fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Komentar: Jasenovac

Potomci najvećih ustaških zločinaca ugledni su građani, ponekad i članovi vlade. Nastavljači njihove ideologije zaštićena su hrvatska elita koja je pre nekoliko dana usred tog istog Jasenovca uzvikivala „Za dom spremni“

Ljiljana Begenišić
Ljiljana Begenišić

I da nije učinila nikakvo drugo zlo, istorija bi Nezavisnu Državu Hrvatsku upamtila kao najjeziviju nacističku tvorevinu po tome što je jedina imala logore za decu.

Osim ove strahote, NDH se istakla i po tome što je požurila da već 1941. formira čitav niz logora na celoj svojoj teritoriji. Među njima najpoznatiji i najveći bio je Jasenovac – jedini logor kojim nisu upravljali nacisti nego Hrvati, mesto koje je postalo poznato po svireposti prema žrtvama i načinu na koji su ustaše ubijale Srbe, toliko surovo da su ga se i nemački nacisti plašili.

Danas, naši susedi svega toga se ne odriču. Potomci najvećih ustaških zločinaca ugledni su građani, ponekad i članovi vlade. Nastavljači njihove ideologije zaštićena su hrvatska elita koja je pre nekoliko dana usred tog istog Jasenovca uzvikivala „Za dom spremni“ – parolu pod kojom su stradale stotine hiljada ljudi.

Hrvati, međutim, jadikuju da Srbi manipulišu brojem stradalih.

– Srbima nikada nije dosta – uzviknuo je ovu nedostojnu optužbu Ivan Zvonimir Čičak, izaslanik hrvatske predsednice na komemoraciji u Jasenovcu.

Kolinda Grabar Kitarović podržala ga je i zatražila da međunarodna komisija utvrdi „istinu o Jasenovcu“.

Istina je da je u Jasenovcu, jednom od pet najvećih logora smrti, svirepo ubijeno najmanje sto hiljada ljudi, i sa tim brojem se slažu čak i hrvatske institucije. Ubijeno je, dakle, više ljudi nego u Mauthauzenu ili Dahauu…

Naši susedi, ako ne pre, a ono kada su ušli u Evropsku uniju, trebalo je da budu obavešteni da je rat završen, da se istorijske činjenice o posledicama nacizma ne smeju negirati. I taj isti Brisel koji iritantno ćuti na povampirenje NDH mora da zna da je ćutanje jednako – odobravanje.

Autor: Ljiljana Begenišić

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Šta stoji iza Kolindine ideje o brojanju žrtava Jasenovca?

Kolindina „ravna ploča“: Recept Zagreba da se od logora uništenja stvori „hotel“

Hajka na mrtve

Procjenu o broju žrtava u Jasenovcu komisija dala već 1946. godine

Formiranje komisije za utvrđivanje „istine o Jasenovcu“ – mazanje očiju

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozite rad udruženja Jadovno 1941.

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pratite nas na društvenim mrežama: