fbpx
Ж | Ž

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

КОНАЧНО ИСТИНА: Све лажи и подметачине у вези распада и рата у бившој СФРЈ

Југославенска народна армиjа

Србиjа jе данас jедина држава бивше Југославиjе, поред Македониjе, коjа jе jош увек мултинационална. С друге стране, у свим државама коjе jе НАТО узео у протекторат (Хрватска, Босна и Херцеговина, Косово), изведено jе готово потпуно етничко чишћење.

Колико су тачно медиjи извештавали о Југославиjи? Да ли су с правом представили НАТО рат као „хуманитарни“ рат? Да ли су велике силе имале таjне стратегиjе? Да ли су медиjи лагали ширећи ратну пропаганду?

Данас одговарамо на ова и многа друга питања коjа нико никада ниjе смео да постави. Хаjде да се подсетимо историjе коjа би заправо требало да се налази у уџбеницима.

Да ли jе рат почео 1991. године, отцепљивањем Словениjе и Хрватске од Југославиjе?

Не баш. БНД (немачка ЦИА) jе 1979. године послала тим таjних агената у Загреб с мисиjом да подрже Фрању Туђмана, расисту коjи jе активно промовисао етничку мржњу и чинио све што jе могао да растури Југославиjу. Немачка jе подржала и финансирала овог хрватског националисту и послала му оружjе пред рат.

Берлин никад ниjе признао постоjање уjедињене jугословенске државе коjа се храбро опирала немачкоj агресиjи за време оба светска рата. Циљ Немачке био jе да растури Југославиjу на мање државе коjима jе лако могла доминирати, чиме би контролисала Балкан. Била jоj jе потребна економска зона коjоj може да извози немачке производе и чиjим тржиштем може да доминира. Баварски министар унутрашњих послова jе 1992. године изjавио: „Хелмут Кол jе успео тамо где цар Гиљом и Хитлер нису успели“.

Да ли jе Немачка намерно изазвала грађански рат?

Да. На почетку самита у Мастрихту 1991. године, немачки канцелар Кол jе био jедини коjи jе желео да растури Југославиjу, изазиваjући независност Словениjе и Хрватске, што jе било у потпуности против Међународног закона и jугословенског Устава. Међутим, немачка сила jе усадила буву свим своjим партнерима, укључуjући и Француску и Велику Британиjу.

Ипак, неки наводе да ниjе Немачка била та коjа jе све повела, пошто jе она у то време била вазалска држава САД, више него што jе то сада.

Немачка политика према Југославиjи jе управо оно што jе изазвало рат. Стручњаци су на то и упозорили. Зашто jе настао грађански рат?

Првенствено, скоро свака бивша jугословенска република била jе мешавина различитих националности. Раздваjање териториjа jе било jеднако бесмислено као подела Париза или Лондона на етнички чисте округе.

Друго, помагањем неофашисти Туђману и муслиманском националисти Изетбеговићу (коjи jе у младости сарађивао са Хитлером), постало jе сигурно да ће настати паника међу важним српским мањинама у Хрватскоj и Босни и Херцеговини. Свака српска породица jе изгубила бар jедног свог члана у ужасном геноциду коjи су починили фашистички Хрвати и муслимани, агенти нацистичке Немачке.

Само Титова Југославиjа jе била способна да оствари мир, jеднакост и братство. Међутим, Берлин, односно Вашингтон, ниjе желео да трпи постоjање ове „сувише левичарске“ државе.

Да ли су САД заиста биле „пасивне и незаинтересоване“ за време овог рата?

Ни у ком случаjу. Лорд Овен, посебни изасланик Европске униjе у Босни и Херцеговини, написао jе у своjим мемоарима следеће: „Веома поштуjем САД. Ипак, не одобравам дипломатиjу ове државе, коjа jе од 1992. до 1995. беспотребно изазвала рат у Босни и Херцеговини“.

Коjи jе био циљ тог рата? Док су Немци били заузети причама о контролисању Словениjе, Хрватске, па на краjу и Босне и Херцеговине, Вашингтон jе притиснуо Изетбеговића, муслиманског националистичког лидера у Сараjеву: „Не потписуj никакве мировне уговоре коjе предлажу Европљани. Ми ћемо добити рат за вас“. Вашингтон jе затим jош две године продужио ужасну патњу народа Босне и Херцеговине.

На коjи начин jе Вашингтон то учинио?

1) Елиминисањем свих предности коjе jе Берлин задобио у стратешком региону Балкана.

2) Дељењем и слабљењем Европске униjе.

3) Увођењем НАТО-а као континенталног европског полицаjца.

4) Онемогућавањем Русиjи да приђе Медитеранском мору.

5) Увођењем свог воjног и политичког вођства у све ратове коjи су се спремали.

Ипак, рат против Југославиjе jе истовремено био и непроглашени рат против Европе. Након пада Берлинског зида, стратегиjа САД jе била усмерена на обарање поjаве нове европске суперсиле по сваку цену. Дакле, све што се радило, радило се да би се Европа ослабила и воjно и политички.

Да ли су Светска банка и ММФ помогли при уништењу Југославиjе?

Да. ММФ jе у децембру 1989. године увео драконске услове Југославиjи, коjи су приморали либералног премиjера Марковића да моли за помоћ Џорџа Буша стариjег. Ова „помоћ“ jе била усмерена на дестабилизациjу и банкрот свих већих државних предузећа. Светска банка jе разорила банкарски систем, отпустивши 525.000 радника у jедноj години, а затим jе наредила да се укину по два посла на свака три посла. Животни стандард jе драматично опао.

Оваква политика и растућа учесталост отпуштања уз размештене раднике међу свим републикама, онемогућила jе контролу Београда над финансирањем осталих република. Како би се извукли из овог нереда, лидери република су се ослонили на тактике поделе и национализам. Као и многи други ратови, оваj рат jе изазван споља.

Рат против Југославиjе jе био рат глобализациjе. Све веће западне силе су желеле да уклоне jугословенски економски систем коjи су сматрале сувише левичарским: уз jак jавни сектор, важна друштвена права и толеранциjу на мултинационалност.

Да ли су медиjи погрешно представили Туђмана и Изетбеговића?

Да. Хипернационалистички хрватски и муслимански лидер су презентовани као жртве, као велике антирасистичке демократе. Њихова прошлост jе прави показатељ какви су они били у ствари:

Када jе ступио на власт, Фрањо Туђман jе изjавио: „Срећан сам што моjа жена ниjе Јевреjка или Српкиња“. Он jе убрзо преименовао све улице коjе су носиле имена антифашистичких партизана, повратио новац и заставу старог геноцидалног фашистичког режима и променио Устав како би истерао Србе из Хрватске.

Подсећа ли вас то на извесну особу коjа jе сада на челу Украjине?

За време своjе изборне кампање 1990. године, Изетбеговић jе преобличио своjу „Исламску декларациjу“: „Не може постоjати мир нити братство између исламске религиjе и оних друштвених и политичких институциjа коjе нису исламске“. Он jе поставио корумпирани режим, вођен мафиjом, коjи jе опстаjао захваљуjући црном тржишту и крађи новца из међународних фондова. Он jе позвао исламске плаћенике из Ал Каиде, уз благослов Вашингтона, да му помогну.

Када jе почео рат, све три стране су починиле озбиљне злочине, али скривањем историjе, читава ситуациjа jе постала неразумљива.

Да ли су медиjи крили суштинску историjу и географиjу Босне и Херцеговине?

Да. Људи су веровали да су Срби агресори и да су напали Босну и Херцеговину. У ствари, три групе су живеле у Босни и Херцеговини дуго пре тога: муслимани (43%), Срби (31%) и Хрвати (17%). Не смемо заборавити да jе око 7% Југословена рођено у мешаним браковима.

Подела Босне и Херцеговине по групама, као што jе ЕУ то учинила, била jе потпуно апсурдна и опасна. Босна и Херцеговина се ниjе могла поделити без грађанског рата.

У ствари, Срби у Босни и Херцеговини се нису борили ради окупирања териториjа „оних других“, већ како би спасили своjу земљу. Оваj грађански рат jе такође изазван од стране спољних великих сила.

Да ли jе тачно рећи да су Срби били агресори, а Хрвати и муслимани жртве?

Наравно да не. Тврдња белгиjског генерала Брикмонта, задуженог за команду над снагама УН у Босни и Херцеговини од jула 1993. године до jануара 1994. године, била jе на месту: „Влада потпуна дезинформисаност.

Телевизиjи jе потребан жртвени jарац. Тренутно влада jедногласност око осуђивања Срба, а то ни на коjи начин не олакшава проналажење решења. Мислим да проблеми бивше Југославиjе и Босне и Херцеговине не могу да се посматраjу само из антисрпског угла. Једном приликом смо обjавили информациjу о масакру коjи jе хрватска воjска починила ратуjући протв муслимана, а амерички новинар нам jе рекао: „Ако будете обjављивали такве информациjе, америчка jавност ништа неће разумети“.

Дакле, ниjе поента у негирању злочина коjе jе починила српска воjска. Идеологиjа босанско-српског лидера Караџића jе прилично десничарска. Међутим, након распада Југославиjе, одређене криминалне и политичке снаге сваке од страна, користиле су ратне методе како би дошле до териториjе и богатстава. Све три стране, и хрватска и муслиманска и српска, починиле су озбиљне злочине. Муслимански националистички лидер Изетбеговић jе нпр. у августу 1994. године напао муслимански регион Бихаћ, коjи jе био под контролом Фикрета Абдића, а коjи се дистанцирао од Изетбеговића jер jе желео да живи у хармониjи са Србима и Хрватима. Шест америчких генерала jе помогло Изетбеговићу у овоj офанзиви.

У питању jе класична ратна пропаганда у коjоj се демонизуjу сви они коjи су против мишљења САД.

Да ли jе Србиjа започела програм етничког чишћења?

Не. Ако неко стварно мисли да jе „диктатор Милошевић“ покренуо програм етничког чишћења, он мора признати да таj програм и ниjе био баш ефективан. До дана данашњег jош увек важи правило да сваки пети становник Србиjе ниjе Србин. У Београду постоjи мноштво мањина коjе без проблема живе у заjедништву: муслимани, Роми, Албанци, Македонци, Турци, Мађари, Горанци итд.

Управо супротно тврдњама, Србиjа jе данас jедина држава бивше Југославиjе, поред Македониjе, коjа jе jош увек мултинационална. С друге стране, у свим државама коjе jе НАТО узео у протекторат (Хрватска, Босна и Херцеговина, Косово*), изведено jе готово потпуно етничко чишћење.

Милошевић ниjе подржавао неумереност српских бораца у Босни и Херцеговини. Србиjа jе чак увела и ембарго против Караџића. Међутим, део српске jавности jе у великоj мери био под утицаjем расног национализма као последица изазивања грађанског рата од стране Немачке.

Да ли су медиjи тачно извештавали о Сребреници?

Не. Прво, када jе у питању осуђивање ужасних злочина, медиjи нису пренели праву истину, користећи реч „геноцид“ за описивање смрти неколико жртава страдалих у борби уз преувеличавање броjки. Истрага jе открила да су многе „жртве“ овог „геноцида“ пар месеци касниjе гласале на изборима или учествовале у другим биткама Изетбеговићеве воjске. Ове информациjе су и даље прикривене и неjасне.

Друго, зашто су медиjи ћутали о догађаjима коjи су били кључни за разумевање ове драме? Оваj регион jе првобитно био насељен и Србима и муслиманима. Срби су 1993. године протерани у акциjи етничког чишћења коjе jе спровела муслиманска националистичка воjска Изетбеговића. Француски генерал Мориљон, коjи jе командовао снагама УН у том региону рекао jе: „На православно бадње вече у jануару 1993. године, Насер Орић jе започео рациjу над српским селима… Одсецане су главе и почињени ужасни масакри у српским селима“. Жеља за осветом не оправдава злочине коjи су касниjе почињени. Али зашто су злочини муслимана систематски прикривани?

Треће, Сребреница jе коришћена као уточиште Изетбеговићеве воjске, где су се снаге прегруписавале. Интересантно jе да се Орићева воjска повукла из Сребренице само недељу дана пре масакра. Француски генерал Германос jе рекао: „Орић jе изjавио да су напустили Сребреницу зато што jе Изетбеговић наредио да Сребреница мора да падне“.

Зашто jе Сребреница морала да падне? Важно jе поменути извештаj УН коjи jе написао Кофи Анан годину и по дана пре напада на Сребреницу: „Изетбеговићу jе речено да jе НАТО интервенциjа у Босни и Херцеговини могућа, али само у случаjу да Срби нападну Сребреницу и убиjу бар 5.000 људи“. Масакр jе предвиђен годину и по дана пре него што се заправо десио!

Генерал Мориљон jе навео да jе генерал Младић упао у замку у Сребреници.

Да ли су Срби први почели да убиjаjу?

Не. Словенска полициjа jе 28. jуна 1991. године убила барем двоjицу ненаоружаних воjника воjске Југославиjе, коjи су се предали у Холмецу, гарнизону на аустриjскоj граници. То су и навеле словеначке новине Словенске Новице. Такође се зна да су три воjника воjске Југославиjе убиjена у гарнизону на италиjанскоj граници када су покушавала да се предаjу.

Да ли jе позната слика „концентрационих логора“ лажна?

Да. На слици коjу су направили Бернард Кухнер и Мéдецинс ду Монде, приказани су извесни „затвореници“ коjи се налазе иза бодљикаве жице. Једном од њих су се jако провидела ребра. Кухнер jе поред слике налепио фотографиjу осматрачнице у Аушвицу и навео коментар „масовно истребљење“. Порука jе требало да гласи „Срби су нацисти“. Он jе тако подржао кампању демонизациjе коjу су покренуле САД.

Помало jе тешко поверовати у ово ако узмемо у обзир да су Срби били антифашистички настроjени за време Другог светског рата и да се прави геноцид над Србима одвио у Хрватскоj.

Трик jе разjашњен када jе локална телевизиjа обjавила фотографиjу усликану у исто време на истом месту. Британска камера jе тако постављена да услика бодљикаву жицу и људе коjи се налазе иза ње. У ствари, људи иза бодљикаве жице били су са спољашње стране и они су у ствари били бегунци из кампа коjи су покушавали да побегну од рата.

Постоjали су логори у Босни и Херцеговини, али не ради истребљења, већ ради припремања размена затвореника. Тамо су прекршена многа људска права. Наводи се да jе постоjало шест хрватских логора, два српска и jедан муслимански логор.

Да ли су медиjи тачно извештавали о три велика масакра у Сараjеву?

Не. Западна jавност jе три пута шокирана ужасним сликама: десетинама жртава разнесеним на комаде испред пекаре или на пиjаци у Сараjеву. Наравно, Срби су одмах оптужени да су убили цивиле бомбардуjући Сараjево.

Међутим, jавност никада ниjе обавештена о резултатима истрага ван УН, нити о извештаjима коjи су оптужили снаге председника Изетбеговића. Западни званичници су знали све о томе, али су пажљиво крили информациjе. Тек касниjе jе признато да су гранате на пиjацу у Сараjеву испалили сами муслимани! Извршили су масакр над сопственим народом!

Чему овакве манипулациjе? Као што то обично бива, сваки масакр се догодио тачно пред неки важан састанак коjи оправдава мере Запада: увођење ембарга против Срба (1992.), НАТО бомбардовање (1994.), коначна офанзива (1995.). НАТО и Изетбеговић су примењивали суштинске принципе ратне пропаганде: оправдати офанзиву медиjском лажи, „масакром“ коjи ће шокирати jавност.

Ево коjе се чињенице криjу поводом опсаде Сараjева:

1) Срби су починили озбиљне злочине, али цивили коjи су желели да побегну из града били су спречени од стране Изетбеговићеве воjске. Изетбеговићев циљ jе био да максимално повећа броjе клиjената за своjе црно тржиште, крадући међународни новац.

2) Било jе веома важно да се о жртвама и агресорима створи црно-бела слика. Чињеница jе да су Изетбеговићеви снаjперисти редовно убиjали становнике српских сектора града без да jе то ико поменуо.

3) Озбиљни злочини су се догодили и у Мостару. Међутим, ту су се одвиjале борбе између хрватских и муслиманских снага, коjе су већ навелико биле истерале Србе оданде.

Да ли jе хрватска воjска починила наjвеће етничко чишћење у овом рату?

Да. Око сто хиљада хрватских воjника са 150 тенкова, 200 оклопних возила и жестоком артиљериjом, напало jе 4. августа 1995. године српско становништво у Краjини. Више од 150.000 Срба jе приморано да напусти оваj регион иако су га насељавали вековима. Наjгори злочини су почињени тада. Хрватске снаге су побиле стариjе људе коjи нису могли да беже и спалили 85% напуштених кућа.

Клинтон jе ову офанзиву назвао „корисном“. Његов секретар државе jе изjавио: „Преузимање Краjине би могло да доведе до нове стратешке ситуациjе коjа би била погодна за нас“. Штавише, САД су саветовале Хрватску да изведе ту офанзиву и обучиле хрватски воjску за то.

Да ли су САД користиле оружjе са осиромашеним ураниjумом у Босни и Херцеговини?

Да. На међународноj конференциjи организованоj у Бриселу 2001. године, босански лекар jе представио Босанца коjи jе као и многи други оболео од атипичног и брзо-напредуjућег рака.

Босански здравствени званичник jе навео да jе након бомбардовања Сараjева од стране америчких авиона 1995. године, српско становништво (коjе jе касниjе протерано) показивало петоструки пораст оболелих од рака.

Да ли jе рат против Југославиjе био jедини „добар“ амерички рат?

Не. САД су покушале да убеде jавност да су водиле хуманитарни рат, бранећи по први пут муслимане. Међутим, управо су Вашингтон и Берлин изазвали рат. Разлог jе био себични циљ економске колонизациjе Балкана.

Наравно, они су то успели да учине само зато што jе Русиjа била немоћна. Управо зато jе Путин рекао да jе распад СССР „наjвећа геополитичка трагедиjа 20. века“. Управо захваљуjући распаду СССР jе америчко царство успело да окупира већи део света.

САД никад нису водиле хуманитарни рат. Нису они били никакви спасиоци у рату против Југославиjе, већ агресори. Не могу САД бити приjатељ муслимана на Балкану, а истовремено и неприjатељ муслимана у Палестини и Ираку.

Оваj наjопасниjи неприjатељ на свету прети Сириjи, Ирану, Северноj Кореjи, Куби, па чак и Кини. Њихова ратна стратегиjа нема други циљ до да успостави неправедни економски поредак, да доминира и да ескплоатише сваку државу на земљи.

Управо зато jе важно разоткрити праву истину о агресорском рату у Југославиjи.

Одговори коjе смо вам овде представили су резултат дугогодишњих и детаљних истраживања. Желимо да вам покажемо да jе могуће превазићи хипнозу медиjа коjи нас тераjу да поверуjемо у оно што не може бити могуће.

Мишел Колон, белгиjски новинар и историчар (Глобал Ресеарцх)

Извор: Intermagazin

 

Везане виjести:

Звезда jе рођена – Jadovno 1941.

Историчари демантуjу Соњу Бисерко: Југу разбиле Словениjа и …

ИСКУСТВО И НАУК ЗА ОДНОСЕ ИЗМЕЂУ СРБА И СЛОВЕНАЦА …

Никола Б. Поповић, Када jе почело разбиjање СФРЈ? – Jadovno …

Распад Система или Систем распада? – Jadovno 1941.

Може ли чланство у Европскоj униjи некога заштити од осуде за …

За „Блиц“ говоре породице воjника убиjених у Словениjи 1991.

 

Подијелите вијест (кликните на + за више опција):

Помози рад удружења Јадовно 1941. уплатом преко PayPal-a:

Напомена: Изнесени коментари су приватна мишљења аутора и не одржавају ставове УГ Јадовно 1941. Коментари неприкладног садржаја ће бити обрисани без упозорења.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

Пратите нас на друштвеним мрежама: