Od 24. Juna 1941, Dana sjećanja na Jadovno, prošlo je:

JADOVNIČANI PORUČUJU:

Teče 80-ta godina od početka Pokolja, genocida počinjenog nad srpskim narodom od strane NDH. Osamdeset godina od tragedije na Velebitu, ličkom polju, ostrvu Pagu. Ako Bog da, sabraćemo se 19. juna 2021. kod Šaranove jame.

 

Konzularna kancelarija Srbije: Želimo da stvorimo uslove za ostanak mladih u Hercegovini

Datum objave: ponedeljak, 20 avgusta, 2018
Objavljeno u Hercegovina
Veličina slova: A- A+

Generalni konzul Srbije u Banjaluci Vladimir Nikolić rekao je Srni da kancelarija u Trebinju, osim pružanja konzularnih usluga stanovnicima, posebnu pažnju poklanja unapređenju privredne, kulturne, obrazovne, medicinske i drugih vidova saradnje ovog dijela Republike Srpske sa Srbijom s ciljem stvaranja uslova da mladi ostaju na ovim prostorima.

„Trenutno je u fokusu konkretizacija ekonomske saradnje koja je prepoznata u projektu ‘Hercegovačka kuća’, odnosno pružanje pomoći u organizovanju proizvodnje autohtonih poljoprivrednih proizvoda koji bi se mogli plasirati na tržište Beograda“, rekao je Nikolić i podsjetio da je Konzularna kancelarija Generalnog konzulata Srbije Banjaluka sa sjedištem u Trebinju otvorena u aprilu.

On je istakao da će takvim pristupom biti omogućeno zaposlenje značajnog broja stanovnika Istočne Hercegovine, uz istovremenu promociju turističkih potencijala Trebinja, Nevesinja, Gacka, Bileće, Berkovića, Ljubinja i Istočnog Mostara.

Nikolić je naveo da se istovremeno realizuje i projekat pomoći građanima Trebinja, kao i opština koje gravitiraju na tom području, kroz organizaciju boravka najeminentnijih medicinskih specijalista iz Beograda, koji vikendom pružaju usluge brojnim pacijentima.

„Tako je u julu u Trebinju boravio kardiolog beogradske Vojno medicinske akademije /VMA/ – pukovnik Nenad Ratković, koji je pregledao više od 50 pacijenata sa liste čekanja“, rekao je Nikolić.

On je dodao da će te aktivnosti biti nastavljene i u narednom periodu dolaskom drugih vrhunskih specijalista za koje bolnica u Trebinju bude pokazala najviše interesovanja.
Konzul Konzularne kacelarije u Trebinju Radoslav Ilić rekao je Srni da su otvaranjem Konzularne kancelarije u Trebinju stvoreni uslovi da se saradnja Srbije i Srpske dodatno ojača i na jugu Republike Srpske.

„Na taj način Srbija je, kroz diplomatsko delovanje, prisutna u svih sedam opština Istočne Hercegovine i aktivno učestvuje u iznalaženju načina da im se poboljšaju uslovi života i pruži perspektiva mladima da ostanu na ovim prostorima“, rekao je Ilić.

Prema njegovim riječima, nakon otvaranja Konzularne kancelarije u Trebinju pokrenut je veći broj aktivnosti, kako bi se saradnja i pomoć opštinama Istočne Hercegovine dodatno unaprijedili.

On je podsjetio da je otvaranju Konzularne kancelarije u julu prisustvovao i predsjednik Srbije Aleksandar vučić, koji je tada poručio da je Srbija, zahvaljujući činjenici što je sada stabilnija i može pomoći, u prilici da pruži dodatnu finansijsku i drugu podršku Srpskoj.

„Nakon toga, usledile su odluke Vlade Srbije kojima je Republici Srpskoj donirano oko 10 miliona evra u vidu pomoći za realizaciju različitih projekata, na osnovu čega je ministar finansija Srpske Zoran Tegeltija u maju potpisao ugovore sa gradonačenicima i načelnicima opštine iz Srpske, koji su primili donaciju za konkretne projekte, vrednu oko pet miliona evra“, naveo je Ilić.

On je dodao da je Vlada Srbije početkom juna dala saglasnost i da se opštini Nevesinje uplati 150.000 evra za rekonstrukciju Doma kulture, te da se Koordinaciji Srba Mostara uputi jednokratna finansijska pomoć u iznosu od 125.000 evra, za realizaciju projekata od interesa za srpsku zajednicu u Mostaru, kao i da se dodijeli pomoć od 2.500.000 evra za izgradnju magistralnog puta Gacko – Foča, deonica Tjentište – Brod na Drini – Šćepan polje.

„Uporedo s tim, Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije finansijski je podržala niz projekata iz oblasti kulture koji su realizovani u okviru manifestacije ‘Trebinjsko kulturno ljeto’, u kojima je posebno učešće imala i Konzularna kancelarija u Trebinju“,rekao je Ilić.

Prema njegovim riječima, do sada je u Kozularnoj kancelariji podneseno 265 zahtjeva za prijem u državljanstvo Republike Srbije, kojima su obuhvaćena 404 lica.

„Istovremeno je uručeno više od 200 rešenja o prijemu u državljanstvo Srbije građanima Istočne Hercegovine, koji su zahteve podneli prethodnih godina posredstvom Generalnog konzulata Republike Srbije u Mostaru“, naveo je Ilić

Izvor: Srna

Vezane vijesti:

Svetozar Crnogorac: Stara Hercegovina i njeno rastakanje!

SAVEZNICI: Kakvu je korist Hercegovina imala od engleskih aviona?

 
Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani vez upozorenja.

KOMENTARI

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Top