fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Konferencija za medije: SAČUVAJMO TOPOVSKE ŠUPE

Centar za primenjenu istoriju organizuje 28. oktobra 2019. godine u 10.00 časova Medija centru (Mala sala, Terazije br.3) konferenciju za novinare i sve zainteresovane, na kojoj će biti predstavljena inicijativa za očuvanje nekadašnjeg logora Topovske šupe, koja se sprovodi u okviru projekta “Mapiranje Holokausta – očuvanje logora Topovske šupe“.

Logor Topovske šupe jedan je od prvih logora za Jevreje i Rome u Evropi. Nalazio se u blizini centra Beograda, na mestu današnje Autokomande.

Prema postojećim izvorima, od avgusta do novembra 1941, kroz ovaj logor prošlo je oko 5,000 muških Jevreja i oko 1,500 muških Roma. Svi su, osim retkih izuzetaka, ubijeni u masovnim streljanjima na stratištima oko Beograda.

Danas je lokacija bivšeg logora Topovske šupe zaboravljena, zapuštena i nepoznata široj javnosti. Postoji velika opasnost da zgrade koje su bile sastavni deo logora budu uništene zbog najavljene izgradnje tržnog centra.

Na koferenciji će govoriti:

Milovan Pisari, istoričar i direktor Centra za primenjenu istoriju

Brana Popović, predstavnik Jevrejske opštine Beograd

Zlatomir Jovanović, kulturolog, književnik i predstavnik Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine

Konferenciju će moderirati novinarka Gordana Nešović.

Projektni tim će izvršiti istoriografsko istraživanje logora, mapiranje lokacije i dokumentovanje trenutnog stanja kako bi se trajno očuvalo sećanje na logor i njegove žrtve. Istoriografsko istraživanje podrazumeva prikupljanje arhivske građe u arhivima u Srbiji i Nemačkoj, intervjue, izradu baze podataka žrtava logora i objavljivanje rezultata na vebsajtu projekta. U cilju podizanja svesti i alarmiranja domaće i međunarodne javnosti, projektni tim će pokrenuti javnu kampanju za zaštitu izvornih logorskih objekata od uništenja kao prvi korak ka izgradnji trajnog memorijala Topovske šupe.

Projekat vodi Centar za primenjenu istoriju iz Beograda, u partnerstvu sa organizacijom iz Berlina – Culture and more.

Projekat podržavaju Međunarodna alijansa za sećanje na Holokaust (IHRA), Claims Conference i Savez jevrejskih opština Srbije.

Izvor: Centar za primenjenu istoriju (CPI)

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: