Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

KONFERENCIJA O USTAŠKIM LOGORIMA JADOVNO I GOSPIĆ

Konferencija Jadovno

Međunarodna konferencija o ustaškom logorima Jadovno i Gospić, na kojoj će domaći i strani eksperti za genocid govoriti o zločinima koji su tokom Drugog svjetskog rata učinjeni nad Srbima, Jevrejima i Romima, održava se danas i sutra u Banjaluci.

Skup je otvorio srpski istoričar Đuro Zatezalo, koji je prvi nakon Drugog svjetskog rata pisao o ovim zločinima. Zatezalo je rekao da će o izlaganjima i referatima biti upoznati mnogi svjetski centri koji se bave ovom tematikom, kao i mnogobrojni naučnici i politički zvaničnici.“Nažalost, nije bilo želje da se utvrdi broj žrtava i otkrije šta se dešavalo u logoru, a sve pod izgovorom bratstva i jedinstva naroda bivše Jugoslavije. Sve to je uticalo da žrtve nikada ne budu ekshumirane i dostojanstveno sahranjene“, rekao je Zatezalo.

Šef predstavništva RS u Izraelu, Arije Livne, kaže da kasnimo oko 60 godina u otkrivanju istine o stradanju Srba, Roma i Jevreja, u logorima smrti. „Malo je i onih koji žele da istina bude otkrivena“, kaže Livne.

Direktor Instituta za savremenu istoriju iz Beograda Momčilo Pavlović istakao je da se u bivšoj Jugoslaviji ćutalo o zločinima u kompleksu ustaških logora Jasenovac – Jadovno, jer su komunisti zbog viših ciljeva napravili nivelaciju zločina i zločinaca.

„Zbog toga istraživanja koja se vrše 70 godina od dešavanja u tim logorima ne mogu dati rezultat kakav su mogli dati neposredno nakon Drugog svjetskog rata“, rekao je Pavlović.

Tokom skupa biće održano pet sesija na kojima će referete podnijeti novoizabrani episkop lipljanski i vikar u Pećkoj patrijaršiji Jovan /Ćulibrk/, istoričari Ljiljana Radonić, Aleksandar Nećak, Ivan Čerešnješ, Efraim Zurof i Dragan Šućur.

„Referate će podnijeti i međunarodni eksperti iz Izraela, Rusije, Italije, Austrije i Srbije, među kojima su Kiril Feferman, Filipo Petruči, Rafael Izraeli, Milan Koljanin, Mladenka Ivanović, Melita Švob, Jovan Mirković i drugi istroričari“, najavio je predsjednik Udruženja „Jadovno 1941“ Dušan Bastašić.

Bastašić je iznio podatak da je za samo 132 dana sa područja Nezavisne Države Hrvatske u ove logore dovedeno 42 246 muškaraca, žena i djece od kojih je na monstruozan način ubijeno 40 123, te da je među žrtvama bilo 38 010 Srba, 1 999 Jevreja i 88 Hrvata.

Prema njegovim riječima, u nedjelju će nad jamama u Jadovnu u 12.00 časova biti služen parastos žrtvama ovog logora i održan skup povodom obilježavanja dana sjećanja na Jadovno i sedam decenija od stradanja.

On je najavio da će ovom činu prisustvovati predsjednik RS Milorad Dodik i predsjednici Srbije Boris Tadić i Hrvatske Ivo Josipović. Prema riječima episkopa Jovana, Jadovno 1941. je jedno od najmonstruoznijih mjesta gdje su stradali Srbi od ustaškog režima, a žrtve u pomenutim jamama na Velebitu nisu sahranjene na ljudski način, niti su ikada ekshumirane.

„Stradanje Srba i ostalih je prikrivano, a potomci stradalih koji žive van Hrvatske ne svojom voljom potvrdili su da je ovo bio organizovan zločin koji se nažalost prikrivao i nakon Drugog svejtskog rata“, rekao je episkop Jovan.

Izvor: RTRS

 

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: