fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

KOMENTAR: Hrvatska

Da na adresu zvaničnog Zagreba nije stigla tužba članova porodica Srba, Jevreja i Roma stradalih u NDH iz SAD gotovo da bi bilo zaboravljeno da današnja Hrvatska nastavlja tradiciju antifašizma

Rade Dragović
Rade Dragović

Dve uniforme nosi današnja Hrvatska. Kroj crne, ustaške, više odgovara predizbornim i drugim unutrašnjim paradama. Za izlazak u svet, međutim, iz ormana istorije vadi se ona druga partizanska, sa titovkom i petokrakom.

Da na adresu zvaničnog Zagreba nije stigla tužba članova porodica Srba, Jevreja i Roma stradalih u NDH iz SAD gotovo da bi bilo zaboravljeno da današnja Hrvatska nastavlja tradiciju antifašizma. Tek kada je na vrata Banskih dvora zakucao sudski pozivar, skinuta je prašina sa table slikovitog naziva „Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Hrvatske“.

A ko bi imao na umu hrvatski antifašizam, kada Zagrebom često paradiraju domobrani, a stadionima odjekuju parole „Srbe na vrbe“. Nekada slobodarska Dalmacija, kojom se orila „Padaj silo i nepravdo“, okićena plakatima porodičnog stabla Srba (obešenih, podrazumeva se) danas grmi Tompsonovim hitovima „Jasenovac i Gradiška stara“ i „Čavoglave“.

Predsednica Kolinda Grabar Kitarović istovremeno bi da se priseća borbe protiv fašista, ali i da se slika sa ustaškom zastavom i da tvrdi da je pozdrav „Za dom spremni“ sasvim legitiman u javnoj upotrebi. Da li je Hrvatska bila i ostala na pravoj strani kada još nije vratila imovinu Jevreja otetu u NDH, ili kada uz tešku zlovolju omogućava da se obeleži Dan ustanka u Srbu?

Teško je verovati da je iz mržnje prema okupatoru porušeno više od 3.000 spomenika i ploča posvećenih NOB-u. Verovatno nije iz poštovanja iz biblioteka izbačeno nebrojeno knjiga o Drugom svetskom ratu. U kojima je pisalo i gde je ko bio 1941. i ko je koga klao i bacao u jame.

Antifašizam u Hrvatskoj miriše na Srbe. Tamo se taj greh i danas teško prašta.

Autor: Rade Dragović

Izvor: NOVOSTI

Vezane vijesti:

Hrvatska ima obavezu prema žrtvama NDH

Evropska Hrvatska plaća za Pavelićeve zločine

Žrtve ustaškog režima traže od Hrvatske 3,5 milijardi dolara

Od Hrvatske traže 3,5 milijardi dolara odštete za Srbe, Rome i Jevreje žrtve NDH

Hrvatska da prekine sa oživljavanjem ustaštva

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: