fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

KOMENTAR: Parking

Stepinac smeta i Hrvatima! Njegov spomenik ispred javne garaže u Osijeku zakrčio je prolaz vozačima

Ivan Lovrić
Ivan Lovrić

Stepinac smeta i Hrvatima! Njegov spomenik ispred javne garaže u Osijeku zakrčio je prolaz vozačima. I zato su protestovali. U svemu ostalom ovaj kardinal tamo ima prolaz, jer se izgleda odavno „parkirao“ u njihova srca. I ne samo u Osijeku, već diljem njihove lijepe.

Alo komšije, vama ne smeta Alojzije zbog saradnje sa ustaškim krvnicima, koji su Srbe, i Jevreje i Rome, masovno zakopavali u jame. Još mu dajete zeleno svetlo da prođe kao svetac.

Osoba koja je podržavala ustaše, pozdravila ustaški režim, koja je bila sveštenik masovnom ubici Anti Paveliću, ne zaslužuje počasti kao što je podizanje spomenika. Naprotiv, prljavštinu sa njegove biste ne bi mogli da operu ni svi proizvodi osiječke „Saponije“.

Danas, kad se ustaštvo ponovo povampiruje, ovo što dolazi iz grada na Dravi u najmanju ruku je skandal, a ruka pomirenja dvaju naroda sve je udaljenija.

Ova bronzana bista je otvorena poruka da ste (za dom) spremni da rehabilitujete ustaštvo i NDH. A Stepinčeva odgovornost za nedelo ustaša u Drugom svetsku ratu nije mala. Neko ko je bio vikar ustaške vojske ne može biti rehabilitovan.

Prošlog leta kada je Zagrebački županijski sud poništio presudu po kojoj je Stepinac osuđen za saradnju sa ustaškim koljačima, postavili smo nekoliko pitanja. Postavljamo ih i danas jer se, u međuvremenu, ništa nije promenilo. Da li je zaista teško razlikovati veru i verovanje od militantnog klerikalizma, da li je moguće da je toliko teško razlikovati sveca od zločinca?

Sve ovo dešava se pred treći sastanak mešovite komisije SPC i Katoličke crkve, koja će danas i sutra u Novom Sadu raspravljati o ulozi Stepinca u Drugom svetskom ratu. Ostaje nada da otkrivanje spomenika u Osijeku neće uticati na usaglašavanje stavova dveju crkava. Ili se možda varamo.

Autor: Ivan Lovrić

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

U Osijeku otkriven spomenik Alojziju Stepincu (VIDEO)

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: