vijest:

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: