fbpx
Ж | Ž

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Komemoracija na Dan sećanja na žrtve stratišta u Jajincima

„Mir, skoro po svaku cenu, to je ono što ponavljamo tokom prethodnih sedam godina, od kada je Srbija počela dubinski da se menja i da se vraća sebi i vrednostima svojih predaka, od kojih su neki svoje živote ostavili upravo na ovom mestu“, rekla je Brnabić koja je predvodila državnu komemorativnu svečanost u Spomen-parku Jajinci.
FOTO: D. Jevremović

Poučeni turbulentom istorijom i stradanjem srpskog naroda tokom 20. veka, Srbija je danas čvrsto opredeljena za put mira, poručila je predsednica Vlade Ana Brnabić na komemorativnom skupu povodom obeležavanja Dana sećanja na stradanje Srba, Roma i Jevreja u Jajincima.

Premijerka je kazala da Srbija danas neumorno ističe da su nam na putu napretka glavni postulati mir, predvidivost i stabilnost.

Nikodijević: Dužnost da se sećamo stradalih za našu slobodu

Srbija je ponosna na svoju ulogu u Drugom svetskom ratu i na sve stradale koji su dali život za slobodu, izjavio je danas predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević u Jajincima, povodom Dana sećanja na stradanje Srba, Jevreja i Roma.

Istakao je da je važno negovati kulturu sećanja i obeležavati istorijske događaje da, kako kaže, ne bismo ponovo doživeli strahote koje je srpski narod preživeo od 1941. do 1945.godine.

Obeležen Dana sećanja na žrtve stratišta u Jajincima

U Spomen-parku „Jajinci“ danas se obeležava Dan sećanja na stradanje Srba, Roma i Jevreja na tom stratištu u Drugom svetskom ratu, a državnu komemorativnu svečanost predvodi premijerka Ana Brnabić.

Komemoracija je počela u 11 sati, počasnim pozdravom počasne jedinice garde Vojske Srbije, a nakon toga premijerka Brnabić odala je počast stradalima polaganjem venaca kod Spomenika žrtvama zloglasnog stratišta, uz zvuke himne Bože pravde, u izvođenju orkestra Vojske Srbije.

Izvor: TANJUG


Jajinci su najveće mesto stradanja na teritoriji okupirane Srbije u Drugom svetskom ratu gde su, prema zvaničnim, iako najverovatnije nepreciznim podacima, od leta 1941. do jeseni 1943. godine nacisti streljali 80.000 Srba, Jevreja i Roma.

U Jajincima su ubijani muškarci, žene, pripadnici Narodnooslobodilačkog pokreta, antifašisti, ali i nasumično hapšeni civili, kao deo odmazde nemačkih okupatorskih vlasti u Beogradu, koja je donela proglas kojim za svakog ubijenog Nemca mora biti ubijeno 100 civila, a za svakog ranjenog Nemca, mora biti ubijeno 50 ljudi.

U Jajince su dovođeni i streljani logoraši iz Banjičkog logora i sa Sajmišta.

Strelište u Jajincima je pre Drugog svetskog rata služilo kao „Školsko strelište beogradskog garnizona” vojske Kraljevine Jugoslavije da bi ga nemačke vlasti pretvorile u prostor za egzekucije, prenosi Tanjug.

Memorijalni park, u okviru koga se nalazi i spomenik stradalima, otvoren je 20. oktobra 1964. godine, povodom 20. godišnjice ulaska partizanskih snaga u Beograd.

Podijelite vijest (kliknite na + za više opcija):

Pomozi rad udruženja Jadovno 1941. uplatom preko PayPal-a:

Napomena: Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne održavaju stavove UG Jadovno 1941. Komentari neprikladnog sadržaja će biti obrisani bez upozorenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Pratite nas na društvenim mrežama: